Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket valójában héjastul kéne enni: nagy hiba, ha mégis meghámozod őket

A legtöbben habozás nélkül állnak neki meghámozni a gyümölcsöket és a zöldségeket, és nem is tudják, némelyeket pont, hogy héjastul lenne érdemes fogyasztani.
Meghálálja a szervezeted
Sokan megszokásból hámozzák meg a gyümölcsöket és zöldségeket, pedig ezzel gyakran éppen a legértékesebb részüktől szabadulnak meg – erre mutat rá Malina Malkani táplálkozási szakértő is, aki szerint a legtöbb növényi héj sokkal több antioxidánst, rostot, vitamint, illetve ásványi anyagot tartalmaz, mint maga a belső hús. Egyes esetekben a hámozatlan zöldségek és gyümölcsök akár 33%-kal több rostot tartalmazhatnak, míg a héjban található antioxidánsok mennyisége akár 328-szorosa is lehet a gyümölcshúsban található értékeknek. Persze nem minden héj fogyasztása kellemes: egyesek túl kemények vagy kellemetlen ízűek, de a legtöbb esetben érdemes adni ezeknek is egy esélyt. Ha a célod az egészséges táplálkozás és a tápanyagbevitel maximalizálása, akkor vezess be az étrendedbe egy új szokást: az alábbi finomságokat úgy falatozd, ahogy vannak!
Leadfotó: 123rf
Forrás: The Healthy