

A D-vitamin egy zsírban oldódó, létfontosságú tápanyag, amelyet szervezetünk napfény hatására állít elő, de ételekből és étrend-kiegészítőkből is bevihető. Számos egészségügyi előnyt nyújt, mégis sokan szenvednek a hiányában, ami többek között gyenge immunrendszerhez, bizonyos rákos megbetegedésekhez, valamint máj- és vesebetegségekhez vezethet.
Amelia Sherry, a Mount Sinai klinikai táplálkozási koordinátora szerint kevés élelmiszer tartalmaz jelentős mennyiségű D-vitamint, de ezek könnyen beilleszthetők bármely étrendbe.
Íme a 7 legjobb D-vitamin-forrás:





Mennyi D-vitaminra van szükség naponta?
A javasolt napi D-vitamin-bevitel:
- Csecsemőknek 1 éves kor alatt: 400 NE
- 70 év alattiaknak: 600 NE
- 70 év felettieknek: 800 NE
Szükséges-e D-vitamin-kiegészítőt szedni?
A kiegészítők szükségesek, ha D-vitamin hiány áll fenn, ami gyakori azoknál, akik keveset tartózkodnak a napon, vagy nem fogyasztanak elegendő D-vitaminban gazdag élelmiszert. Sötétebb bőrtónusú embereknek is nehezebb lehet a napfényből előállítani a D-vitamint, emellett bizonyos emésztőrendszeri betegségek – például a lisztérzékenység – szintén befolyásolhatják a D-vitamin felszívódását.
Mielőtt azonban D-vitamin-kiegészítőt vásárolnánk, fontos megbizonyosodni arról, hogy valóban hiány áll fenn. Ezt vérvizsgálattal lehet megállapítani, majd orvos vagy dietetikus segítségével meghatározható a szükséges adag és a szedés időtartama. Ha bizonytalan vagy, mindenképpen konzultálj orvossal, hogy megtudd, ez a megfelelő megoldás-e számodra!
(via)
Kiemelt fotó: illusztráció, Getty Images