

Előfordult már, hogy tettél egy csésze vizet vagy tejet a mikrohullámú sütőbe, és hirtelen buborékolni kezdett a folyadék? Ez a túlmelegedés jelensége, emiatt veszélyes a mikróban melegíteni vizet vagy tejet. Ez azért történik, mert a mikrohullámú sütő képes felmelegíteni a folyadékokat a forrásponton túl látható buborékok képződése nélkül. Így egy egyszerű mozdulat a folyadék hirtelen buborékolását okozhatja, ami égési sérüléseket vagy akár rövidzárlatot is okozhat, ha szétterjed a víz a készülék belsejében.
Miért robbannak fel a folyadékok a mikrohullámú sütőben?
A jelenség megértéséhez meg kell ismerni a mikrohullámú sütő működését. Ez a készülék gyorsan felmelegíti az ételeket és az italokat, mert elektromágneses hullámokat használ, amelyek kölcsönhatásba lépnek az élelmiszerben lévő víz-, zsír- és cukormolekulákkal, és hőt termelnek. A folyamatért felelős személy a magnetron, egy olyan komponens, amely ezeket a molekulákat rezgésbe hozza, ami melegítést eredményez.
A mikrohullámú sütő belsejét fém borítja, amitől a hullámok visszaverődnek a kamrában. A forgó lemez elősegíti a hő egyenletesebb elosztását, de forró pontok továbbra is megjelenhetnek – olyan területek, amelyek gyorsabban melegszenek fel, mint mások.
5 étel, amit soha nem lenne szabad mikrózni
Bizonyos élelmiszereket nem szabad a mikróba tenni, mert megváltozik az összetételük, romolhat az ízük, sőt rosszabb esetben akár veszélyes anyagok is felszabadulhatnak a mikrózás során.
- Tojás
- Mélyhűtött gyümölcs
- Csirkehús
- Pizza
- Leveles zöldségek
Folyadékok esetében ez a szabálytalan melegítés úgynevezett “kitöréses forráshoz” vezethet, amikor a folyadék érintésre vagy keverésre hirtelen felforr. Ez a jelenség veszélyes lehet, ha nem kezelik gondosan. Ezért minden attól függ, hogy a folyadék milyen egyenletesen melegszik fel, és milyen hőmérsékletet ér el a tartály.
Hogyan lehet megakadályozni, hogy a folyadék felrobbanjon a mikrohullámú sütőben?
Mielőtt teljesen lemondanánk a mikrohullámú sütő használatáról, fontos tudni, hogy vannak biztonságos módszerek a víz, a tej vagy a tea melegítésére. Ha követed az alábbi javaslatokat, biztonságosan és hatékonyan melegíthetsz benne folyadékot:
Adjunk hozzá valamilyen szilárd anyagot! Ha vizet melegítünk teához vagy kávéhoz, a melegítés előtt egy kis cukor hozzáadásával megelőzhetjük a kitörést. Ha cukor nélkül isszuk, akkor azt javasolják, hogy a melegítés előtt helyezzünk egy hőálló tárgyat, például egy kanalat (amennyiben nem fém) a folyadékba, hogy elősegítsük a buborékképződést és csökkentsük a túlmelegedés kockázatát.
Használjunk megfelelő edényeket! Ideális esetben melegítsük a folyadékokat mikrohullámú sütőhöz alkalmas üveg-, kerámia- vagy műanyag edényekben.
Keverjük meg a folyadékot! Melegítés előtt és után az ital keverése elősegíti a hő egyenletesebb elosztását.
Ne töltsük meg teljesen a poharat! Ha helyet hagyunk a párolgásnak, megakadályozzuk a túlzott nyomás kialakulását, csökkentve a robbanásveszélyt. Az az ideális, ha a tartály kapacitásának 2/3-át megtöltjük.
Használjunk mikrohullámú sütőhöz készült fedőket! Ezek a fedők megakadályozzák a kifröccsenést, és lehetővé teszik a gőz fokozatos távozását, biztosítva a szabályozott forrást.
(via)
Kiemelt fotó: illusztráció, iStock