r
Nosalty Logó

Csokis babka

5,0

1 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
Klasszikus csokis babka: kakaós krémmel csavart, kelt tésztás kalács
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A cukormázhoz

317
Kalória
5.5g
Fehérje
46.9g
Szénhidrátok
12.7g
Zsír
11.9g
Víz
55.1g
Koleszterin
3g
Rost
20.8g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A cukormázhoz

Összesen 317 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A cukormázhoz

Összesen 3812 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A cukormázhoz

Összesen 338 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    12.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    55 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    419 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    211 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.9 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    11.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    68 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 317 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    65.9 g

Zsír

  • Összesen
    151.8 g
  • Telített zsírsav
    88 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    661 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5028.3 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    155 mg
  • Kálcium
    564 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    513 mg
  • Foszfor
    1214 mg
  • Nátrium
    2537 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    562.7 g
  • Cukor
    249 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

Víz

  • Összesen
    142.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    839 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    284 micro
  • Kolin:
    395 mg
  • Retinol - A vitamin:
    819 micro
  • α-karotin
    26 micro
  • β-karotin
    232 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    562 micro
Összesen 3812 kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    13.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    59 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    448.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    226 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.2 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    12.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    75 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    35 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    21 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 338 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben. A lisztet egy nagy keverőtálba tesszük, majd elkeverjük a sóval. Hozzáadjuk az élesztős tejet, vajat, tojássárgáját és vaníliát, majd kézzel vagy géppel ruganyos, feszes és fényes felületű tésztát dagasztunk. Bevajazzuk a gombóc felszínét, kivajazott tálba tesszük, majd lefedve, meleg helyen duplájára kelesztjük.

A töltelékhez

  1. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk egy tálban, majd hagyjuk egy kicsit hűlni. Amikor még langyos, hozzáadjuk a puha vajat, cukrot, sót és kakaóport, majd egységes masszává dolgozzuk az egészet.
  2. A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán 2-3 milliméter vastagságú téglalappá nyújtjuk. Eloszlatjuk rajta a csokikrémet úgy, hogy a hosszanti oldal tőlünk távolabbik eső végén üresen maradjon egy kétujjnyi sáv (így nem folyik majd ki a töltelék a felcsavarás során).
  3. A tésztát szorosan felcsavarjuk, majd egy nagy kígyóvá egyengetjük. Középen egy éles késsel végigvágjuk, figyelve arra, hogy a kígyó egyik vége egyben maradjon. Az így kapott két félkígyót egyszerű fonással szoros kaláccsá formázzuk, ügyelve arra, hogy a vágott, csokoládéval csíkozott részek felfelé nézzenek.
  4. Kivajazunk egy kenyérformát. Óvatosan beleengedjük a babka kevésbé esztétikus felét, majd ráhajtjuk a másik felét úgy, hogy a csíkos rész ismét felfelé nézzen. Letakarva, meleg helyen 30 percig másodkelesztjük.
  5. A megkelt babkát 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, így 15 percig sütjük, míg a felszíne mélybarna nem lesz. Ekkor a hőmérsékletet 170 fokra csökkentjük, majd további 25 perc alatt készre sütjük a kalácsot. Közben figyeljük a süteményt: ha a teteje nagyon barnulni kezdene, takarjuk le alufóliával.

A cukormázhoz

  1. A cukrot és vizet egy kis lábosba tesszük, elkeverve felforraljuk, majd alacsony lángon hagyjuk 5 percig gyöngyözni. Teljesen kihűtjük. A frissen megsült, még meleg babka felszínét megkenjük a hideg sziruppal és így hagyjuk teljesen kihűlni. Csak akkor vágjuk meg a kalácsot, ha az már teljesen hideg!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 40 perc

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító töltelékekkel ellátni a kelt tésztát, azonban aki továbbra is a hagyományok mellett maradna, az alábbi receptet vegye elő.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Dubai csokis babka

A dubai csoki egy különleges, ínycsiklandó édesség, amely gazdag ízű, hagyományos arab hozzávalók kombinációjával készül, gyakran aranyporral díszítik, és különféle ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ez a legjobb tejtermék, ha gyorsítani szeretnénk a bélmozgásunkat

A tejtermékek emésztőrendszerre gyakorolt hatásáról hatalmas vitákat lehetne folytatni, de az biztos, hogy az egyik legnépszerűbb fermentált tejtermékünk kiemelten sokat tud segíteni a bélmozgás serkentésében. Kivéve, ha tejallergiásak vagy laktózérzékenyek vagyunk, akkor inkább ne fogyasszuk.

Top Receptek

Vadas mártás sertéshússal

Bizony, nem mindenki szereti a vadhúsokat... De nem is teheti meg, hogy megvegye... Sokan örülnének, ha csak mártásos tésztát ehetnének... Személy szerint, a családomat is ideértve, nem ...

Legegyszerűbb tiramisu

Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!