8 élelmiszer, amit eddig te sem a hűtőszekrényben tároltál, pedig valójában ott kellene
Évek óta vita tárgyát képezi, hogy bizonyos élelmiszereket a hűtőben vagy a konyhaszekrényben érdemes-e tárolni - gondolunk itt a tojásra, az almára vagy éppen a felbontott ketchupra. Most lerántjuk a leplet azokról az ételekről és italokról, melyeknek egy vendéglátóipari cég szerint a hűtőben lenne a helyük, a legtöbben azonban mégsem ott tartjuk őket.
Ezeket láttad már?
Vannak olyan élelmiszerek, melyek tárolása sokak számára nem egyértelmű. Míg egyesek például ragaszkodnak ahhoz, hogy a különböző szószoknak a konyhaszekrényben a helye, mások a hűtőben tartják őket. De vajon mi az igazság?
Az Alliance Online nevű vendéglátóipari beszállító cég most rámutatott arra, melyek azok az élelmiszerek, melyek a hűtőben tárolva tovább maradnak frissek. Azt állítják, ha betartjuk az útmutatásukat, hosszútávon a pénztárcánk is hálás lesz. Számításaik szerint ezen ételek és italok megfelelő hűtésével évente körülbelül 340 fontot, vagyis több mint 160 ezer forintot is megtakaríthatunk. Íme, a lista!
Ketchup, mustár és majonéz
Az egyik legrégebbi „hűtő vs. konyhaszekrény” vita a szószokhoz kapcsolódik. Az Alliance Online szerint arra kell odafigyelnünk, hogy ha a szószok a felbontás után lassabban fogynak el, mint egy hónap, akkor a hűtőszekrényben érdemes tartani őket, hogy csökkentsük a baktériumok elszaporodásának esélyét.
Citrom, narancs és lime
A citrom, a narancs és a lime akár négyszer tovább is megőrzik a frissességüket, ha a hűtőben tároljuk őket. Ennek az az oka, hogy a hűvösebb hőmérséklet megakadályozza, hogy kiszáradjanak.
8 dolog, aminek semmi helye nincs a hűtőszekrényben, mégis mindenki oda teszi
Felbontott vörösbor
A vörösbort felbontás után újra le kell zárni, és hűtőszekrénybe kell tenni. Ez segít lelassítani az oxidációs folyamatot, és megakadályozza, hogy a bor hamar megromoljon. (Ebben az esetben a bor színe, illata és íze is megváltozhat.) Ha megfelelő módon tároljuk, körülbelül öt napig áll el.
Tojás
A Food Standards Agency szerint a hűtés segít megvédeni a tojást a szalmonellától, és biztosítja, hogy a lehető legtovább maradjon friss. Az egeszsegkalauz.hu azt írja, ha megfelelően tároljuk, akár 6 hétig is fogyasztható marad.
Alma
Azt talán eddig is tudtad, hogy az almát száraz, hűvös, fénytől védett helyen kell tartani. De elég csak a konyhaszekrénybe vagy a spájzba tenni, vagy a hűtőben a helye? Ha azt szeretnéd, hogy minél tovább friss maradjon, akkor ez utóbbit javasolt - ebben az esetben akár 6-8 hétig is eláll.
Dzsem és lekvár
Bár sokan szobahőmérsékleten tárolják a különböző dzsemeket és lekvárokat, a legtöbb termék címkéje azt javasolja, hogy felbontás után tegyük őket hűtőbe. A konyhaszekrényben tárolva ugyanis jóval hamarabb bepenészedhetnek.
Krémlikőr
Sok krémlikőr tartalmaz tejtermékeket, ami hajlamossá teszi őket arra, hogy szobahőmérsékleten tárolva hamar megromoljanak. Bontatlanul körülbelül két évig elállnak a konyhaszekrényben vagy a spájzban, felbontás után azonban a hűtőben érdemes őket tárolni, és hat hónapon belül el kell őket fogyasztani (igaz, ez márkától függően változhat).
Bio juharszirup
A 100%-os tisztaságú juharszirup idővel megromolhat. A penészesedés megelőzése érdekében legjobb, ha felbontás után hűtőszekrényben tároljuk.
Ilyen gyakran kellene takarítanod a hűtőszekrényt a szakemberek szerint
Fontos: mindig ellenőrizzük az élelmiszerek címkéjén a javasolt tárolási módokat. Ha az adott élelmiszer illata, állaga vagy íze megváltozik, és nem tartjuk megfelelőnek, inkább ne fogyasszuk el. A megromlott élelmiszer elfogyasztása ételmérgezéshez vezethet.
Forrás: express.co.uk
