r
Nosalty Logó

Diótorta vaníliakrémmel

5,0

1 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
Klasszikus diótorta vaníliakrémmel
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

923
Kalória
18.6g
Fehérje
70.6g
Szénhidrátok
65g
Zsír
51.8g
Víz
365.4g
Koleszterin
3.4g
Rost
50.2g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 31% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 923 kcal
  • 9% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 31% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 7375 kcal
  • 9% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 31% Zsír

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

Összesen 313 kcal
  • 9% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.6 g

Zsír

  • Összesen
    65 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    365 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1025.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    201 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    310 mg
  • Nátrium
    402 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.6 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    51.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    322 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    65 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    255 mg
  • Retinol - A vitamin:
    316 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    353 micro
Összesen 923 kcal
  • 9% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    148.9 g

Zsír

  • Összesen
    519.8 g
  • Telített zsírsav
    173 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    123 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    192 g
  • Koleszterin
    2923 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8203.1 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    213 mg
  • Kálcium
    1606 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    630 mg
  • Foszfor
    2478 mg
  • Nátrium
    3218 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    564.4 g
  • Cukor
    402 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    414.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2574 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    523 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    692 micro
  • Kolin:
    2040 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2526 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    524 micro
  • β-crypt
    66 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2823 micro
Összesen 7375 kcal
  • 9% Fehérje
  • 34% Szénhidrát
  • 31% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    22.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    348.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    68 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    137 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    17.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    109 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    120 micro
Összesen 313 kcal

Elkészítés

A piskótához

  1. A diót egy nagy tepsire szórjuk, majd 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megpirítjuk, míg aromás nem lesz. Vigyázzunk, ne égjen oda! Ha kihűlt, ledaráljuk.
  2. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét szépen, fokozatosan verni kezdjük, majd ha már félig felverődött, kanalanként hozzáadjuk a cukrot. Ezután egyesével a sárgájákat is a habhoz adjuk, megvárva, hogy minden szépen elkeveredjen. A végén hozzácsorgatjuk az olajat is és elkeverjük.
  3. A tojáshabhoz adjuk a reszelt narancshéjat, sót, sütőport, darált diót és az átszitált lisztet. Spatulával óvatosan összeforgatjuk a masszát, míg egységes nem lesz.
  4. Kivajazunk és kilisztezünk egy magas falú tortaformát vagy tortakarikát (ha csak alacsony formánk van, a piskótát süssük három részletben), majd beleöntjük a piskótamasszát. Elegyengetjük a tetejét.
  5. A piskótát 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Amennyiben egyesével és nem egészben sütjük a lapokat, a sütési idő rövidülhet. Fontos, hogy a sütés első kétharmadában ne nyissuk rá a piskótára a sütőajtót és mielőtt kivennénk, mindig végezzünk tűpróbát.
  6. A kész piskótát hagyjuk a formában 10 percet pihenni, majd rácsra borítva teljesen kihűtjük. Ha csak egy nagy piskótánk van, azt a kihűtés után egy éles, recés késsel három egyenlő szeletre vágjuk.

A krémhez

  1. A vaníliarudat félbevágjuk, magjait kikaparjuk, majd a magokat és a rudat feltesszük melegedni a tejjel. Vigyázzunk, ne legyen túl forró!
  2. A tojássárgájákat egy tálba tesszük és teljesen simára keverjük a cukorral, keményítővel és sóval. Ha kell, egy kevés hideg tejet adunk hozzá, hogy el lehessen keverni.
  3. A meleg (de nem forró) tejet fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a sárgájákhoz: ezzel hőkiegyenlítést végzünk, amitől a tojás nem csapódik majd ki melegítés közben.
  4. A tejes-tojásos keveréket visszaöntjük a fazékba, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle.
  5. A krémet egy tálba öntjük, a felszínére frissentartó fóliát nyomunk (hogy ne bőrösödjön), majd a hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy kihűljön.
  6. A diót egy nagy tepsire szórjuk, majd 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megpirítjuk, míg aromás nem lesz. Vigyázzunk, ne égjen oda! Ha kihűlt, ledaráljuk.
  7. Egy tálban kihabosítjuk a puha vajat és porcukrot. Három kisebb részletben hozzáadjuk a kihűlt vaníliakrémet, mindig megvárva, hogy a vaj felvegye az előző adag krémet (különben ikrás lesz). Ha hozzáadtuk az összeset, a krémbe keverjük a darált diót is.
  8. A krémet elosztjuk a piskótalapok között, majd a kész torta külsejét is megkenjük vele.

A díszítéshez

  1. A kész torta külsejét kedvünk szerint darált dióval díszítjük. Ezután a tortát érdemes pár órára vagy akár egy egész éjszakára is hűtőbe tenni, hogy puhuljon, összeérjen.
  2. A habtejszínt felverjük a porcukorral, majd a zselatinnal fixáljuk. Ezzel és egész diószemekkel díszítjük a pihentetett tortát.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 perc
  • Főzés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 45 perc

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb vasárnapi ebédre is elkészíthető, fogyasztani pedig némi pihentetés után érdemes.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Legegyszerűbb csokitorta

Szaftos és puha, mélyen kakaós ízű piskóta, valamint közé rétegelt karakteres, lágy csokikrém: igen, ez az a csokitorta, amiről mindig is álmodtál! Pofonegyszerű megsütni, a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

5 étel, amit ne otthon készíts el – Van, amit...

Vannak ételek, amelyeket jobb, ha a profi séfekre bízunk – ezek elkészítése ugyanis olyan szaktudást és összetett technikákat igényelhet, ami túlmutat az otthoni főzés határain. Persze a bevállalósak tehetnek egy próbát, de sokszor nem éri meg a befektetett energia.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!