Tilos megfőzni és mikrózni is: így kell elkészíteni a tökéletesen roppanós virslit

Nem véletlen, hogy a virsli sokszor gumis, íztelen vagy szétreped – szinte mindenki elrontja az elkészítését. De most kiderül, mi a tökéletes módszer.
A tökéletes virsli
A virsli a magyar háztartások egyik leggyakrabban fogyasztott készterméke, ami gyakorlatilag bármikor bevethető: reggelire, vacsorára, vagy akár egy gyors ebédként. Annyira magától értetődőnek vesszük, hogy sokan már gyerekkoruk óta ugyanúgy készítik: bedobják forró vízbe, felforralják, majd várják, hogy a héja szétpattanjon – akkor biztosan “kész”. Mások a mikrózás kényelmét választják, és pár perc alatt próbálják rohanás közben ehetővé tenni. A végeredmény azonban sokszor csalódást kelt: a virsli vagy szivacsos lesz, vagy szétesik, vagy egyáltalán nem emlékeztet arra a finom, lédús, roppanós élményre, amit elvárnánk.
De vajon miért? Hogyan lehet, hogy egy ennyire egyszerű ételt ennyire könnyű elrontani? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: a virsli ugyanis nem bírja a főzést. Még kevésbé a mikrohullámú sütőt. Ezek a módszerek ugyanis tönkreteszik az állagát, kiölik belőle a nedvességet és elrontják az ízét. A legtöbb virsli valójában már eleve hőkezelt, tehát technikailag "készen van" – a cél csupán az, hogy kellemesen meleg legyen, és visszanyerje azt az állagot, amire a gyártó szánták. Ehhez pedig egyáltalán nincs szükség lobogó vízre vagy szikrázó mikróra.
Ha te is a klasszikus “vízbe dob, felforral” módszert alkalmazod, ideje új fejezetet nyitnod a virslifogyasztásban. Ugyanis létezik egy sokkal kíméletesebb, és ízben is sokkal meggyőzőbb elkészítési mód, amit a legtöbb szakértő ajánl, de kevesen ismernek.
Leadfotó: 123RF
Oldalak
