Nyitott konzervet ezért ne rakj soha a hűtőbe

Előfordul, hogy egy-egy konzervdobozos élelmiszert nem tudunk azonnal teljes egészében elfogyasztani, felhasználni. Nem mindegy azonban, hogy ilyenkor hogyan tároljuk el a maradékot.

A konzervek nagy előnye, hogy hosszú időn keresztül elállnak a szekrényben, legyen szó akár zöldségekről, szendvicskrémekről, vagy éppen készételekről. Mindazonáltal felbontás után ugyanúgy romlandóak, ezért célszerű vagy eleve akkora adagokat vásárolni, amennyi rögtön el is fogy, vagy a maradékot hűtve tárolni a következő étkezésig. Az IFLScience cikke ezzel együtt azt javasolja, hogy ezt semmiképpen se úgy valósítsuk meg, hogy a nyitott dobozt egy az egyben betesszük a hűtőszekrény egyik polcára.

konzervnyitó, ételkonzerv
Ha kinyitottad, sose hagyd sokáig az élelmiszert a konzervdobozban. Fotó: Getty Images

Ismert ugyanis, hogy hosszú távon különböző fémek oldódhatnak ki a konzerv falából a benne tárolt élelmiszerbe. Ha pedig kinyitjuk a dobozt, és így annak belseje levegővel érintkezik, az oxidáció jelentősen felgyorsíthatja a nemkívánatos folyamatot. Különösen jelentős a szennyeződésveszély az olyan savas élelmiszerek esetében, mint például a paradicsom. Hogy mindez mekkora kockázatot jelent egészségügyi szempontból, egyelőre nem tisztázott. Még ha azonban a dobozból kioldódó fémek is károsítják szervezetünket, akkor is megváltoztathatják az étel ízét, minőségét.

Problémás műanyag is okozhat szennyezést

További veszélyforrás, hogy az iparban gyakran használnak biszfenol-A, avagy BPA bevonatot a konzervdobozok belső felületén éppen az említett kioldódás megakadályozására. A BPA azonban szintén bekerülhet az élelmiszerekbe, onnan pedig a szervezetbe. Ez azért kockázatos, mert a többi között ismert, hogy a vegyület képes az ösztrogén hatását utánozva interakcióba lépni az ösztrogénreceptorokkal, végeredményben zavart kiváltva a hormonháztartásban. Az Európai Unióban szigorú jogszabályok hivatottak távol tartani a BPA-t az élelmiszereinkkel érintkező anyagoktól, ezzel együtt nem árt az óvatosság.

És hogy mi a megoldás a problémára? Nos, az IFLScience cikke szerint csupán annyi, hogy a maradékot mindig át kell önteni a konzervdobozból egy üveg vagy műanyag ételtárolóba, és úgy betenni a hűtőbe. Pár napig eláll így, de érdemes mihamarabb elfogyasztani. Persze ezzel több lesz a mosnivaló, de talán megér ennyi plusz erőfeszítést, hogy hosszú távon ne kelljen a szennyeződésektől és azok potenciális egészségügyi hatásaitól tartanunk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvasd el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A Dunántúl északi felén csökken a felhőzet, a keleti megyékben pedig gomolyosodik, szakadozik, így napközben döntően gomolyfelhős, napos idő várható, de a gomolyok időszakosan össze is állhatnak, majd estére nagyrészt kiderül az ég. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél már csak kevés helyen élénkül meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között várható. Késő estére 6 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. Fronthatásokra napközben nem kell számítani az előrejelzések szerint, így a frontérzékenyek tünetei enyhülhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra