Kína leghíresebb röviditala, a pajcsiu – nemzetközibb nevén baijiu – most nemcsak az asztalunkra, hanem a jövő energiatároló eszközeibe is utat találhat. Egy friss kutatás szerint az ital készítése során visszamaradó üledék, azaz a seprő komoly előrelépést jelenthet a nátrium-ion-akkumulátorok fejlesztésében.

A baijiu alapját többnyire cirok vagy rizs adja, így erjesztése után jelentős mennyiségű biomassza marad hátra – eddig ez jórészt takarmányként vagy műtrágyaként végezte. Most viszont fordulhat a kocka! A kínai Wuliangye lepárló jóvoltából a kutatók ennek az üledéknek az újrahasznosításával kísérleteztek, és sikeresen alakították át egy olyan elektród anyaggá, ami nemcsak környezetbarát, de nagy teljesítményű is.


A nátrium-ion-akkumulátorok az utóbbi évek sztárjai lettek: olcsóbbak és biztonságosabbak, mint lítiumos társaik. Bár még elmaradnak az ipari sztenderdtől – a tesztelt elektród anyag energiasűrűsége még nem éri el a 300 mAh/g-ot –, az eredmények már most biztatóak. Az Elecom cég már 2025 tavaszára be is jelentette az első nátrium-ion-akkumulátorral működő mobiltelefonok piacra dobását.

A kutatást vezető Liu Xingquan szerint a technológia még kiforratlan, de nagyüzemi alkalmazása reális cél lehet a közeljövőben.

Forrás: vince.hu

Indexkép: Shutterstock