promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A világkedvenc magyar étel titkát fejtette meg az amerikai sztárszakács

A világkedvenc magyar étel titkát fejtette meg az amerikai sztárszakács

Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

A világ egyik legkedveltebb magyar ételének titkát egy amerikai sztárszakács fejti meg. Mi az, ami igazán különlegessé teszi ezt a hagyományos fogást, és hogyan tér el a magyar és amerikai változat?

A gulyás, a magyar konyha büszkesége, világszerte ismert és kedvelt étel. De mi rejlik igazán a mélyen piros, fűszeres lében? Egy amerikai sztárszakács most megosztotta, mi is az igazi titka - legalábbis szerinte.

A gulyás igazi története

Max Miller, a "Tasting History" YouTube-csatorna házigazdája, nemrégiben Budapest szívében fedezte fel a gulyás valódi történelmét. Miközben egy AmaWaterways dunai hajóúton járt Magyarországon, Miller megismerkedett a magyar konyha ezen ikonikus ételével, és a közönsége számára is bemutatta, hogyan készült a valódi bográcsos gulyás hangsúlyozva, hogy ez az étel nem egy egyszerű pörkölt, mint ahogy azt sokan gondolják!

Miért nem ugyanaz a gulyás Magyarországon és Amerikában?

Amerikában a "gulyás" gyakran egy sűrű, húsos, zöldségekkel teli pörköltként ismert, azonban Magyarországon a gulyás inkább egy hígabb, ízes leves. Miller a nyitóepizódban elmagyarázta, hogy Budapest szívében a hagyományos bográcsgulyás igazi karakterét a lassú főzés, a paprika és a hús minősége adja. 

A 19. századi ízek a mai napig élnek

Max Miller nemcsak hogy megkóstolta a hagyományos gulyást, hanem egy klasszikus, 19. századi receptet is bemutatott, amit Gundel Károly, a híres budapesti étterem tulajdonosa, örökített meg. Az étel elkészítése során a gulyásban szereplő alapanyagok, mint a lardo, paprika, hagyma és hús fokozatosan összeértek egy olyan ízkombinációvá, amit még ma is nagy becsben tartanak.

A gulyás nem pörkölt, és nem is pörköltet csinálunk!

Miller gyorsan elmagyarázta, hogy a pörkölt és a gulyás nem ugyanaz. A pörkölt sűrűbb, míg a gulyás levesesebb. A valódi bográcsgulyás készítésekor a hús lassan fő, az ízek összeérnek, miközben a fűszerpaprika adja meg az étel különleges, enyhén pikáns karakterét. Az étel igazi szívét a paprika és a hús minősége adja, ezért fontos, hogy ne spóroljunk az alapanyagokon.

Miért fontos a paprika?

A paprika, amely ma a gulyás elengedhetetlen összetevője, az Oszmán Birodalom terjeszkedésével került Magyarországra, és a 19. századra vált a magyar konyha igazi szimbólumává. A gulyás titka pedig, ahogyan azt már korábban is kifejtette a szakács, a paprika minőségében rejlik. Érdemes minél frissebb és ízesebb paprikát választani a gazdag, piros színű leveshez.

Gulyás a világ körül

Bár a gulyás magyar étel, Miller rámutatott, hogy nem csak Magyarországot hódította meg, hiszen világszerte ismert étellé nőtte ki magát, és a különböző országokban más-más módon készítik el. 

Az étel története szorosan összefonódik Magyarország történelmével és kultúrájával, hiszen a gulyás a magyar identitás egyik erős szimbóluma. A híres francia séf, Escoffier is híressé tette a nemzetközi gasztronómiában, miután a 20. század elején Monte Carlóban előszeretettel tálalta az ételt.

A gulyás titka a szívben van

Max Miller elmondta, hogy a gulyás elkészítése során a legfontosabb az, hogy türelemmel és szeretettel készítsük el. A gulyás egy olyan étel, ami  a hagyományok és a családi értékek továbbadásáról szól. 

Ne hagyd ki ezt az élményt!

Ha te is kíváncsi vagy, mi rejlik egy külföldi szerint a gulyás valódi titkában, nézd meg Max Miller izgalmas videóját a Tasting History YouTube csatornán!