r
Nosalty Logó

Koronázási saláta újragondolva - csirke helyett tojással

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Koronázási tojássaláta a húsvéti asztalon
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

246
Kalória
12.8g
Fehérje
7.4g
Szénhidrátok
19.3g
Zsír
122.9g
Víz
270.1g
Koleszterin
2.6g
Rost
3.7g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 246 kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 982 kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 132 kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    12.8 g

Zsír

  • Összesen
    19.3 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    270 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    614.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    105 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    223 mg
  • Nátrium
    205 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    122.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    90 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    66 micro
  • Kolin:
    224 mg
  • Retinol - A vitamin:
    116 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    1267 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    827 micro
Összesen 246 kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    51.1 g

Zsír

  • Összesen
    77.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1080 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2457.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    421 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    212 mg
  • Foszfor
    893 mg
  • Nátrium
    822 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.6 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    491.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    889 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    360 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    263 micro
  • Kolin:
    896 mg
  • Retinol - A vitamin:
    465 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    5069 micro
  • β-crypt
    87 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3310 micro
Összesen 982 kcal
  • 8% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    146 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    332.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    57 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    111 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    66.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    32 micro
  • K vitamin:
    49 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    121 mg
  • Retinol - A vitamin:
    63 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    687 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    449 micro
Összesen 132 kcal

Elkészítés

  1. Főzzük a tojásokat keményre (10 perc alatt), majd hűtsük le, pucoljuk meg őket, és daraboljuk nagyobb kockákra vagy szeletekre.
  2. Keverjük össze az öntetet: majonéz, joghurt, currypor, mangóchutney/baracklekvár, mustár, só és bors. Kóstoljuk meg, és hangoljuk az ízeket ízlésünk szerint - legyen enyhén édeskés, fűszeres, de nem túl erős.
  3. Forgassuk bele óvatosan a tojásdarabokat, hogy ne törjenek teljesen össze. Keverjük hozzá az apróra vágott zellerszárakat, koriandert és az újhagyma zöldjét is.
  4. Tálaljuk friss zöldsalátával, pirítóssal, baguette-tel vagy akár töltelékként, szendvicsben.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés ideje: 10 perc

Nagyszerű ötlet, hogy a koronázási csirkesalátát tojással készítsük el – ez egy remek vegetáriánus alternatíva, ami így is nagyon finom. Mutatjuk az egyszerű, tojásos változatot, ami tökéletes fogás lehet a húsvéti asztalon is!

A koronázási csirkesaláta egy igazi klasszikus – angol, elegáns, mégis otthonos. A II. Erzsébet koronázására megalkotott recept időtálló darab lett, amit a britek (is) szívesen készítenek a mai napig, ha valami krémes, pikáns, enyhén fűszeres, laktató salátára vágynak. De mi van akkor, ha a csirkét kihagyjuk, és egy tavaszias, akár a húsvéti asztalon is helyt álló fogássá alakítjuk? Itt jön képbe a tojás, mint tökéletes, fehérjedús helyettesítő!

Zöld szélű tányéron tálalt koronázási tojássaláta, tetején mandulaforgács, mikrozöldek és petrezselyem, a háttérben egy szelet magvas kenyér és néhány növényi levél.
Koronázási tojássaláta friss fűszerekkel és mandulaforgáccsal | fotó: Hering András

A tojás sokszor alábecsült alapanyag, pedig rendkívül sokoldalú. A keményre főtt tojás textúrája lágy, mégis jól bírja a keverést, és nagyszerűen átveszi a fűszeres, gyümölcsösen krémes szósz ízét. Nem mellesleg laktató is - így tökéletes salátaalap, különösen, ha hús helyett keresünk alternatívát.

Ebben a receptben a tojás nemcsak helyettesít, hanem ténylegesen főszereplővé válik. A gazdag curryszósz, amit hagyományosan mangóchutney vagy baracklekvár tesz pikánsan édessé, új dimenziót kap a tojás visszafogott, finoman diós ízével. Egy-két ropogós hozzávaló - mondjuk egy kis apróra vágott szárzeller vagy újhagyma - pedig gondoskodik arról, hogy ne csak ízben, hanem állagban is teljes legyen az élmény.

A koronázási saláta különlegessége az ízharmóniában rejlik: a curry fűszeressége, a majonéz és joghurt lágy krémessége, a gyümölcsösség és a savasság fontos jelenléte együtt alkotják azt a gazdag, mégis kiegyensúlyozott ízprofilt, ami miatt ez a saláta ennyire népszerű.

És itt van az igazi varázslat: mindez csirkementesen is működik. Sőt, a tojás lehetővé teszi, hogy még frissebb, könnyedebb legyen a végeredmény – ami egy tavaszi vagy nyári étkezéshez szinte tökéletes.

Ez a saláta tényleg bármikor jöhet. Egy gyors ebéd otthon? Pipa. Elegáns, mégis laza vendégváró? Igen! Piknik, uzsonna a munkahelyre, vagy épp egy húsvéti/brunch asztal dísze? Mindre tökéletes választás. Ráadásul jól variálható is: tálalhatod magában, salátalevélre halmozva, pirítóssal, baguette-tel, szendvicsbe töltve vagy akár wrapbe tekerve. Egy kis extra aszalt gyümölccsel (például mazsolával vagy apróra vágott sárgabarackkal), esetleg pirított mandulával a tetején még izgalmasabbá teheted.

Zöld szélű tányéron tálalt koronázási tojássaláta, tetején mandulaforgács, mikrozöldek és petrezselyem, a háttérben egy szelet magvas kenyér és néhány növényi levél.
Koronázási tojássaláta | fotó: Hering András

A tojásos koronázási saláta nem csupán egy alternatíva, hanem egy valódi, önálló karakterrel rendelkező étel. Megőrzi mindazt, amit az eredeti receptben szeretünk, miközben új frissességet visz bele. Tökéletes példája annak, hogy egy klasszikust is lehet modern, húsmentes, sőt fenntarthatóbb formában újraértelmezni – úgy, hogy közben semmit sem veszít a varázsából.

Recept és fotó: Hering András / @andrishering

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Sokhagymás tojássaláta

A húsvét közeledtével mindannyian készülünk a családi összejövetelekre és a finomabbnál finomabb ételeket is izgatottan várjuk. Az ünnepi asztalra ezúttal egy különleges ...

Nosalty

Téli caprese saláta

A napfényes nyár zamatos, lédús paradicsomokkal és friss bazsalikommal teli caprese salátái jelenleg szinte elérhetetlenek: készítsünk inkább egy szezonális, téli verziót. Ehhez nem ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Tippek, hogy gyönyörűen virágozzon a magnóliád

A magnólia tavasszal az egyik leglátványosabb növény: virágzásakor meseszép színekbe borítja a kerteket és utcákat. Ha te is szeretnéd, hogy ez a varázslatos fa a saját kerted éke legyen, mutatjuk, hogyan válassz, ültess és gondozz magnóliát könnyedén!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!