A feldolgozott, sőt ultrafeldolgozott élelmiszerek egyrészt megkönnyítik a napjainkat, másrészt a szervezet számára kevésbé hasznosak, sőt néha egyenesen károsak.
A „feldolgozott élelmiszer” kifejezés azt jelenti, hogy a feldolgozás során megbontják az eredeti alapanyagok természetes szerkezetét és hozzáadnak olyan iparilag előállított anyagokat, amelyeket a szervezet nehezen vagy egyáltalán nem képes feldolgozni, így a tápanyag ellátottságot nem biztosítják.
Mindeközben a természetes, értékes összetevők hiányoznak a bevitt tápanyagból. Minél kevésbé feldolgozott egy élelmiszer, annál több bioaktív összetevőt tartalmaz, vagyis értékesebb, a szervezet számára hasznos anyagokat.
Az ételnek pedig örömet kell okoznia, nem fejfájást. Szeretnénk élvezni, amikor eszünk. Lehet mértékkel és egészségesen is táplálkozni, ehhez pedig nem kell a kedvenc ételeinktől elfordulni, csupán másképp kell elkészíteni azokat.
Változtass, hogy változhass: tudatos táplálkozás
1. Cukros italok
A cukros italokat a szakemberek különösen problémásnak tekintik, mivel magas a cukor- és kalóriatartalmuk, de kevés a tápanyagot tartalmaznak. Nagy valószínűséggel, a cukorral édesített italok fogyasztása súlygyarapodáshoz vezethet. A túlzott cukorfogyasztás pedig összefüggésbe hozható a fogszuvasodással, a cukor-, és szívbetegségekkel és a rákkal is.
Egészséges alternatíva:
Otthon már pillanatok alatt elkészíthetünk a kéznél lévő friss gyümölcsökből egy egészséges turmixot vagy smoothie-t. Míg a turmix a gyümölcsök mellett általában tejjel készül, addig a smoothie-ba fagyasztott gyümölcsöt vagy zöldséget használnak, melyet vízzel pürésítenek. Ezeknél az egészséges alternatíváknál ráadásul több rostot viszünk be a szervezetünkbe, ami az emésztésünknek igazi wellnesst jelent.
2. Gyorséttermi vagy fagyasztott pizzák
A legtöbb pizzához nagyon finomított lisztet használnak, amelyek a teljes kiőrlésű gabonához képest nem tartalmaznak tápanyagokat, és a feltét többnyire feldolgozott összetevőkből, húsokból áll.
Egészséges alternatíva:
A gyorsételek és a fagyasztott pizzák magas kalória-, zsír- és sótartalmukkal nem az egyetlen választási lehetőség. Otthon, a friss, és egészséges alapanyagokból készült pizzák jóval egészségesebb alternatívát jelentenek. Használj minél több zöldséget és kerüld a feldolgozott húsféléket.
3. Édesített, fogyasztásra kész reggeli gabonapelyhek
A reggeli gabonapelyhek egyértelműen feldolgozott gabonafélékből készülnek, így például búza, zab, rizs és kukorica felhasználásával. A legtöbb piacon kapható gabonapehely alacsony rosttartalmú, és erős édesítéssel javítják az ízét és vonzerejét.
Egészséges alternatíva:
A lehető legokosabb, ha magunk és a családunk számára otthon készítjük el a gabonában gazdag, tápláló reggelit. Így megfelelő mennyiségű rosthoz juttatjuk a szervezetünket, és vitaminokban gazdag egészség-bombával indíthatjuk a napot. A zabpelyhet tejjel készítsük és adjunk hozzá fagyasztott gyümölcsöket és magokat. Egy-két kiskanál mézzel ízesíthetjük.
Az élelmi rostok bevitele összefüggésbe hozható az emésztőrendszer jobb egészséggel, valamint a szívbetegségek, a stroke, a magas vérnyomás, bizonyos emésztőrendszeri betegségek, a megnövekedett testtömeg, a 2-es típusú cukorbetegség és számos rák kockázatának csökkenésével.
4. Rántott ételek és sült húsok
A szakemberek szerint a gyakori sült étel fogyasztás növelheti a krónikus betegségek kockázatát, összefügghet a 2-es típusú cukorbetegséggel, szívelégtelenséggel, a magasabb testsúllyal és magas vérnyomással.
A hús magas hőmérsékletű módszerekkel történő főzése, például serpenyőben vagy közvetlenül nyílt lángon történő grillezés során heterociklusos aminoknak (HCA) és policiklusos aromás szénhidrogéneknek (PAH) nevezett vegyszerek keletkeznek.
Egészséges alternatíva:
Válassz gyakrabban olyan főzési technikákat, amelyek során a hús finom marad, de nem éghet meg. A párolással vagy olaj nélküli elkészítési lehetőséget kínáló forrólevegős sütőkkel egészségesen készítheted el a család ebédjét, ráadásul időt is spórolhatsz.
Bár a kevés idővel és munkával elkészíthető, boltban vásárolt készételek és a gyorséttermi „bekapok valamit” rohanós menük csábítóak a napi stressz levezetésére, de előbb-utóbb a szervezetünk jelezni fog, hogy számára ez nem megfelelő. Érdemes időt szánni a változtatásokra, vagy kikérni szakemberek véleményét.