Húsvéti ötfonatú kalács
5,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes
Hozzávalók
817
Kalória
20.8g
Fehérje
121.4g
Szénhidrátok
26.1g
Zsír
44.3g
Víz
143.8g
Koleszterin
4g
Rost
24.5g
Cukor
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
Élesztő
-
25g tej14 kcal
-
7 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
1g porcukor2 kcal
Tészta
-
63g finomliszt228 kcal
-
63g kenyérliszt bl80226 kcal
-
20g porcukor77 kcal
-
63g tej35 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
Díszítés
Összesen
817
kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
Élesztő
-
100g tej56 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
2g porcukor8 kcal
Tészta
-
250g finomliszt910 kcal
-
250g kenyérliszt bl80903 kcal
-
80g porcukor310 kcal
-
250g tej140 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
Díszítés
Összesen
3266
kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
Élesztő
-
8.3g tej5 kcal
-
2.1g friss élesztő2 kcal
-
1.2g finomliszt5 kcal
-
0.2g porcukor1 kcal
Tészta
-
20.7g finomliszt75 kcal
-
20.7g kenyérliszt bl8075 kcal
-
6.6g porcukor26 kcal
-
20.7g tej12 kcal
-
4.5g tojás6 kcal
-
8.3g vaj59 kcal
-
0.5g citromhéj0 kcal
Díszítés
Összesen
272
kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.8 g
Zsír
-
Összesen 26.1 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2665.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 143 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 207 mg
-
Nátrium 2217 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 121.4 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 44.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 210 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 99 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 206 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 183 micro
Összesen
817
kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83 g
Zsír
-
Összesen 104.6 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 575 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10660.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 222 mg
-
Kálcium 573 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 146 mg
-
Foszfor 829 mg
-
Nátrium 8869 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 485.8 g
-
Cukor 98 mg
-
Élelmi rost 16 mg
Víz
-
Összesen 177.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 839 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 397 micro
-
Kolin: 365 mg
-
Retinol - A vitamin: 826 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 161 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 733 micro
Összesen
3266
kcal
- 10% Fehérje
- 57% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 8.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 881 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 733 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.1 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 14.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
Összesen
272
kcal
Elkészítés
Élesztő
- Egy kisebb tálkába öntjük a tejet (vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, mert 40°C felett az élesztőgombák nem lépnek működésbe), hozzáadjuk a lisztet és a porcukrot, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt. Letakarva félrerakjuk meleg helyre, ahol 20 perc alatt szépen felfut.
Tészta
- A kalácshoz használhatunk egyféle lisztet, de sokkal finomabb lesz, ha a finomliszt mellé kenyérlisztet is szitálunk. Ehhez adjuk hozzá a porcukrot, egy csipet sót és a felfuttatott élesztőt. Elkezdjük összeforgatni a kezünkkel, majd egy lyukat alakítunk ki a tál közepén a többi hozzávaló részére.
- A lisztes keverék közepére öntjük a tojást, az olvasztott vajat és a tejet (ami ekkor se legyen hűtőhideg, dolgozzunk langyossal, de minimum szobahőmérsékletűvel). Ha ízlésünk engedi, nyugodtan reszeljük bele 1 citrom héját, ami még ízesebbé teszi a végeredményt.
- Kezdjük el összedolgozni a tésztát, majd dagasszuk kb. 10 percig. A tészta akkor jó, amikor már könnyedén elválik a táltól, és nem ragad túlságosan.
- A dagasztás után kevés liszttel szórjuk meg a tészta tetejét, majd takarjuk le, és tegyük félre meleg helyre kb. 30 percig keleszteni.
- A megkelt tésztát egy kicsit mozgassuk át, majd válasszuk szét 5 egyforma részre. Mindegyik darabkát nyújtsuk ki öt, lehetőleg egyforma hosszúságú és vastagságú szálra, majd az egyik végüknél fogva fogjuk össze őket.
- A szálakat úgy rendezzük el, hogy egyik oldalra 3 darabot, másik oldalra két darabot tegyünk, középen pedig hagyjunk egy üres sávot, hiszen erre a helyre fonjuk majd a kalácsot. Az ötös fonás hasonló logikával működik, mint a hármas fonás, mindig épp a külső szálat emeljük középre arról az oldalról, ahol 3 szál van. A fonás végén a szálakat hasonlóan összenyomkodjuk, mint az elején, ügyelve arra, hogy egyiknél se jöjjön szét.
- A kalácsot emeljük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, takarjuk le, és kelesszük ismét 30 percet.
Díszítés
- A tészta kelesztése után a kalács tetejét kenjük be egy felvert tojással, majd szórjuk meg nagy szemű sóval. Ezután mehet 25 percre a 180°-os sütőbe.
- A kész kalácsot a sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni, majd felszeletelve tálaljuk a húsvéti fogások mellé.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 120 perc
- Sütés ideje: 30 perc
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
Ahány ház, annyiféle kalácsrecept jellemzi a húsvéti időszakot. Összetevőiken kívül fonástechnikájukban is eltérnek, van, aki az egyszerűbb hármasat választja, más nem ad lejjebb a hatos fonásnál. Mi az arany középút érdekében az ötös mellett döntöttünk, de ha valakit zavar, hogy az egyik szálnak nincsen párja, akkor csináljon neki!
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!