Akár 4 évet is hozzáadhat az életedhez, ha naponta eszel ebből az ételből
Egy szakértő, aki a világ leghosszabb életű embereinek étrendjét kutatja, azt állítja, hogy ha minden nap elegendő mennyiséget fogyasztunk egy bizonyos ételből, akár négy évvel is meghosszabbíthatjuk az életünket. A jó hír, hogy ez az élelmiszer könnyen beszerezhető, olcsó, sokoldalúan felhasználható és hosszú ideig tárolható.
Ezeket láttad már?
Az kék zónákon belül - ahol a helyiek tízszer nagyobb valószínűséggel érik meg a 100 éves kort, mint azok, akik bárhol máshol élnek - a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöldségek és a diófélék mellett a bab is „alapvető élelmiszernek” számít. „Ha naponta körülbelül egy csésze babot fogyasztunk, valószínűleg négy évvel meghosszabbítjuk a várható élettartamunkat” - fogalmazott Dan Buettner író, hosszú élet kutató.
A kék zónákban élők étrendje
A világon öt kék zóna található: Okinawa (Japán), Ikaria ( Görögország ), Loma Linda (USA), Szardínia (Olaszország) és Nicoya (Costa Rica). Ezeken a területeken nemcsak a várható élettartam magasabb az átlagnál, de az itt élők általában kevesebb betegségben szenvednek és boldogabbak is, mint mások. Ez a szakértők szerint a helyiek genetikájának, életmódjának és étrendjének is köszönhető.
Esznek némi húst, de átlagosan csak havonta körülbelül öt alkalommal.
„Továbbá sokkal kevesebb halat és tojást esznek, mint gondolnánk. A Kék Zónákban tehéntej sincs. Leggyakrabban vizet isznak - körülbelül napi hat pohárral -, valamint teát és kávét fogyasztanak” - árulta el Buettner.
„Ha tudni akarod, hogy mit evett egy százéves ember, hogy száz évig éljen, tudnod kell, hogy mit evett 10 éves korában, és mit evett, amikor fiatal felnőtt, középkorú és nyugdíjas volt. Nem lehet csak úgy megkérdezni egy százéves embert, hogy mit evett mostanában” - szögezte le.
Ez lehet a világ legegészségesebb zöldsége: egy 104 éves nő minden nap evett belőle
Ezek alapján pedig egy nagyon egyértelmű mintára derült fény, legyen szó Ázsiáról, Európáról, Latin-Amerikáról vagy az Egyesült Államokról. 90-100%-ban növényi alapú, teljes értékű élelmiszereket fogyasztanak
- jelentette ki, majd hozzátette, hogy a bab is az étrendjük „oszlopos” tagja.
Miért olyan egészséges a bab?
A bab tele van a szervezetünk számára fontos tápanyagokkal - csak úgy hemzseg a rostoktól és a fehérjéktől. Ennek, vagyis a fehérje-rost kombinációnak köszönhetően pedig hosszabb ideig érezzük magunkat telítettnek, így megelőzheti a súlygyarapodást.
A magas rosttartalom emellett a bélbaktériumokat is erősíti, melyek segítenek megvédeni minket az olyan krónikus betegségektől, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a gyulladásos bélbetegségek.
Kanadai kutatók továbbá megállapították, hogy napi egy csészényi bab, lencse vagy más száraz hüvelyes elfogyasztása segít karban tartani a 2-es típusú diabéteszes páciensek vércukorszintjét és csökkenti náluk a szívroham vagy szélütés kockázatát - írja az Egészségkalauz.
Az Archives of Internal Medicine című folyóiratban közzétett tanulmány szerint a három hónapig tartó hüvelyesdiéta után annak kockázata, hogy a cukorbeteg páciens 10 éven belül szív- és érrendszeri betegségben hal meg 10,7%-ról 9,6%-ra csökkent.
„A hüvelyesek jó fehérjeforrást jelentenek, márpedig a fehérjéknek kiegyensúlyozó hatása van a vércukorválaszra és csökkentik a vérnyomást is, koleszterinszintet csökkentő hatásuk pedig nagy rosttartalmukkal függ össze” - magyarázta David Jenkins, a torontói St. Michael Kórház orvosa, a tanulmány vezetője.
Ezt a 8 ételt edd reggelire a szakértő szerint, ha 100 évig szeretnél élni
De a bab nemcsak nagyon egészséges és tápláló, hanem olcsó és könnyen beszerezhető is. Emellett rendkívül sokoldalúan felhasználható - készíthetünk belőle leveseket, főzelékeket, rakott ételeket, de akár a salátánkhoz is hozzáadhatjuk. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy évekig is eláll a konyhaszekrényben.
Forrás: mirror.co.uk
