Már a sziromhullás időszakában vannak a gyümölcsfák a legtöbb kajszibarackosban, kialakultak a terméskezdemények, ezért különösen nagy veszélyt hozhat a gyümölcsösökben a hétvégén várható erős lehűlés - mondta az Agrárszektor vezető szerkesztője. Kovács Nóra hozzátette, hogy a kajszi mellett sok termőterületen az őszibarack, a mandula és a szőlő is veszélyben van.
"A kajszibarack a sziromhullás-terméskezdemény fenológiai fázisában már mínusz 1-2 foknál is károsodhat, az őszibarack pedig teljes virágzásban mínusz 2-3 foknál kezd károsodni"
- magyarázta a vezető szerkesztő az InfoRádióban. Hangsúlyozta, ez azért lényeges, mert a korai csonthéjasok közül a kajszibarack és a mandula már csaknem országszerte elvirágzott, ezért félő, hogy a most érkező fagy károkat okoz bennük.
Kovács Nóra elmondta, 2025-ben is az átlagosnál hamarabb kezdődött meg bizonyos gyümölcsfáknál a rügyfakadás és a virágzás, de ezek mellett már a szőlőben is károkat okozhatnak a most érkező fagyok.
"Az előző években a legnagyobb fagykárok a kajszibarackot, a kisebbek pedig az őszibarackot érték" - mondta a vezető szerkesztő, hozzátéve, hogy nem csak a tavaszi fagy jelent kockázatot, hanem az egyre gyakrabban előforduló enyhe telek és a korai tavasz. Elmondta:
ma már 15-20 nappal korábban kezdenek virágozni a gyümölcsfák, hamarabb indul meg a rügyfakadás, nedvkeringés, mint 1980-ban.
A probléma tehát nem a tavaszi fagyokkal van, azok régen is előfordultak, hanem azzal, hogy a virágzás olykor már februárban megkezdődik, és ebben az állapotban már a mínusz 1-2 fokos hideg is nagyon érzékenyen hat a növényekre.
A szerkesztő szerint az elmúlt 10-15 évben a tavaszi fagy elég komoly károkat okozott nem csupán a gyümölcstermesztésben, hanem a mezőgazdaságban is, különösen a Kisalföldön, az Alföldön és a Dunántúli-dombságban.
Vannak ugyan védekezési módszerek, mint a füstölés, meszelés, vizes permetezés, légkeveréses fagyvédelem, de ezek mellett kiemelkedően fontos lenne a jövőben odafigyelni a megfelelő termőhely kiválasztására is, ha valaki gyümölcstermesztésben gondolkodik - mondta Kovács Nóra. Hozzátette, a szakemberek azt is régóta hangsúlyozzák, hogy előnyös lenne az ellenállóbb, régi gyümölcsfajták termesztése is, mert genetikailag jobb az alkalmazkodóképességük.
Nem feltétlenül csak a kajszibarack- és mandulatermést fenyegeti a fagyos időszak, bár jelenleg ez a kettő van a legnagyobb veszélyben - magyarázta Kovács Nóra. Megjegyezte azonban, hogy csak a későbbiekben lehet megmondani, hogyan alakul az idén a gyümölcságazat. Elárulta viszont, hogy
"a tavaly július elejétől szeptember közepéig tartó, körülbelül 60-70 napos hőség és aszály is megviselte a fákat, és még ha egy gyümölcsösben jól is virágoztak most a növények, egyelőre nem tudni, hogy a virágok minőségét és kondícióját befolyásolta-e a tavalyi szárazság."
Ezzel kapcsolatban megjegyezte, pontos információt majd csak május közepétől lehet tudni, ahogy arról is, hogy a tavaszi fagy mit okozott, miután lezajlott a virágzás és a természetes tisztulóhullás, 4-6 héttel később. Kovács Nóra szerint csak ezután lehet majd megbecsülni, hogy mennyi gyümölcs marad és milyen minőségű lesz, hiszen ez utóbbira is hatással vannak a kedvezőtlen időjárási körülmények.