Ártalmatlan szokásnak tűnik, de ha elmúltál 40, borzalmas hatással lesz az agyadra

2025. április 13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Neked vannak olyan szokásaid, amiket kifejezetten az agyad egészségének támogatása érdekében sajátítottál el, vagy már eleve a rutinod része volt, és tudod, hogy jót tesz neki? Szerencsére rengeteg opció közül válogathatsz, a szakértők azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy egy bizonyos egyszerű napi szokást határozottan érdemes elkerülni, mert károsíthatja a memóriát.

Az ész nélküli evés nagyon káros lehet egészségünkre nézve
Az ész nélküli evés nagyon káros lehet egészségünkre nézve
Fotó: Launchmetrics/Spotlight/GLAMOUR
  • Az ész nélküli evés negatívan befolyásolhatja a memóriát, különösen 40 év felett
  • Az agy ilyenkor robotpilóta üzemmódba kapcsol
  • A rossz táplálkozási szokások gyulladást és oxidatív stresszt okozhatnak az agyban

A memóriánk egészségét szolgálja, ha valami újat tanulunk, például idegennyelvet, vagy egy új hobbit sajátítunk el. De az olvasás, a meditáció és a rendszeres testmozgás is jót tehet az agyunknak - hogy csak néhányat említsünk a sok előnyös tevékenység közül. Egy dolgot viszont a szakértők szerint semmiképp nem érdemes csinálnod, mert borzasztó hatással lehet az agyadra, különösen, ha elmúltál 40.

Gyakori, de nagyon kedvezőtlen szokás

Dr. Ramon Velazquez idegtudós nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy egy apró viselkedésbeli változás segíthet az agyunk egészségének védelmében - írja az Express. Egy olyan rossz szokásról van szó, amely emberek millióira jellemző, nap mint nap az életük része, anélkül, hogy tudatában lennének a kognitív funkciókra gyakorolt hatásával. Ez a szokás pedig nem más, mint az ész nélküli evés, vagyis az ételek szórakozottan történő elfogyasztása.

A doktor hangsúlyozta: az ész nélküli evés felgyorsíthatja a memória hanyatlását, különösen a 40 év felettiek esetében. „A legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy ez a gyakori viselkedés hatással van a memóriájukra. Ez olyasmi, amit milliók tesznek naponta többször is anélkül, hogy gondolkodnának rajta” - magyarázta Dr. Velazquez.

Ezért ne egyél soha figyelmetlenül

Az Express azt írja, az esztelen evés és a memória romlása közötti kapcsolat erősebb, mint azt a legtöbben gondolnák. De hogy mit is jelent ez a gyakorlatban? Amikor például tévénézés, a közösségi médián való görgetés vagy az íróasztalnál végzett munka közben étkezünk, az agyunk robotpilóta üzemmódba kapcsol, ami rendkívül kedvezőtlenül hathat ránk.

Csodát tesz a testeddel ez a gyümölcs, aminek jó eséllyel a létezéséről sem tudtál

2030 környékén durva  dolog történik a világgal – jósolja Orbán Viktor – Ezt mondta a kormányfő

„Amikor figyelmetlenül eszünk, elszalasztunk egy kiváló alkalmat arra, hogy az agyunkat igénybe vegyük” - mondta dr. Velazquez, majd hozzátette: „az emésztés az agyban kezdődik, nem a gyomorban. Az étel látványa, illata és a rá való várakozás fontos kognitív folyamatokat indít el, amelyek felkészítik a szervezetet a tápanyagok hatékony feldolgozására”.

40 év felett különösen veszélyes lehet

Dr. Velazquez azt is elmondta, hogy ahogy az emberek öregszenek, az agy érzékenyebbé válik a gyulladásra és az oxidatív stresszre, és mindkettőt súlyosbítják a rossz táplálkozási szokások. A tanulmányok azt mutatják, hogy a szórakozott étkezés gyakran vezet a magas cukor- és egészségtelen zsírtartalmú feldolgozott élelmiszerek fogyasztásához, amelyekről ismert, hogy felgyorsítják a kognitív hanyatlást - figyelmeztetett az Express.

„Az agy a testsúly mindössze 2%-át teszi ki, de a szervezet energiaforrásainak mintegy 20%-át fogyasztja. A biztosított üzemanyag minősége, valamint annak módja közvetlenül befolyásolja a kognitív funkciókat, különösen a memória kialakulását és felidézését - mondta Dr. Velazquez.

Végezetül dr. Velazquez azt javasolta, hogy a memóriánk és a kognitív egészségünk védelme érdekében szükség esetén apró, de hatásos változtatásokat hajtsunk végre a napi étkezési szokásainkban.

Ilyen szokás lehet például, ha elkezdünk több frissen főzött ételt fogyasztani, minél természetesebb, kevésbé feldolgozott alapanyagokat választunk vagy ha fokozatosan csökkentjük a cukros ételek és italok fogyasztását. Ha pedig egyre többet sajátítunk el közülük vagy más hasonlóan tudatos szokások közül, akkor egyre jobban kedvezhetünk az agyunk egészségének is, sőt, akár az egész testünknek!

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
0 seconds of 29 minutes, 17 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
29:17
29:17
 

Ez is érdekelhet

Anyagi okok miatt kérdés volt, le tud-e érettségizni, ma Hégető Honorka-díjas újságíró

Anyagi okok miatt kérdés volt, le tud-e érettségizni, ma Hégető Honorka-díjas újságíró

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

A hormonok irányítják a hangulatodat? Mutatjuk, mi segíthet (x)

A hormonok irányítják a hangulatodat? Mutatjuk, mi segíthet (x)

Ezek a hatóanyagok segítenek, hogy a legszebb állapotában ragyogjon hajkoronád (x)

Ezek a hatóanyagok segítenek, hogy a legszebb állapotában ragyogjon hajkoronád (x)

Hihetetlen, de a túl sok cukor fogyasztás még erre is hatással lehet (x)

Hihetetlen, de a túl sok cukor fogyasztás még erre is hatással lehet (x)

Ezek a leggyakoribb tévhitek az allergiáról (x)

Ezek a leggyakoribb tévhitek az allergiáról (x)