A 88 éves színésznő laboreredményei ugyan már javultak, de fizikailag még nem nyerte vissza korábbi állapotát, és gyakran fájdalomcsillapítóval kénytelen fellépni.

Egy rágcsálókon végzett kínai kutatás eredménye szerint az egyszer használatos műanyagedények melegítésekor olyan veszélyes vegyi anyagok juthatnak a bennük tárolt élelmiszerekbe és ivóvízbe, amelyek növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, gyulladást, szívizom-károsodást válthatnak ki, és súlyosan károsíthatják a bélflórát. A Körkörös.hu cikkéből kiderülnek a részletek.
Egy rágcsálókon végzett kínai kutatás eredménye szerint az egyszer használatos műanyagedények melegítésekor olyan veszélyes vegyi anyagok juthatnak a bennük tárolt élelmiszerekbe és ivóvízbe, amelyek növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, gyulladást, szívizom-károsodást válthatnak ki, és súlyosan károsíthatják a bélflórát. A Körkörös.hu cikkéből kiderülnek a részletek.
Ne használjunk műanyag edényeket a magas hőmérsékletű élelmiszerekhez! – figyelmeztetnek a kínai Ningxia Orvosi Egyetem kutatói. Patkányokon végzett kísérleteiket megelőzte egy korábbi, több ezer idősebb felnőtt körében lezajlott felmérés, amelyből az derült ki, a nagyobb mértékű műanyag-expozíciónak kitett embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szívelégtelenség. Yueping Wu epidemiológus és munkatársai úgy döntöttek, hogy tovább vizsgálják a szív- és érrendszeri hatásokat – írja a Sciencealert az Ecotoxicology and Environmental Safety tudományos lapban megjelent dolgozatra hivatkozva.
Három hónap alatt 24 rágcsálónak adagoltak műanyagokból kioldódó vegyületeket (BPA-t, ftalátokat, illetve különféle lágyítószereket). A patkányokon végzett kísérleteik során bizonyítékot találtak arra, hogy a felforrósított műanyagedényekből a vízbe és élelmiszerbe oldódó különféle kémiai adalékok elváltozásokat okoznak a szervezetben. Három hónap után a rágcsálók szívszövetében rosszul illeszkedő rostokat, gyulladásokat, mitokondriális duzzanatokat, vérzést mutattak ki. A műanyagnak és annak vegyi anyagainak való kitettség után a rágcsálóknál a bél mikrobiota is jelentősen megváltozott, gyulladások jelentkeztek, és megemelkedett a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
Mi történik a műanyagban hő hatására,és mi zajlik le a szervezetben a kioldódó vegyületek elfogyasztása után?
Amint arról a Körkörös.hu is beszámolt, hő hatására a műanyagból könnyebben oldódnak ki különböző vegyületek, emellett a mikrohullámú sütőben melegített műanyag élelmiszer-edényekből mikro- és nanoműanyagok milliárdjai jutnak az élelmiszerekbe mindössze három perc alatt. A szervezet műanyagkitettsége esetén a kutatók állítása szerint az adalékanyagok csökkenthetik az antioxidáns enzimek aktivitását, kiválthatják a szervezet gyulladásos reakcióját, szív- és érrendszeri károsodásokat idézve elő.
JÓL JÖNNE 3,3 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 3 307 398 forintot igényelnél 5 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót havi 70 094 forintos törlesztővel az Erste Bank nyújtja (THM 10,83%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 70 482 forintos törlesztőt (THM 10,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
A műanyagszennyezés potenciális egészségügyi hatásai még csak most kezdenek kirajzolódni, de a növekvő bizonyítékok nem éppen reménykeltőek. Korábbi kutatásokból például az derül ki, hogy a felmelegedett, eldobható műanyag evőeszközök használata az emberek esetében is csökkenti a bél mikrobióta változatosságát.
"Gyakori tévhit, hogy fenntarthatóan élni drága. (...) Pedig a fenntarthatóság sokkal gazdaságosabb" - Hegedűs Kristóf.
Egy fiatal közgazdász házaspár miért dönt úgy, hogy a budapesti életet hátrahagyva a Mátrába költözik, és megment egy 3,2 hektáros, kivágásra ítélt gyümölcsöskertet?
A környezettudatos, fenntartható életmód kialakítása mindannyiunk közös érdeke.
Anita a kislányának keresett használt télikabátot az online piacon, de a hatalmas kínálat ellenére sem találta meg, amit keresett. Így született meg a Ruhacsúszda ötlete.
-
Kiderült, hogy melyik a magyarok kedvenc húsfajtája
A baromfihúsok a legnépszerűbbek a Lidl magyar vásárlóinak körében - derül ki az áruházlánc közleményéből.
-
A SPAR Magyarország a kiemelkedő minőség elkötelezettje (x)
A SPAR Magyarország 6 terméke már viseli a KMÉ-védjegyet, amely a minőség és a fogyasztói bizalom garanciája az élelmiszerpiacon.
-
Jövőépítés pénzügyi stressz nélkül – Így segít a Fundamenta valóra váltani a lakásálmokat (x)
Ismét mozgásba lendült a lakáspiac, a lakhatás kérdése aktuálisabb, mint valaha. Az ingatlanárak az egekbe járnak, mi lehet mégis a megoldás?
Green Transition & ESG 2025
AI in Business 2025
Biztosítás 2025


