A tökéletes kávé titkos hozzávalója segíti a fogyást, ráadásul tele van vitaminokkal
Sokunk számára a kávé a reggeli rutin elengedhetetlen része. Mindegy, hogy eszpresszóval, cappuccinóval vagy egy nagy pohár lattéval indítod a napot, garantált a hatalmas energialöket. Ha azonban ezt a hozzávalót is belecsempészed, még a pluszkilók leolvadásában is segíthet.
Ezeket láttad már?
A bulletproof (vagyis magyarul golyóálló) kávé az ital kalóriadús változata, melynek különlegessége, hogy hozzáadott zsírral készül. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy sótlan vajjal és kókuszzsírral ízesítjük. Célja, hogy a sok szénhidrátot tartalmazó gabonapelyheket és péksüteményeket helyettesítse - ennek köszönhetően kevésbé szökik az egekbe a vércukorszinted, mintha édességeket fogyasztanál, ráadásul hosszabb ideig is eltelít.
Az amerikai életmódguru, Dave Asprey találmánya első körben a ketogén diétát követők körében vált népszerűvé. Az étrend lényege ugyanis az, hogy a kalóriák több mint 80%-át egészséges zsírokból juttassák a szervezetükbe, és szinte teljesen kiiktatják a szénhidrátokat. Így számukra tökéletes a reggeli „egyenlet”: 1 csésze kávé + 1 evőkanál sótlan vaj + 1 evőkanál kókuszzsír − szénhidrátban gazdag édességek.
A szénhidrátban dúsított gabonapelyhek és sütemények - amiket sokan választanak a nap első étkezéseként - összezavarhatják a vércukorszintünket, ami azt eredményezheti, hogy a délelőtt folyamán újabb cukros nassolnivaló után sóvárogsz. A vajas kávé azonban hosszabb ideig biztosítja a telítettségérzetet, ami segíthet az étkezések közötti nassolás csökkentésében, ráadásul a kávéban található koffein és a zsírok kombinálása lassabb, egyenletesebb energiafelszabadulást is biztosít.
„Egy 250 kalóriát tartalmazó bulletproof kávé elfogyasztása a feketekávéhoz képest növeli a teltségérzetet, és 3 óra elteltével csökkenti a várható élelmiszerfogyasztást” - áll egy 2021-es tanulmányban.
Emberkísérlet: Ez történne a testeddel, ha kollagént adnál a reggeli kávédhoz
A szakértők továbbá hozzáteszik: „Amellett, hogy kalóriadús, a vaj zsírban oldódó vitaminokat, köztük A-, D- és K-vitamint is tartalmaz, bélbarát butirátforrás, és konjugált zsírokat szolgáltat, amelyek segíthetnek a testzsír összetételének javításában."
Az orvosok azonban felhívják a figyelmet arra, hogy a magas kalóriatartalmú vajas kávé rendszeres fogyasztása nem mindenki számára ideális, különösen akkor nem, ha a nap további részében nem figyelünk oda arra, hogy mennyi kalóriát juttatunk be a szervezetünkbe. (Más étkezéseknél határozottan érdemes csökkentened a zsírbeviteledet!) Így első sorban a ketogén étrendet követők számára lehet hasznos.
3 tipp, ha más módon turbóznád fel a kávédat:
Fahéj
Az egyik legnépszerűbb kávéfűszer kétségtelenül a fahéj: egyrészt tökéletesen passzol egy csésze feketéhez, másrészt gyulladáscsökkentő hatással is bír. Csak szórd az elkészült capuccino vagy latte tetejére, és már élvezheted is!
Szegfűszeg
Bár a szegfűszegről - a forralt bornak köszönhetően - elsőre sokaknak a karácsonyi időszak juthat eszébe, az év bármelyik időszakában csodás ízt adhat a kávédnak. Az már csak a hab a tortán, hogy béta-karotinban gazdag, amit a szervezetünk A-vitaminná alakít, így támogathatja a szemünk egészségét.
Szerecsendió
Egy csipetnyi szerecsendióval a kávézás egészen különleges élmény lehet! De nemcsak az íze miatt éri meg a kávédhoz adni - tele van a szervezetünk számára fontos tápanyagokkal. Magnéziumot, kalciumot, vasat, káliumot, B3-vitamint, folsavat és mangánt is tartalmaz.
Még több izgalmas kávéfűszert IDE kattintva találsz!
Forrás: express.co.uk, healthline.com
