nlc.hu
Életmód
Ezért ne melegíts tejet és vizet a mikróban!

Ezért ne melegíts tejet és vizet a mikróban!

Kevesen tudják, de nem javasolt a víz vagy a tej mikrohullámú sütőben történő melegítése. Ugyan praktikusnak tűnik, de súlyos veszéllyel járhat.
mikro, fotó: iStock

Előfordult már, hogy tettél egy csésze vizet vagy tejet a mikrohullámú sütőbe, és hirtelen buborékolni kezdett a folyadék? Ez a túlmelegedés jelensége, emiatt veszélyes a mikróban melegíteni vizet vagy tejet. Ez azért történik, mert a mikrohullámú sütő képes felmelegíteni a folyadékokat a forrásponton túl látható buborékok képződése nélkül. Így egy egyszerű mozdulat a folyadék hirtelen buborékolását okozhatja, ami égési sérüléseket vagy akár rövidzárlatot is okozhat, ha szétterjed a víz a készülék belsejében.

Miért robbannak fel a folyadékok a mikrohullámú sütőben?

A jelenség megértéséhez meg kell ismerni a mikrohullámú sütő működését. Ez a készülék gyorsan felmelegíti az ételeket és az italokat, mert elektromágneses hullámokat használ, amelyek kölcsönhatásba lépnek az élelmiszerben lévő víz-, zsír- és cukormolekulákkal, és hőt termelnek. A folyamatért felelős személy a magnetron, egy olyan komponens, amely ezeket a molekulákat rezgésbe hozza, ami melegítést eredményez.

A mikrohullámú sütő belsejét fém borítja, amitől a hullámok visszaverődnek a kamrában. A forgó lemez elősegíti a hő egyenletesebb elosztását, de forró pontok továbbra is megjelenhetnek – olyan területek, amelyek gyorsabban melegszenek fel, mint mások.

5 étel, amit soha nem lenne szabad mikrózni

Bizonyos élelmiszereket nem szabad a mikróba tenni, mert megváltozik az összetételük, romolhat az ízük, sőt rosszabb esetben akár veszélyes anyagok is felszabadulhatnak a mikrózás során.

  • Tojás
  • Mélyhűtött gyümölcs
  • Csirkehús
  • Pizza
  • Leveles zöldségek

Folyadékok esetében ez a szabálytalan melegítés úgynevezett “kitöréses forráshoz” vezethet, amikor a folyadék érintésre vagy keverésre hirtelen felforr. Ez a jelenség veszélyes lehet, ha nem kezelik gondosan. Ezért minden attól függ, hogy a folyadék milyen egyenletesen melegszik fel, és milyen hőmérsékletet ér el a tartály. 

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a folyadék felrobbanjon a mikrohullámú sütőben?

Mielőtt teljesen lemondanánk a mikrohullámú sütő használatáról, fontos tudni, hogy vannak biztonságos módszerek a víz, a tej vagy a tea melegítésére. Ha követed az alábbi javaslatokat, biztonságosan és hatékonyan melegíthetsz benne folyadékot:

Adjunk hozzá valamilyen szilárd anyagot! Ha vizet melegítünk teához vagy kávéhoz, a melegítés előtt egy kis cukor hozzáadásával megelőzhetjük a kitörést. Ha cukor nélkül isszuk, akkor azt javasolják, hogy a melegítés előtt helyezzünk egy hőálló tárgyat, például egy kanalat (amennyiben nem fém) a folyadékba, hogy elősegítsük a buborékképződést és csökkentsük a túlmelegedés kockázatát.

Használjunk megfelelő edényeket! Ideális esetben melegítsük a folyadékokat mikrohullámú sütőhöz alkalmas üveg-, kerámia- vagy műanyag edényekben.

Keverjük meg a folyadékot! Melegítés előtt és után az ital keverése elősegíti a hő egyenletesebb elosztását.

Ne töltsük meg teljesen a poharat! Ha helyet hagyunk a párolgásnak, megakadályozzuk a túlzott nyomás kialakulását, csökkentve a robbanásveszélyt. Az az ideális, ha a tartály kapacitásának 2/3-át megtöltjük.

Használjunk mikrohullámú sütőhöz készült fedőket! Ezek a fedők megakadályozzák a kifröccsenést, és lehetővé teszik a gőz fokozatos távozását, biztosítva a szabályozott forrást.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top