Ha ebben az időpontban iszod meg az utolsó csésze kávét, úgy alszol majd, mint a bunda
Bár a kávé számos egészségügyi előnnyel büszkélkedhet, a koffeinnek köszönhetően az alvásodra negatív hatással lehet. Ne aggódj, csupán emiatt nem kell búcsút mondanod a délutáni lattédnak, arra azonban érdemes odafigyelned, hogy mikor iszol belőle utoljára.
Ezeket láttad már?
Sokan szeretik a reggelt egy nagy bögre kávéval indítani, de olyanok is bőven akadnak, akik ebéd után kortyolnak el belőle egy csészével. Sőt, egyesek reggel és délután is ragaszkodnak a fekete csodaitalhoz. Ezzel alapvetően semmi probléma nincs - azonban Nichola Ludlam-Raine táplálkozási szakértő szerint nem mindegy, hogy pontosan hány órakor fogyasztod el őket. Most a Surrey Live-nak elárulta, mi a tökéletes időpont az első és az utolsó bögre kávé elkortyolásához.
Nichola szerint a kávéfogyasztás kapcsán az időzítés kiemelkedően fontos. A kávéfogyasztás legjobb időpontja a délelőtt közepe és vége közé esik, tehát 9:30 és 11:30 közé, ugyanis ekkor kezd a kortizol szintünk lecsökkenni.
„Ha közvetlenül ébredés után iszunk kávét, az csökkentheti a hatékonyságát, mivel a kortizol szintünk kora reggel természetesen magas” - mondja a szakértő.
„Délután a kávé még adhat egy energialöketet, de a legjobb, ha elkerüljük a fogyasztását a késői órákban, különösen, ha érzékenyek vagyunk a koffeinre. A koffein különbözőképpen hathat a különböző emberekre, így ha ideges vagy szorongó leszel tőle, jobb, ha kerülöd” - javasolja.
Azt tanácsolta, hogy a késő délutáni órákban már inkább mellőzd a kávéfogyasztást, ha nem szeretnéd, hogy hatással legyen az éjszakai alvásodra. „Ez azt jelenti, hogy ha délután 3-kor iszol egy kávét, a koffein fele még este 9-kor is a szervezetedben lehet.”
A koffeinre érzékenyek számára a legjobb, ha délután 2-3 óra után már kerülik a kávét, hogy ne befolyásolja az alvásukat.
6 vitamin, amit soha, semmilyen körülmények között ne szedj kávé mellett
A koffeinre érzékenyek számára jó megoldásnak tűnhet a koffeinmentes kávéra való átállás, azonban Nichola arra figyelmeztet, hogy a koffeinmentes kávé is tartalmaz minimális mennyiségű koffeint - jellemzően 2-5 milligrammot csészénként, szemben a normál kávéban található 70-150 milligrammal.
„Bár a legtöbb ember esetében nem valószínű, hogy ez befolyásolja az alvást, azoknak, akik nagyon koffeinérzékenyek, óvatosnak kell lenniük a koffeinmentes kávé lefekvés előtti fogyasztásával is” - szögezi le a szakértő.
3 fűszer, amivel érdemes felturbóznod a kávédat
Kardamom
Ez a hagyományos indiai fűszer a borsos, citrusos jegyeivel tökéletesen passzol a kávéhoz (is). Csak szórd meg vele a frissen főzött kávédat, és már élvezheted is a különleges ízét. Értékes rostokat és ásványi anyagokat tartalmaz, továbbá enyhítheti a hányinger és a puffadás tüneteit, székrekedés esetén is segíthet, valamint a vérkeringésed serkentéséhez is hozzájárulhat.
Szerecsendió
Egy csipetnyi szerecsendióval a kávézás egészen újszerű élmény lehet. Azonban az íze mellett az értékes összetevői miatt is érdemes belőle rendszeresen fogyasztani - magnéziumot, kalciumot, vasat, káliumot, B3-vitamint, folsavat és mangánt is tartalmaz. Segíthet megelőzni az emésztési problémákat, jó hatással lehet a vérkeringésedre, elősegítheti a pihentető alvást, továbbá stresszoldó hatása is lehet.
Szegfűszeg
Ki mondta, hogy a szegfűszeg csak a forralt borba való!? A kávédhoz is tökéletesen passzol! Legfőbb előnye, hogy jelentős mennyiségű béta-karotint tartalmaz, amit a szervezetünk A-vitaminná alakít, így támogathatja a szemünk egészségét.Szerintünk érdemes kipróbálni!
Forrás: mirror.co.uk, tastingtable.com
