

Hiába magasztalják jelenleg a közösségi médiában a nyers változatát, azt hirdetve róla, hogy magasabb a vitamintartalma és számos jótékony egészségi hatása van, számos kockázattal jár, ha így fogyasztjuk!
Sokan, akik a nyers tejre esküsznek, úgy vélik, hogy az nemcsak egészségesebb, de sokkal befogadhatóbb is az emberi szervezet számára. Állítólag több tápanyagot tartalmaz, rendszeres fogyasztás esetén pedig – állítólag – még az allergiát is megelőzi. A nyers tej rajongói úgy vélik, hogy az probiotikumokat is tartalmaz, amelyek javítják a bélflórát. Pedig a nyers tej fogyasztása számos egészségi kockázattal jár!
Több oka is van annak, hogy nem tanácsos nyers tejet fogyasztani. Még ha minden higiéniai előírást betartanak, akkor is esélyes, hogy szennyezett E. colival vagy Campylobacter-baktériumokkal, amelyek akár életveszélyes betegségeket is okozhatnak. Tartalmazhatja a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás kórokozóját, ha a tehenek erősen kullancs-fertőzöttek voltak. Újabban pedig a madárinfluenza vírusa is kimutatható a nyers tejben, és így átvihető az emberre – figyelmeztet a Vince.hu cikke.
Fontos, hogy a különösen érzékeny csoportba tartozók – mint például a gyermekek, a kismamák vagy az idős és beteg emberek – mindenképpen kerüljék a nyers, forralatlan tej fogyasztását!
Ha nyers, termelői tejet vásárlunk, vagy közvetlenül a fejést követően jutunk hozzá a tejhez, fontos, hogy a fertőzéskockázat elkerülése érdekében forraljuk fel fogyasztás előtt!
A tejfogyasztás előnyei: A tejnél gazdagabb és könnyebben hasznosuló kalciumforrás a természetben nem igazán van, a kalcium pedig elengedhetetlenül fontos a csontok, fogak és a porcok egészségéhez, szilárdságához.
A tejfogyasztás hátrányai: Cukorbetegeknek és inzulin-anyagcsere zavarokkal küzdőknek óvatosnak kell lenniük, mivel a tejnek cukortartalma is van, illetve olyan összetételű fehérjék is találhatóak benne, amelyek a tejcukortól függetlenül megemelik az inzulinszintet. Ezek a dolgok viszont egészséges, kiegyensúlyozottan táplálkozó embereknél nem okoznak problémát. A tejben van tejzsír is, ami többségében rövid láncú zsírsavakat tartalmaz, ám a zsírsavak nagy része telített. Ezekről azt kell tudni, hogy bár a rövid láncú zsírsavakat gyakran dicsérik azért, mert könnyebben felszívódnak, ez az egészséges embereknek érdemi előnyt önmagában nem jelent, inkább azoknak, akik felszívódási zavarokkal küzdenek. A telített zsírsavakkal kapcsolatban pedig jelenleg az a tudományos álláspont, hogy a lehető legkevesebbet fogyasszunk belőlük.
Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images