Ezt a zöldséget soha ne edd nyersen: az orvosok is mindenkit figyelmeztetnek

Bizony, van egy olyan zöldség, amit meglepő módon egyáltalán nem javasolt nyersen enni, holott mindig azt halljuk, hogy a zöldségek ebben az állapotban fogyasztva a legegészségesebbek. Nos, van azonban kivétel, ami emésztési problémákhoz is vezethet, ha mégis úgy döntesz, hogy főzés nélkül eszed meg.
Rosszul lehetsz, ha nyersen fogyasztod
A nyers zöldségfogyasztás egészségügyi előnyei vitathatatlanok: a friss, feldolgozatlan formában elfogyasztott zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek hozzájárulhatnak a szervezet megfelelő működéséhez. A nyers ételek fogyasztása ráadásul segíthet a súlykontrollban is, javíthatja az emésztést és csökkentheti bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát. Nem véletlen, hogy egyre több ember építi be étrendjébe a friss zöldségeket, sőt, egyesek a teljesen nyers étkezésre állnak át. Ugyanakkor léteznek olyan zöldségek, amelyek nyersen fogyasztva kellemetlen tüneteket, sőt, akár komoly egészségügyi problémákat is okozhatnak. Egyes növények ugyanis természetes védekező mechanizmusuk részeként olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek káros hatással lehetnek az emberi szervezetre. Ilyenek például a hüvelyesek közé tartozó babfélék, amelyek nagy mennyiségben hemagglutinint tartalmaznak, ami nyersen mérgező lehet. Hasonlóan problémás lehet a burgonya, amelyben egy solanin nevű vegyület található, amely nagyobb mennyiségben fogyasztva mérgezést okozhat. A spenót és a rebarbara pedig magas oxálsavtartalmuk miatt okozhat gondot, különösen vesebetegségben szenvedők számára. De van még egy nagyon népszerű zöldség, amit az orvosok szerint nem szabad nyersen fogyasztani, mert az akár komoly rosszullétekhez is vezethet - galériánkban találod a részleteket!
Leadfotó: 123rf
Oldalak
