Bár a bőr öregedése elkerülhetetlen, bizonyos ételek felgyorsíthatják ezt a folyamatot. Egyes élelmiszerek fogyasztása gyorsabb bőröregedést és fokozott gyulladást eredményezhet, így el kell búcsúzni az üde megjelenéstől.

A túlzott cukorfogyasztás, a mértéktelenül habzsolt nassolnivalók, a sült ételek, az alkohol és a magas sóbevitel gyulladást válthat ki, lebontja a kollagént, és kiszáradást okoz, ami ráncokhoz, fakó bőrhöz és fáradt kinézethez vezethet.

Ha ragyogó, hidratált bőrt szeretne valaki tavasszal, „érdemes kerülnie a sós ételeket, például a hasábburgonyát.” (Fotó: Pixabay)

Egy érdekes Instagram-videóban Robert Love, neurológus és közösségi médiás véleményvezér, aki az Alzheimer-kór megelőzésére és táplálkozási tanácsokra specializálódott, három olyan ételt mutatott be, amelyek „öregítik” a bőrt, valamint „gyulladást és kiszáradást” okoznak.

1. Üdítők

Love kifejtette, hogy az üdítők „nagyon rosszak” a szervezet számára, és „öregebbnek láttatnak”, mivel „rengeteg cukrot tartalmaznak, de rostot nem.” Fogyasztásuk, „hirtelen nagyon magasra emeli a vércukorszintet.”
Ez „felgyorsítja az öregedést, mert elősegíti a súlygyarapodást, és gyulladást okoz a szervezetben.” Love hangsúlyozta, hogy a gyulladás a „korai bőröregedés egyik fő oka.”
A cukros üdítők fogyasztása felgyorsíthatja az öregedési folyamatot azáltal, hogy rövidíti a telomereket, károsítja a kollagént és az elasztint, és további egészségügyi problémákat okozhat.

2. Hasábburgonya

A neurológus szerint a hasábburgonya „dupla csapás” a bőr számára, mivel „öregíti” azt a magas sótartalma miatt, „kiszárítva a szervezetet.” Love elmagyarázta, hogy „olajban sütik ki”, és ha egy ételt „magas hőmérsékleten” készítenek, akkor úgynevezett AGE-k (Advanced Glycation End-products, azaz előrehaladott glikációs végtermékek) keletkeznek.
Ezek káros anyagok, amelyek akkor jönnek létre, amikor a cukrok fehérjékkel vagy zsírokkal kombinálódnak a szervezetben vagy az élelmiszerekben. A kiszáradás pedig az egyik „fő oka” a bőr idő előtti öregedésének és a ráncosodásnak.
Love azt is kiemelte, hogy ha ragyogó, hidratált bőrt szeretne valaki tavasszal, „érdemes kerülnie a sós ételeket, például a hasábburgonyát.”

3. Hot dog és feldolgozott húsok

Love szerint a hot dog és más feldolgozott húsok túlzott fogyasztása szintén „felgyorsíthatja” a bőr öregedését, és gyulladást okozhat. „A feldolgozott húsok szulfitokat tartalmaznak” – magyarázta Love, hozzátéve, hogy ezek „kiszárítanak, és nagyon magas a sótartalmuk.”
A szulfit, más néven kén-dioxid, tartósítószerként szolgál bizonyos feldolgozott húsokban, például a kolbászokban. A szakértő kiemelte, hogy a feldolgozott húsok fogyasztása felgyorsíthatja a bőr öregedését.
Ennek oka a magas nátrium-, telítettzsír- és tartósítószer-tartalmuk, amelyek gyulladást, kiszáradást, valamint a kollagén és elasztin károsodását okozhatják – ezek felelősek a bőr rugalmasságáért és feszességéért.

