eur:
407.17
usd:
353.19
bux:
0
2025. április 21. hétfő Konrád
Nyitókép: Unsplash

Magyarország Tortája 2025: az idén 140 éves dobostorta előtt tisztelegnek a versenyzők

Harmincnégy versenyző közül hat jutott tovább az idei Magyarország Tortája versenyen, melynek fő témája az idén 140 éves dobostorta.

Idén 19. alkalommal hirdette meg a Magyarország tortája versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, hazánk szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyre az ipartestület a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat vár, 2025-ben pedig a dobostorta lett a megmérettetés fő témaköre. A szakértő zsűri most kóstolhatta meg először a 34 jelöltet.

„Nagyon ügyesen nyúltak hozzá a témához a versenyen szereplő cukrászok. A dobostorta 140 évvel ezelőtt debütált a nagyközönség előtt, és szerettünk volna megemlékezni erről a hungarikumról. Így lett a verseny első fontos része, hogy a cukrászoknak a dobostorta jellegzetes alapanyagait kellett használniuk” – mondta az InfoRádióban Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

Ezek viszonylag egyszerű elemek, mint a tojás, a cukor vagy karamellizált cukor, a vaj, az étcsokoládé vagy a vanília, azaz könnyen beépíthető hozzávalók

– magyarázta a szakember. A testület három alapanyagkosarat állított össze a jelentkezőknek: az egyikben a Kárpát-medencében őshonos fűszerek szerepeltek, a másikban a szintén hungarikum pálinkák és őshonos szőlőfajtából készült borok, illetve az őshonos magyar gyümölcsökből is választhattak a versenyzők, akiknek két kosárból kellett egy-egy elemet beleépíteniük a tortájukba.

A zsűri végül hat tortát juttatott tovább, a végső győztesnek még két fordulót kell sikerrel vennie. Erdélyi Balázs elárulta, szerinte olyan igazán izgalmas fűszerekkel találkozhattak a versenyművekben, mint az izsóp, a kakukkfű, vagy éppen a levendula. Azt is megemlítette, hogy

a karamellizált cukrot, ami a dobostorta egyik klasszikus eleme, többen grillázsként alkalmazták mogyoróval, török mogyoróval, mandulával ropogós elemként.

De olyanok is akadtak, akik meggypálinkát vagy éppen vilmoskörte-pálinkát használtak tortájukhoz.

A döntős tortákat augusztus elején az Országházban fogják bemutatni, a nagyközönség pedig augusztus 20-tól kóstolhatja meg Magyarország tortáját, valamint a cukormentes győztest is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Elbúcsúzott tőlünk” – videón a pápa utolsó nyilvános megjelenése

„Elbúcsúzott tőlünk” – videón a pápa utolsó nyilvános megjelenése

Este tartják a szertartást, amelyen a Vatikán hivatalosan is megállapítja Ferenc pápa halálát – közölte a Szentszék hétfőn.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.04.22. kedd, 18:00
Szűts Ildikó
a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2025. április 21. 13:04
×
×
×
×