
Nagyszerű ötlet, hogy a koronázási csirkesalátát tojással készítsük el – ez egy remek vegetáriánus alternatíva, ami így is nagyon finom. Mutatjuk az egyszerű, tojásos változatot, ami tökéletes fogás lehet a húsvéti asztalon is!
A koronázási csirkesaláta egy igazi klasszikus – angol, elegáns, mégis otthonos. A II. Erzsébet koronázására megalkotott recept időtálló darab lett, amit a britek (is) szívesen készítenek a mai napig, ha valami krémes, pikáns, enyhén fűszeres, laktató salátára vágynak. De mi van akkor, ha a csirkét kihagyjuk, és egy tavaszias, akár a húsvéti asztalon is helyt álló fogássá alakítjuk? Itt jön képbe a tojás, mint tökéletes, fehérjedús helyettesítő!
A tojás sokszor alábecsült alapanyag, pedig rendkívül sokoldalú. A keményre főtt tojás textúrája lágy, mégis jól bírja a keverést, és nagyszerűen átveszi a fűszeres, gyümölcsösen krémes szósz ízét. Nem mellesleg laktató is - így tökéletes salátaalap, különösen, ha hús helyett keresünk alternatívát.
Ebben a receptben a tojás nemcsak helyettesít, hanem ténylegesen főszereplővé válik. A gazdag curryszósz, amit hagyományosan mangóchutney vagy baracklekvár tesz pikánsan édessé, új dimenziót kap a tojás visszafogott, finoman diós ízével. Egy-két ropogós hozzávaló - mondjuk egy kis apróra vágott szárzeller vagy újhagyma - pedig gondoskodik arról, hogy ne csak ízben, hanem állagban is teljes legyen az élmény.
A koronázási saláta különlegessége az ízharmóniában rejlik: a curry fűszeressége, a majonéz és joghurt lágy krémessége, a gyümölcsösség és a savasság fontos jelenléte együtt alkotják azt a gazdag, mégis kiegyensúlyozott ízprofilt, ami miatt ez a saláta ennyire népszerű.
És itt van az igazi varázslat: mindez csirkementesen is működik. Sőt, a tojás lehetővé teszi, hogy még frissebb, könnyedebb legyen a végeredmény – ami egy tavaszi vagy nyári étkezéshez szinte tökéletes.
Ez a saláta tényleg bármikor jöhet. Egy gyors ebéd otthon? Pipa. Elegáns, mégis laza vendégváró? Igen! Piknik, uzsonna a munkahelyre, vagy épp egy húsvéti/brunch asztal dísze? Mindre tökéletes választás. Ráadásul jól variálható is: tálalhatod magában, salátalevélre halmozva, pirítóssal, baguette-tel, szendvicsbe töltve vagy akár wrapbe tekerve. Egy kis extra aszalt gyümölccsel (például mazsolával vagy apróra vágott sárgabarackkal), esetleg pirított mandulával a tetején még izgalmasabbá teheted.
A tojásos koronázási saláta nem csupán egy alternatíva, hanem egy valódi, önálló karakterrel rendelkező étel. Megőrzi mindazt, amit az eredeti receptben szeretünk, miközben új frissességet visz bele. Tökéletes példája annak, hogy egy klasszikust is lehet modern, húsmentes, sőt fenntarthatóbb formában újraértelmezni – úgy, hogy közben semmit sem veszít a varázsából.
Recept és fotó: Hering András / @andrishering
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!