Ezeket a menzakajákat utáltuk a legjobban: betonkemény tejbegríz és meggyszószos-grízes, főtt húsos nem tudom, mi

Menzakaják, amik évtizedeken át kísértenek.

Menzakaják
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A menzakoszt akár évtizedekre visszanyúló közös gyerekkori traumáink egyike. Bár a Facebookon feltett kérdésünkre, miszerint „Melyik az a menzakaja, amit legjobban utálsz/utáltál?” volt, aki azt írta, hogy szerette a menzakosztot  különösen, ha az iskolának saját konyhája volt és nem spóroltak sokat az alapanyagokon  alapvetően sokan idéztek fel olyan menzás ételeket, melyek említésétől a gyomrunk akkor is liftezik, ha már évtizedek óta nem járunk iskolába.

Ezeket a menzakajákat utáltuk a legjobban

Az iskoláknak évtizedekkel ezelőtt és ma is joguk van ahhoz, hogy saját konyhán, saját erőforrásból, önerőből beszerzett alapanyagokból készítsék el az ételeket a diákok számára. Ha azonban erre nincs lehetőség, a helyi önkormányzat feladata, hogy megoldja a gyerekek intézményen belüli étkeztetését  valamilyen üzemi étkezde vagy cateringcég szolgáltatásait igénybe véve. Jó hír, hogy napjainkban a közétkeztetés, ha lassan is, de igyekszik a svédasztalos étkeztetés irányába elmozdulni. A Facebookon feltett kérdésünkre adott válaszok azonban arról tanúskodnak, hogy sokunk lelkében egyes menzás ételek életre szóló nyomokat hagytak. Nem éppen pozitív értelemben.

Meggyszószos-grízes, főtt húsos nem tudom, mi
Meggyszószos-grízes, főtt húsos nem tudom, mi
Fotó: Szász Eszter / Sóbors

 Tejbegríz. Betonkeményre főzve és kávéskanálnyi cukrozott kakaóval tálalva... kizárólag csütörtöki vacsoraként a kollégiumban. (Éhesen is kihagyható volt.)

 Sárgaborsó-főzelék. Egyébként szeretem, ahogy én csinálom, de a menzán ehetetlen volt.

 Főtt hús meggyszósszal, krumplival. A hideg kiráz, ha csak eszembe jut.

 Spenót, amit amúgy szeretek, de a menzás bűnrossz.

 Finomfőzelék. Nem volt finom!

 ...egy híg kelkáposzta főzelék, tetején egy zsírtócsában úszkál egy-két meglehetősen zsíros pörköltcafat... na ennek a látványától libabőrös lettem...

 Mákos tészta! Diós tészta! Olyan száraz volt, fuldokoltam!

 Köményes rántott leves, pirított zsemlekockával.

 Finomfőzelék, paradicsomos káposzta, meggyszószos-grízes, főtt húsos nem is tudom, mi! Egyébként szerettem a többit.

 Tejbegríz csomókkal! Kb. 1-2 éve eszem meg újra, olyannyira elvették tőle a kedvemet.

Milyen alakú tészta kerül a paradicsomlevesbe? Ismerd fel a régi menzai ételeket!

Ismerd fel a képekről a régi menzai ételeket!

Elolvasom

(Borítókép: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük