Ez a fűszer akár gyomorvérzést is okozhat, ha túl gyakran használod : bánj vele csínján

Van egy olyan közkedvelt fűszer, amit a szakértők szerint nem szabad túlzásba vinni, bármilyen ízletes is, ugyanis nagy dózisban súlyos gyomorirritációt okozhat, sőt, akár vérzést is a bélrendszerben.
A kevesebb néha több
A fűszerek évszázadok óta az életünk részét képezik, ám ahogyan sok más esetben, itt is igaz, hogy a mennyiség és az adagolás kulcsfontosságú. Miközben a legtöbb háztartásban rutinszerűen nyúlunk a jól ismert ízfokozókhoz, kevesen gondolnak bele abba, hogy bizonyos fűszerek túlzott vagy gyakori használata komoly egészségügyi kockázatokat rejthet. Vannak olyan népszerű fűszerek, mint a fekete bors vagy a szerecsendió, amelyekről már viszonylag sokat tudunk: előbbiről ismert, hogy irritálhatja a gyomornyálkahártyát, utóbbiról pedig, hogy nagy dózisban hallucinációkat, sőt, akár mérgezéses tüneteket is okozhat. Ám sok más ételízesítő is rejthet magában veszélyeket, amelyekről ritkán esik szó, mivel ezek a hatások csak hosszan tartó, rendszeres használat során jelentkeznek. Az emberek többsége éppen ezért nincs tisztában azzal, hogy amit a konyhában ártalmatlannak gondolunk, az bizonyos esetekben komoly belső reakciókat válthat ki. Egy-egy étel ízesítése során hajlamosak vagyunk túlzásba esni, különösen azokkal a fűszerekkel, amelyeket egészségesként tartunk számon. Ilyen például egy olyan gyógynövény is, amit gyakran használunk saláták, levesek és mártások fűszerezéséhez, de ha túl gyakran vagy nagy mennyiségben fogyasztjuk, komoly gyomorproblémákat is okozhat. Hogy pontosan miről is van szó, azt galériánkból megtudhatod!
Leadfotó: 123rf, Forrás: WebMD
Oldalak
This is a modal window.