Kevesebb alkohol és kávé fogyasztásával is csökkenthetők az endometriózissal járó fájdalmak

2025. április 5. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány étrendi változtatás csökkentheti az endometriózis okozta fájdalmakat a betegséggel élők jelentős százalékánál – erre jutott az Edinburgh-i Egyetem új kutatása, ami az eddigi legnagyobb nemzetközi felmérés a betegséggel kapcsolatban.

A Guardian azt írja, a 2599 résztvevővel végzett kutatás többek között arra világított rá, hogy az alkohol, a glutén, a tejtermékek, illetve a koffein fogyasztása mind hatással van az endometriózissal élő nők panaszaira. A kutatás szerint

  • az alkoholfogyasztást visszaszorító résztvevők 53 százaléka,
  • a glutén, illetve a tejtermékek fogyasztásáról lemondó résztvevők 45-45 százaléka,
  • a koffeinfogyasztásukat csökkentőknek pedig a 43 százaléka

számolt be arról, hogy csökkentek a fájdalmaik az étrendi változtatásaik után.

A betegség alatt egy krónikus, jóindulatú elváltozást értünk, melynek során méhnyálkahártya-szerű szövetek jelennek meg a méhüregen kívül. Normális esetben ezek a sejtek a méhüregen belül találhatók, viszont ha ezek kívülre, a hasüregbe kerülnek, akkor ott minden menstruáció alkalmával, ciklikusan aktiválódnak és panaszokat, köztük bénító fájdalmat okozhat – magyarázta korábbi cikkünkben dr. Dobó Noémi endometriózis-specialista.

Az endometriózis a termékeny életkorú nők nagyjából 10 százalékát érinti, Magyarországon mintegy 200 ezer nőt. A betegség nem új keletű, még sincs a mai napig általánosan elfogadott válasz arra, hogy pontosan mi okozza, és miért csak bizonyos nőknél alakul ki, illetve a diagnózis felállítása is komoly időt vehet igénybe.

A kutatók úgy vélik, hogy azoknál a nőknél, akik a glutént vagy a tejtermékeket elhagyva kevesebb fájdalmat éreztek, a bélbaktériumok megváltozhattak – a magyarázat szerint bizonyos élelmiszerek visszaszorítása csökkentheti a bélben lévő baktériumokat, amelyek gyulladást hoznak létre a szervezetben.

A tanulmány szerint a válaszadók közel 40 százaléka számolt be arról, hogy csökkentek a fájdalmaik, miután elhagyták a feldolgozott élelmiszereket, például a készételeket, a fagylaltot és az édességeket, amelyekről ismert, hogy megváltoztatják a bélbaktériumokat. A résztvevők közel egyharmada mondta, hogy fájdalmai javultak, miután elhagyták étkezéseikből a fokhagymát és a hagymát.

Philippa Saunders, a tanulmány vezető szerzője és az Edinburgh-i Egyetem professzora szerint ezért is tekinthető jelentősnek az új kutatás, így ugyanis az endometriózisban szenvedők végre azt érezhetik, hogy tehetnek valamit a fájdalom leküzdéséért. Az endometriózissal ebben a korábbi cikkünkben részletesebben is foglalkoztunk.

Vágólapra másolva
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!