Mindennapi fűszer, ami súlyos károkat okozhat a mentális egészségünkben: akár depressziót is okozhat nagy mennyiségű fogyasztása
Egy hétköznapi fűszer is felelőssé tehető a depresszió kialakulásáért, állítják a kutatók. A sóról van szó, amelyből egy csipetnyi szinte minden ételben megtalálható, többek között a chipsben vagy akár a bolti szendvicsekben.
Ezeket láttad már?
Azt már régóta tudjuk, hogy a nagy mennyiségű sóbevitel, a nátriumban gazdag étrend növelheti a szívbetegségek, a stroke és a vesebetegségek kialakulását, most pedig - egereken végzett kutatás alapján - kiderült, hogy a mentális egészségben is súlyos károkat okozhat, akár depressziót is előidézhet.
Újabb érv a kevesebb sófogyasztás mellett
A Nanjingi Orvosi Egyetem tudósai a vizsgálat után kijelentették, a sós ételeket fogyasztó egereknél a depresszióhoz hasonló tüneteket észleltek. Minek köszönhető mindez? Szerintük ennek az az oka, hogy a magas sótartalmú étrend befolyásolja az IL-17A citokin termelődését.
A citokinek olyan jelzőfehérjék, amelyek segítenek szabályozni a gyulladást a szervezetben. Ezek teszik lehetővé, hogy az immunrendszer megvédje a testünket, ha baktériumok vagy más, megbetegítő anyagok jutnak be a szervezetbe. Az IL-17A egyike ezeknek a fertőzésellenes fehérjéknek, amelyek segítenek más immunsejteket toborozni a fertőzés helyére és ezzel erősebbé teszik a szervezet védekezőképességét. A The Sun azt írja, a citokint korábban összefüggésbe hozták a depressziós tünetek megjelenésével.
A tanulmány vezetője, Dr. Xiaojun Chen elmondta, kutatásuk alátámasztja azt, hogy mennyire fontos lenne beavatkozni az étrendbe és csökkenteni a sóbevitelt, hogy megelőzzük a mentális betegségeket. Emellett pedig ezek az eredmények megnyithatják az utat az új terápiás stratégiák kidolgozásához a depresszió kezelésére.
Két hónapon keresztül kreatint szedtem, elképesztő, mit művelt a testemmel
Nem ez az első kutatás egyébként, amely az étrend és a depresszió közötti kapcsolatot vizsgálta. Korábbi tanulmányok az általában magas só-, cukor- és zsírtartalommal rendelkező ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását hozták összefüggésbe a depresszió kialakulásával.
Az egerek depresszióhoz hasonló tüneteket produkáltak
A mostani kutatásban a szakemberek öt-nyolc héten keresztül vizsgálták az egereket, az egyik csapat normál étrendet, a másik pedig magas sótartalmút kapott. A vizsgálat után kiderült, hogy a több sót fogyasztó rágcsálók kevésbé mutatkoztak felfedezőnek és csökkent az aktivitásuk a normál étrendet követő egerekhez képest, ami a depresszió hasonló tüneteire utal.
Kimutatták, hogy a sóval etetett egereknél megnövekedett az IL-17A termelődése a sejtjeikben, a lépükben, valamint az agyuk bizonyos területein. A szakemberek megfigyelték, hogy azok az egerek, amelyek nem tudtak ilyet termelni, nem is mutattak depresszióhoz hasonló tüneteket akkor sem, amikor magas sótartalmú ételeket fogyasztottak. A kutatók szerint ez arra utal, hogy IL-17A termelésének előidézésével a depresszióhoz hasonló tünetek alakultak ki az egereknél. Végül a kutatók ezeknél a rágcsálóknál kikapcsolták az IL-17A-t termelő sejteket.
Így csökkenthetjük a sóbevitelt
A hivatalos ajánlás szerint egy felnőtt embernek naponta legfeljebb 6 gramm, azaz nagyjából egy teáskanál sót lenne szabad fogyasztania. Nézzük, hogyan csökkenthető a napi sóbevitel mennyisége!
- Só helyett egyéb fűszerekkel, borssal, fokhagymával vagy chilivel, esetleg citromlével ízesítsük ételeinket
- A főzés során kóstolgassuk az ételt, felesleges sót már ne adjunk hozzá
- Ellenőrizzük a megvásárolt élelmiszerek címkéjét, válasszunk alacsony sótartalmúakat
- Olyan konzerveket vegyünk, amelyeket nem sós lében tartósítottak
- Fogyasszunk egészségesebb nasikat, zöldségeket, gyümölcsöket és sótlan dióféléket, magvakat
- Tálaláskor ne is tegyünk ki sót az asztalra
