Húsvéti édes fonott kalács
5,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
Kalács tészta
1453
Kalória
36.6g
Fehérje
241.6g
Szénhidrátok
35.7g
Zsír
72.1g
Víz
249.9g
Koleszterin
7.7g
Rost
49.8g
Cukor
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 9% Zsír
Kalács tészta
Összesen
1453
kcal
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 9% Zsír
Kalács tészta
-
500g finomliszt1820 kcal
-
23 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
7g só0 kcal
-
200g tej112 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
65g vaj466 kcal
Összesen
2908
kcal
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 9% Zsír
Kalács tészta
-
51.1g finomliszt186 kcal
-
0.7g instant élesztő2 kcal
-
4 kcal
-
8.2g cukor32 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
20.4g tej11 kcal
-
11.2g tojás14 kcal
-
6.6g vaj48 kcal
Összesen
297
kcal
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.6 g
Zsír
-
Összesen 35.7 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 250 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2243.3 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 100 mg
-
Kálcium 189 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 63 mg
-
Foszfor 396 mg
-
Nátrium 1486 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 241.6 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 8 mg
Víz
-
Összesen 72.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 300 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 171 micro
-
Kolin: 175 mg
-
Retinol - A vitamin: 296 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 288 micro
Összesen
1453
kcal
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.2 g
Zsír
-
Összesen 71.4 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 500 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4486.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 201 mg
-
Kálcium 377 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 127 mg
-
Foszfor 792 mg
-
Nátrium 2972 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 483.2 g
-
Cukor 100 mg
-
Élelmi rost 15 mg
Víz
-
Összesen 144.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 599 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 341 micro
-
Kolin: 351 mg
-
Retinol - A vitamin: 591 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 103 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 577 micro
Összesen
2908
kcal
- 10% Fehérje
- 63% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 19% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 458.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 304 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.4 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 14.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
297
kcal
Elkészítés
Kalács tészta
- Egy dagasztótálba szórjuk bele a finomlisztet, a Dr. Oetker Instant élesztőt, a Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukrot, a cukrot és a sót. Kavarjuk össze a száraz összetevőket.
- Öntsük bele a tejet, adjunk hozzá egy tojást és a puha vajat. Dolgozzuk össze a tésztát, majd gyúrjuk ki simára. Fedjük le légmentesen, és kelesszük 1 órát.
- A megkelt tésztát szedjük szét 6 felé, majd gombócozzuk ki őket, és hagyjuk letakarva pihenni 15 percet.
- A gombócokat nyújtsuk ki egyesével, majd először fogjunk meg hármat, és az egyik végénél nyomkodjuk össze őket. Fogjuk a maradék három tésztát, és nyomkodjuk össze azoknak a végeit is, végül illesszük össze a 3-3 kinyújtott tésztát. Igazítsuk úgy a tésztát, hogy három baloldalt legyen és három jobboldalt, köztük legyen hely a hajtogatáshoz.
- Hatos fonással fonjuk össze a tésztát, amihez először fogjuk meg a bal kezünkkel a jobb szélső tésztát, a jobb kezünkkel fogjuk meg a baloldali szélső tésztát. Emeljük fel a két tésztát, és először tegyük le a jobb kezünkben lévőt baloldalra, belülre. Ezután fogjuk meg a jobb kezünkkel a baloldali külsőt, emeljük fel, és tegyük le a bal kezünkben lévőt a jobb belső részre, majd fogjuk meg a külsőt, emeljük fel és folytassuk. Mindig belülre tegyük a külső tésztát. Ezzel a technikával haladjunk végig.
- Amikor elkészült a fonás, akkor kicsit görgesssük át, a végeit igazgassuk meg. Kenjük át felvert tojással, és hagyjuk 20-30 percet pihenni.
- A sütőt melegítsük elő 180°C-ra, a tésztát tegyük egy tepsire, és sütés előtt kenjük át mégegyszer tojással.
- Kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra a kalácsot.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 20 perc
- Sütés ideje: 30 perc
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
A kalács elengedhetetlen része az ünnepi asztalnak, ami lehet édes vagy sós is. Ha igazán mutatós kaláccsal szeretnénk meglepni a családot, akkor bátran vállaljuk be a hat fonatos technikát.
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!