Krausz Gábor
Akár a kertben szeretnél fűszerkertet, akár a konyhai állományt bővítenéd, nem érdemes több ezer forintot kiadni új növényekre! A fűszernövények szaporítása ugyanis pofonegyszerű, és a legjobb, hogy így ingyen jutsz új növényekhez.
Nincs is annál jobb, mint főzéskor frissen lecsípni a konyhai fűszernövények zsenge hajtásait, hiszen sokkal intenzívebb ízt lehet elérni velük, mint a szárított fűszerekkel. Akár saját növényeid vannak, akár tudsz hajtásokat szerezni, a fűszernövények szaporítása most esedékes, és pofonegyszerű megcsinálni; csak néhány zsenge hajtásra lesz szükséged. Mutatjuk, hogyan csináld!
Ahhoz, hogy mindenféle fűszernövény a rendelkezésedre álljon, nem kell sok pénzt kiadnod, egyszerűen csak gyökereztesd a meglévőket, vagy a hajtásokat, amiket másoktól kaptál. Legyen szó akár rozmaringról, akár mentáról, citromfűről, a fűszernövények szaporítása a dugvány helyes levágásával kezdődik. Válassz egy ép, egészséges hajtást az anyanövényen, vágd le úgy, hogy 10-15 centi hosszú darabot kapj. Szedd le az alsó leveleket öt centis hosszan, a hajtások legtetejét vágd le; erre azért van szükség, hogy a dugvány az energiáit ne a levelekre, hanem a gyökerek növesztésére fordítsa.
Mártsd az előkészített dugványok szárát mézbe; ez nemcsak a gyökeresedést serkenti, de természetes gomba- és baktériumellenes hatása miatt segít, hogy ne támadják meg a fertőzések a dugványokat. Keverj össze egy cserépben homokot és virágföldet fele-fele arányban, és tölts meg vele egy nagyobb cserepet. Tömörítsd le jól a föld-homok keveréket. A föld közepét mélyítsd ki, és ebbe állíts bele egy kisebb cserepet; e köré szúrd be a dugványokat – ahogyan ebben a videóban:
Rendszeresen öntözd a dugványaidat, de ne tocsogjon a víztől, éppen csak legyen nedves a föld. Folyamatosan figyeld őket; ha elkezdenek új leveleket hozni, akkor már biztosan van akkora gyökerük, hogy átültethesd őket cserépbe – vagy, ha már elmúltak a nagy fagyok, akkor akár egyenesen a kertbe is.