Nemcsak a cigizés okozhat tüdőrákot, hanem az is, ha így étkezel

Sokszor meglepődünk, ha azt halljuk, hogy valaki tüdőrákot kapott, de életében egyetlen egy szál cigit sem szívott el. Megtörténhet, mivel ez a ráktípus nem csak azoknál alakulhat ki, akik dohányoznak.
Amerikai kutatók szerint az étrend is fontos szerepet játszik ebben
A tüdőrák az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb daganatos megbetegedés világszerte. Bár sokan a dohányzással hozzák összefüggésbe, valójában számos más tényező is hozzájárulhat a kialakulásához. Az egészséges életmód és a megfelelő megelőzés kulcsfontosságú lehet abban, hogy csökkentsük a betegség kockázatát.
Magyarországon évente több ezer új esetet diagnosztizálnak, és sajnos a halálozási arány is magas. A betegség különösen veszélyes, mert gyakran csak előrehaladott állapotban fedezik fel. Ezért is igyekeznek az orvosok felhívni a figyelmet, hogy mennyire fontosak a szűrővizsgálatok.
A tüdőrák akkor keletkezik, amikor a tüdőben lévő rendellenes sejtek ellenőrizhetetlenül növekednek, és olyan daganatokat képeznek, amelyek megzavarhatják a tüdő működését. Rutinszerű működésük részeként sejtjei osztódnak, és új másolatokat hoznak létre magukból. Néha azonban olyan változásokon (mutációkon) mennek keresztül, amelyek hatására folyamatosan többet alkotnak magukból, amikor nem kellene. Az ellenőrizhetetlenül szaporodó abnormális sejtek daganatoknak nevezett szöveti csomókat eredményeznek, amelyek végül rontják a szervek működését.
Számtalan kutatás szolgáltatott már bizonyítékot arra, hogy a dohányzás és a légszennyezettség a tüdőrák kialakulásához vezetnek, de nem csak ettől alakulhat ki a betegség. Mire kell fokozottan figyelni, azt a galériánkban megmutatjuk!