

Míg a szakértők már többször is jelezték, hogy a nyerstej fogyasztása kockázattal jár, hiszen bizonyos kórokozók tovább élhetnek benne, egy friss tanulmány most azt is megállapította, hogy a madárinfluenza akár hónapokig aktív maradhat azokban a sajtokban, melyek nyers tejből készülnek.
A szakértők eddig azt gondolták, hogy a fertőzéssel kapcsolatban a nem pasztőrözött tejből készült sajtok nem jelentenek veszélyt, kiderült azonban, hogy ez cseppet sem biztos. Sőt.
A nyers tejből készült sajtok minimális érlelési ideje az előírások szerint 60 nap ez pedig a potenciális kórokozók elpusztulásához valóban megfelelő idő. Az így készült sajtot ezért jóval biztonságosabbnak vélik a szakértők, mint magát a nyers tejet. Azonban a madárinfluenza vírus tekintetében most megdőlt az elképzelés.
A nyers, kezeletlen tejet egyébként sokan azért választják, mert úgy vélik, hogy a benne található enzimek jobb emésztést és erősebb immunrendszert eredményeznek.
A fogyasztók azzal érvelnek, hogy a nyers tej fogyasztása természetes, őseink is biztonsággal itták. A szakértők ugyanakkor azt állítják, ez távol áll az igazságtól, ugyanis bár valóban elterjedt volt korábban a nyers tej fogyasztása, jóval magasabb volt az élelmiszerekből eredeztethető megbetegedések és ehhez köthető halálozások aránya is.
„A magas kockázatú csoportok, beleértve a gyermekeket, a terhes nőket és a legyengült immunrendszerű személyeket különösen érzékenyek a bakteriális szennyeződés és az élelmiszerekből eredeztethető betegségek szövődményeire” – figyelmeztet Dr. Leah Alexander gyermekorvos a veszélyekre. Hozzáteszi továbbá azt is, hogy ilyen a kórházi kezelések aránya is jóval magasabb, a betegség időtartama is hosszabbra nyúlik, sőt akár halálos kimenetelű is lehet.