Diótorta vaníliakrémmel
5,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
A piskótához
-
6 db tojás
-
180 g cukor
-
3 ek napraforgó olaj
-
100 g finomliszt
-
1.5 teáskanál sütőpor
-
1 teáskanál só
-
1 narancsból nyert narancshéj
A krémhez
-
700 ml tej
-
6 db tojássárgája
-
3 ek étkezési keményítő
-
1 db vanília
-
50 g cukor
-
100 g porcukor
-
1 csipet só
A díszítéshez
-
100 ml habtejszín
-
30 g porcukor
-
15 g zselatinfix
923
Kalória
18.6g
Fehérje
70.6g
Szénhidrátok
65g
Zsír
51.8g
Víz
365.4g
Koleszterin
3.4g
Rost
50.2g
Cukor
- 9% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 31% Zsír
A piskótához
-
41g tojás52 kcal
-
23g cukor87 kcal
-
27 kcal
-
13g dió82 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
1g só0 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
A krémhez
-
88g tej49 kcal
-
15g tojássárgája48 kcal
-
21 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
6g cukor24 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
19g dió123 kcal
-
0g só0 kcal
A díszítéshez
-
13g dió82 kcal
-
13g habtejszín37 kcal
-
4g porcukor15 kcal
-
2g zselatinfix2 kcal
Összesen
923
kcal
- 9% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 31% Zsír
A piskótához
-
330g tojás415 kcal
-
180g cukor697 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
100g dió654 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
6g só0 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
A krémhez
-
700g tej392 kcal
-
120g tojássárgája386 kcal
-
171 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
150g dió981 kcal
-
0g só0 kcal
A díszítéshez
-
100g dió654 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
15g zselatinfix20 kcal
Összesen
7375
kcal
- 9% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 31% Zsír
A piskótához
-
14g tojás18 kcal
-
7.6g cukor30 kcal
-
9 kcal
-
4.2g dió28 kcal
-
4.2g finomliszt15 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.3g narancshéj0 kcal
A krémhez
-
29.7g tej17 kcal
-
5.1g tojássárgája16 kcal
-
1.9g étkezési keményítő7 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
2.1g cukor8 kcal
-
4.2g porcukor16 kcal
-
8.5g vaj61 kcal
-
6.4g dió42 kcal
-
0g só0 kcal
A díszítéshez
-
4.2g dió28 kcal
-
4.2g habtejszín12 kcal
-
1.3g porcukor5 kcal
-
0.6g zselatinfix1 kcal
Összesen
313
kcal
- 9% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.6 g
Zsír
-
Összesen 65 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 365 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1025.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 201 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 79 mg
-
Foszfor 310 mg
-
Nátrium 402 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.6 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 51.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 322 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 65 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 87 micro
-
Kolin: 255 mg
-
Retinol - A vitamin: 316 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 65 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 353 micro
Összesen
923
kcal
- 9% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 148.9 g
Zsír
-
Összesen 519.8 g
-
Telített zsírsav 173 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 123 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 192 g
-
Koleszterin 2923 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8203.1 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 213 mg
-
Kálcium 1606 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 630 mg
-
Foszfor 2478 mg
-
Nátrium 3218 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 564.4 g
-
Cukor 402 mg
-
Élelmi rost 27 mg
Víz
-
Összesen 414.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2574 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 523 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 692 micro
-
Kolin: 2040 mg
-
Retinol - A vitamin: 2526 micro
-
α-karotin 46 micro
-
β-karotin 524 micro
-
β-crypt 66 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2823 micro
Összesen
7375
kcal
- 9% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 31% Zsír
- 25% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 22.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 124 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 348.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 137 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 17.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 109 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 87 mg
-
Retinol - A vitamin: 107 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 120 micro
Összesen
313
kcal
Elkészítés
A piskótához
- A diót egy nagy tepsire szórjuk, majd 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megpirítjuk, míg aromás nem lesz. Vigyázzunk, ne égjen oda! Ha kihűlt, ledaráljuk.
- A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét szépen, fokozatosan verni kezdjük, majd ha már félig felverődött, kanalanként hozzáadjuk a cukrot. Ezután egyesével a sárgájákat is a habhoz adjuk, megvárva, hogy minden szépen elkeveredjen. A végén hozzácsorgatjuk az olajat is és elkeverjük.
- A tojáshabhoz adjuk a reszelt narancshéjat, sót, sütőport, darált diót és az átszitált lisztet. Spatulával óvatosan összeforgatjuk a masszát, míg egységes nem lesz.
- Kivajazunk és kilisztezünk egy magas falú tortaformát vagy tortakarikát (ha csak alacsony formánk van, a piskótát süssük három részletben), majd beleöntjük a piskótamasszát. Elegyengetjük a tetejét.
- A piskótát 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Amennyiben egyesével és nem egészben sütjük a lapokat, a sütési idő rövidülhet. Fontos, hogy a sütés első kétharmadában ne nyissuk rá a piskótára a sütőajtót és mielőtt kivennénk, mindig végezzünk tűpróbát.
- A kész piskótát hagyjuk a formában 10 percet pihenni, majd rácsra borítva teljesen kihűtjük. Ha csak egy nagy piskótánk van, azt a kihűtés után egy éles, recés késsel három egyenlő szeletre vágjuk.
A krémhez
- A vaníliarudat félbevágjuk, magjait kikaparjuk, majd a magokat és a rudat feltesszük melegedni a tejjel. Vigyázzunk, ne legyen túl forró!
- A tojássárgájákat egy tálba tesszük és teljesen simára keverjük a cukorral, keményítővel és sóval. Ha kell, egy kevés hideg tejet adunk hozzá, hogy el lehessen keverni.
- A meleg (de nem forró) tejet fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a sárgájákhoz: ezzel hőkiegyenlítést végzünk, amitől a tojás nem csapódik majd ki melegítés közben.
- A tejes-tojásos keveréket visszaöntjük a fazékba, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle.
- A krémet egy tálba öntjük, a felszínére frissentartó fóliát nyomunk (hogy ne bőrösödjön), majd a hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy kihűljön.
- A diót egy nagy tepsire szórjuk, majd 180 fokos sütőben 10-15 perc alatt megpirítjuk, míg aromás nem lesz. Vigyázzunk, ne égjen oda! Ha kihűlt, ledaráljuk.
- Egy tálban kihabosítjuk a puha vajat és porcukrot. Három kisebb részletben hozzáadjuk a kihűlt vaníliakrémet, mindig megvárva, hogy a vaj felvegye az előző adag krémet (különben ikrás lesz). Ha hozzáadtuk az összeset, a krémbe keverjük a darált diót is.
- A krémet elosztjuk a piskótalapok között, majd a kész torta külsejét is megkenjük vele.
A díszítéshez
- A kész torta külsejét kedvünk szerint darált dióval díszítjük. Ezután a tortát érdemes pár órára vagy akár egy egész éjszakára is hűtőbe tenni, hogy puhuljon, összeérjen.
- A habtejszínt felverjük a porcukorral, majd a zselatinnal fixáljuk. Ezzel és egész diószemekkel díszítjük a pihentetett tortát.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 40 perc
- Főzés ideje: 15 perc
- Sütés ideje: 45 perc
Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb vasárnapi ebédre is elkészíthető, fogyasztani pedig némi pihentetés után érdemes.
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!