Napközbeni alvás: ilyenkor tilos és ilyenkor a legpihentetőbb (x)
2025. ápr 6. 20:00
Egy ősi és hatékony módszer az egészség szolgálatában: Ezért érdemes fogyasztás előtt vízbe áztatni a magvakat, a hüvelyeseket és a gabonákat
Miért érdemes áztatni a magvakat és hüvelyeseket fogyasztás előtt?
Ezeket láttad már?
Az áztatás nem újkeletű konyhai fogás – ez egy régóta alkalmazott technika, amely jelentős egészségügyi előnyöket nyújt. Bár a diófélék, hüvelyesek és magvak tápanyagban gazdag élelmiszerek, olyan vegyületeket – ún. antinutrienseket – is tartalmaznak, amelyek gátolhatják a hasznos tápanyagok felszívódását. Az áztatás nemcsak ezek hatását csökkenti, de javítja az emésztést és növeli a tápértéket is.
1. Az antinutriensek hatástalanítása
A rejtett akadályok a tápanyagok útjában
Az antinutriensek olyan természetes vegyületek, amelyek akadályozzák az ásványi anyagok és vitaminok felszívódását. A leggyakrabban előfordulók:
- Fitinsav: gátolja a kalcium, magnézium, vas és cink felszívódását.
- Tanninok: csökkentik az emésztőenzimek hatékonyságát.
- Oxalátok: megkötik az ásványi anyagokat, csökkentve azok hozzáférhetőségét.
- Lektinek: irritálhatják a bélrendszert és emésztési zavarokat okozhatnak.
Az áztatás során ezek az anyagok lebomlanak vagy jelentősen csökkennek, ezzel elősegítve a tápanyagok hatékonyabb hasznosulását.
2. Emésztésbarát megoldás
Könnyebb gyomor, kevesebb kellemetlenség
A nyers magvak és hüvelyesek enzimgátlókat is tartalmaznak, amelyek lassítják a fehérjék és szénhidrátok lebontását. Az áztatás beindítja az élelmiszerek saját enzimjeit, ezzel megkönnyítve az emésztést, csökkentve a puffadást és a gyomorpanaszokat.
3. Magasabb tápérték
Több vitamin, jobb hasznosulás
Áztatás közben olyan biokémiai folyamatok indulnak el, amelyek hasonlóak a csírázáshoz. Ez növeli bizonyos vitaminok – különösen a B-vitaminok – mennyiségét, valamint javítja az aminosav-összetételt. Az aktív enzimek fokozzák az ásványi anyagok biológiai hasznosulását is.
Egy ősi és hatékony módszer az egészség szolgálatában: Ezért érdemes fogyasztás előtt vízbe áztatni a magvakat, a hüvelyeseket és a gabonákat / Fotó: Northfoto
4. Puffadásmentes hüvelyesek
A bab és a lencse, amit a gyomrod is szeret
A hüvelyesekben található oligoszacharidok – összetett szénhidrátok – gyakran okoznak gázképződést. Az áztatás segít lebontani ezeket a vegyületeket, így jóval kevésbé terhelik meg az emésztőrendszert, és csökkentik a kellemetlen puffadást.
5. Finomabb, puhább, élvezhetőbb
Az íz és állag sem mellékes
Az áztatott magvak és hüvelyesek lágyabb állagot kapnak, ami könnyebb fogyasztást és jobb élvezeti értéket eredményez. Ezen kívül az áztatás során eltűnnek a kesernyés ízeket okozó tanninok is, így az étel ízvilága is kellemesebbé válik.
Így áztass helyesen
Gyakorlati útmutató lépésről lépésre
- Magvak és diófélék: Áztasd őket szobahőmérsékleten 4–12 órán át (típustól függően), majd alaposan öblítsd le és szárítsd meg.
- Hüvelyesek (pl. bab, lencse, csicseriborsó): 8–24 órás áztatás szükséges, időnként cserélve a vizet.
- Gabonák (pl. quinoa, hajdina): szintén érdemes néhány órát áztatni, mielőtt főzésre kerülnek, hogy emészthetőbbé váljanak.
Az áztatás egy egyszerű, mégis rendkívül hatékony módszer arra, hogy még többet hozzunk ki az egészséges növényi alapú ételeinkből. A rendszeres áztatással nemcsak az emésztést könnyítjük meg, hanem megnöveljük a vitamin- és ásványianyag-tartalmat is – és az ízélményről sem kell lemondanunk. Ha eddig még nem próbáltad, itt az ideje beépíteni ezt az apró szokást a konyhai rutinodba!
Forrás: Woman.bg
Ezeket olvastad már?
Drámai képsorok: kigyulladt és porig égett Aurelio autója Most jött a megrázó hír Kulka Jánosról Súlyos vallomás: Krausz Gábor kimondta a félrelépésről, nem hallgatott tovább róla Csak zokogott a négy fal között Vilmos herceg: kiderült Katalinról, ami egy rémálom Teljesen összetört a tragédia után Bruce Willis felesége! "Hagyják békében nyugodni" Szomorú nap a mai: most jött a szörnyű gyászhír, fájó szívvel búcsúzunk Ebben a pillanatban közölte az OTP: már nem Csányi Sándor a bank vezérigazgatója Itt a váratlan hír a szakításról, tényleg vége: külön utakon folytatják Papp Máté Bencéék Most kaptuk a hírt: 20 év után vége, sírnak Peller Annáék Most jött Pintér Tiborról a megdöbbentő hírKövesd a Blikk Rúzs cikkeit a Google hírekben is!
Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.
TERMÉKAJÁNLÓ
TOVÁBBI AJÁNLATOK
EXTRA AJÁNLÓ
Ezekre nagyon oda kell figyelni, hogy a gyereked ne váljon csalás áldozatává (x)
Nehéz elhinni, de ha nem vagy jól lelkileg, akkor az a ciklusodon is megmutatkozhat - mutatjuk, hogyan (x)
A hormonok irányítják a hangulatod? Mutatjuk, mi segíthet (x)
10+1 hasznos tipp a pollenszezonra (x)
Mindenkiben felmerül ez a kérdés a fogamzásgátlóval kapcsolatban - Íme! Itt a válasz! (x)
BLIKK
Tragédia! Pokoli autóbalesetben, 21 évesen meghalt Kiss Dorottya, az Érd egykori kézilabdázója
Molnár Gusztáv: „Úgy sejtjük, kislányunk lesz”
Mindenki készüljön! Hatalmas viharok pusztítanak ma, már a riasztást is kiadták: jön a felhőszakadás
Kiderült, mennyi pénzt keresnek a vatikáni dolgozók, köztük a bíborosok – Íme, a pontos összegek
Tragikusan fiatalon meghalt a magyar eurovíziós produkciók imádott vokalistája, dr. Wéber Helga
LEGOLVASOTTABB
Folyton kimerült vagy, pedig eleget alszol? Megdöbbentő, de ez a 4 dolog is okozhatja
Nagyon fontos, hogy megtanuld időben felismerni a jeleket! Ezek az agyvérzés tünetei, ami Ferenc pápa halálát is okozta
Ezt idd heti 3-szor : a bélrendszered, a szíved és a derekad is hálás lesz érte
Nagyanyáink még jól ismerték ezt a csodaszert: ledöbbensz, mit művel a szervezettel
Semmiképp ne dobd ki a megszáradt citromot! Íme, 7 zseniális ötlet az újrahasznosítására, amit imádni fogsz