Egészségesebb alternatívák

Bár érdemes csökkenteni az üdítők, feldolgozott húsok és hasábburgonya fogyasztását a bőr simaságának és ragyogásának megőrzése érdekében, a bőrgyógyászok szerint még mindig rengeteg ízletes ételt élvezhetünk anélkül, hogy veszélyeztetnénk a bőrünk állapotát.
Például a tojásfehérje természetes módon tartalmaz kollagént és más, a bőr számára előnyös aminosavakat, emelte ki Dr. Anna Chacon, bőrgyógyász, a My Psoriasis Team szerzője. „A kollagén kulcsfontosságú az apró ráncok és barázdák megelőzésében, és úgy vélik, hogy a tojásfehérjéből származó természetes kollagén segíthet a szervezet kollagéntermelésében” – hangsúlyozta.
Dr. Enrizza P. Factor, bőrgyógyász, a My Eczema Team szerzője hozzátette, hogy biztosan hallotta már mindenki a mondást: „az vagy, amit megeszel.” Ez különösen igaz arra, „hogy mennyire jól öregszik a bőröd” – mondta. Szerinte a gránátalma „gazdag gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokban,” amelyek „javíthatják a bőr rugalmasságát, és védhetnek a bőrkárosodás és a korai öregedés ellen.”

A ráncok elkerülhetetlenek az öregedés során, de a bőrgyógyászok szerint az étrendünk és a bőrápolási rutinunk csökkentheti azok láthatóságát. Fontos, hogy elfogadjuk az öregedést, de ugyanakkor bármilyen életkorban törekedhetünk arra, hogy jól nézzünk ki, és jól is érezzük magunkat.

A bőr egészségének megőrzése jelentősen javíthatja az általános közérzetünket. A szakértők azt javasolják, hogy fogyasszunk tápanyagban gazdag ételeket, például avokádót, paradicsomot, tojásfehérjét, gránátalmát, zsíros halakat és spenótot, mivel ezek mind elősegítik a kollagéntermelést a bőr optimális egészségéért.

(Forrás: shefinds.com)

Megosztás

További híreink

A magyar és a szlovák mezőgazdaságban is egyre kíméletlenebb az aszály

2025.04.08.

Egyre gyakoribbá váltak az aszályos időszakok Közép-Európában az utóbbi években, amik Magyarországon és Szlovákiában is jelentős gazdasági és ökológiai hatásokat eredményeztek.

Simán besétált valaki videózni oda, ahol sötét színű folyadék bugyog fel az elhantolt szarvasmarhákból

2025.04.07.

Mindenkinek be kell tartania az állategészségügyi előírásokat, mert csak így fékezhető meg a ragadós száj- és körömfájás vírus.

Kiterjesztette a Romeo gombaölő permetezőszer engedélyét a Nébih

2025.04.07.

A Romeo biológiai gombaölő szer engedélyokirata kiterjesztésre került, szamócában, kabakosokban, paradicsomban, salátafélékben, káposztafélékben, hagymafélékben, répafélékben, retekben is alkalmazhatóvá vált.

Megjött a kormány döntése – egy időre fellélegezhetnek az állattartók

2025.04.07.

A kormány újabb támogatási formáról döntött azoknak a gazdálkodóknak a megsegítésére, akiket súlyosan érint a 2025-ben megjelent, gyorsan terjedő ragadós száj- és körömfájás.

Túl vagyunk a mélyponton, ennél már csak melegebb lesz a héten

2025.04.07.

A hét elején még hűvös, változékony időre számíthatunk, de napról napra egyre enyhébb lesz az időjárás. A hét végére már igazi tavaszi meleg köszönt be, helyenként akár 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet.

Partnerhírek
Partner

Pályázatok nélkül nincs öntözés, öntözés nélkül nincs növénytermesztés – őszintén a magyar mezőgazdaságról

2025.04.03.

A magyar mezőgazdaság jövője egyre inkább az öntözés hatékonyságán múlik. Hegedűs Attila, a Bauer Hungária ügyvezetője szerint a szektor továbbra is erősen pályázatfüggő, de 2025-ben új lehetőségek nyílhatnak meg a gazdák előtt.

Partner

Ne kockáztassa a kalászosok kora tavaszi gombaölő szeres védelmét – válassza a Revycare®-t

2025.04.02.

A kalászosok kora tavaszi fungicides védelme kulcsfontosságú a terméshozam, és áttételesen a minőség biztosításához. Egy rosszul megválasztott szer viszont nem nyújthat megfelelő védelmet a korai kórokozók ellen, nem kellően támogatja a későbbi, a termésmennyiséget meghatározó felső levelek védelmére elvégzett permetezést.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
KWS RUBINUS szemes cirok vetőmag, korai érésű, vörös szemű

KWS RUBINUS szemes cirok vetőmag, korai érésű, vörös szemű

Hitelesített telefonszám

47 900 HUF / zsák

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 196 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás