Hirdetés
3 „rossz” étel, amelyik felgyorsítja az öregedést
Bár a bőr öregedése elkerülhetetlen, bizonyos ételek felgyorsíthatják ezt a folyamatot. Egyes élelmiszerek fogyasztása gyorsabb bőröregedést és fokozott gyulladást eredményezhet, így el kell búcsúzni az üde megjelenéstől.
A túlzott cukorfogyasztás, a mértéktelenül habzsolt nassolnivalók, a sült ételek, az alkohol és a magas sóbevitel gyulladást válthat ki, lebontja a kollagént, és kiszáradást okoz, ami ráncokhoz, fakó bőrhöz és fáradt kinézethez vezethet.

Egy érdekes Instagram-videóban Robert Love, neurológus és közösségi médiás véleményvezér, aki az Alzheimer-kór megelőzésére és táplálkozási tanácsokra specializálódott, három olyan ételt mutatott be, amelyek „öregítik” a bőrt, valamint „gyulladást és kiszáradást” okoznak.
Hirdetés
1. Üdítők
Love kifejtette, hogy az üdítők „nagyon rosszak” a szervezet számára, és „öregebbnek láttatnak”, mivel „rengeteg cukrot tartalmaznak, de rostot nem.” Fogyasztásuk, „hirtelen nagyon magasra emeli a vércukorszintet.”
Ez „felgyorsítja az öregedést, mert elősegíti a súlygyarapodást, és gyulladást okoz a szervezetben.” Love hangsúlyozta, hogy a gyulladás a „korai bőröregedés egyik fő oka.”
A cukros üdítők fogyasztása felgyorsíthatja az öregedési folyamatot azáltal, hogy rövidíti a telomereket, károsítja a kollagént és az elasztint, és további egészségügyi problémákat okozhat.
2. Hasábburgonya
A neurológus szerint a hasábburgonya „dupla csapás” a bőr számára, mivel „öregíti” azt a magas sótartalma miatt, „kiszárítva a szervezetet.” Love elmagyarázta, hogy „olajban sütik ki”, és ha egy ételt „magas hőmérsékleten” készítenek, akkor úgynevezett AGE-k (Advanced Glycation End-products, azaz előrehaladott glikációs végtermékek) keletkeznek.
Ezek káros anyagok, amelyek akkor jönnek létre, amikor a cukrok fehérjékkel vagy zsírokkal kombinálódnak a szervezetben vagy az élelmiszerekben. A kiszáradás pedig az egyik „fő oka” a bőr idő előtti öregedésének és a ráncosodásnak.
Love azt is kiemelte, hogy ha ragyogó, hidratált bőrt szeretne valaki tavasszal, „érdemes kerülnie a sós ételeket, például a hasábburgonyát.”
3. Hot dog és feldolgozott húsok
Love szerint a hot dog és más feldolgozott húsok túlzott fogyasztása szintén „felgyorsíthatja” a bőr öregedését, és gyulladást okozhat. „A feldolgozott húsok szulfitokat tartalmaznak” – magyarázta Love, hozzátéve, hogy ezek „kiszárítanak, és nagyon magas a sótartalmuk.”
A szulfit, más néven kén-dioxid, tartósítószerként szolgál bizonyos feldolgozott húsokban, például a kolbászokban. A szakértő kiemelte, hogy a feldolgozott húsok fogyasztása felgyorsíthatja a bőr öregedését.
Ennek oka a magas nátrium-, telítettzsír- és tartósítószer-tartalmuk, amelyek gyulladást, kiszáradást, valamint a kollagén és elasztin károsodását okozhatják – ezek felelősek a bőr rugalmasságáért és feszességéért.
Egészségesebb alternatívák
Bár érdemes csökkenteni az üdítők, feldolgozott húsok és hasábburgonya fogyasztását a bőr simaságának és ragyogásának megőrzése érdekében, a bőrgyógyászok szerint még mindig rengeteg ízletes ételt élvezhetünk anélkül, hogy veszélyeztetnénk a bőrünk állapotát.
Például a tojásfehérje természetes módon tartalmaz kollagént és más, a bőr számára előnyös aminosavakat, emelte ki Dr. Anna Chacon, bőrgyógyász, a My Psoriasis Team szerzője. „A kollagén kulcsfontosságú az apró ráncok és barázdák megelőzésében, és úgy vélik, hogy a tojásfehérjéből származó természetes kollagén segíthet a szervezet kollagéntermelésében” – hangsúlyozta.
Dr. Enrizza P. Factor, bőrgyógyász, a My Eczema Team szerzője hozzátette, hogy biztosan hallotta már mindenki a mondást: „az vagy, amit megeszel.” Ez különösen igaz arra, „hogy mennyire jól öregszik a bőröd” – mondta. Szerinte a gránátalma „gazdag gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokban,” amelyek „javíthatják a bőr rugalmasságát, és védhetnek a bőrkárosodás és a korai öregedés ellen.”
A ráncok elkerülhetetlenek az öregedés során, de a bőrgyógyászok szerint az étrendünk és a bőrápolási rutinunk csökkentheti azok láthatóságát. Fontos, hogy elfogadjuk az öregedést, de ugyanakkor bármilyen életkorban törekedhetünk arra, hogy jól nézzünk ki, és jól is érezzük magunkat.
A bőr egészségének megőrzése jelentősen javíthatja az általános közérzetünket. A szakértők azt javasolják, hogy fogyasszunk tápanyagban gazdag ételeket, például avokádót, paradicsomot, tojásfehérjét, gránátalmát, zsíros halakat és spenótot, mivel ezek mind elősegítik a kollagéntermelést a bőr optimális egészségéért.
(Forrás: shefinds.com)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Pályázatok nélkül nincs öntözés, öntözés nélkül nincs növénytermesztés – őszintén a magyar mezőgazdaságról
2025.04.03.A magyar mezőgazdaság jövője egyre inkább az öntözés hatékonyságán múlik. Hegedűs Attila, a Bauer Hungária ügyvezetője szerint a szektor továbbra is erősen pályázatfüggő, de 2025-ben új lehetőségek nyílhatnak meg a gazdák előtt.
Ne kockáztassa a kalászosok kora tavaszi gombaölő szeres védelmét – válassza a Revycare®-t
2025.04.02.A kalászosok kora tavaszi fungicides védelme kulcsfontosságú a terméshozam, és áttételesen a minőség biztosításához. Egy rosszul megválasztott szer viszont nem nyújthat megfelelő védelmet a korai kórokozók ellen, nem kellően támogatja a későbbi, a termésmennyiséget meghatározó felső levelek védelmére elvégzett permetezést.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatKWS RUBINUS szemes cirok vetőmag, korai érésű, vörös szemű
47 900 HUF / zsák
Magro.hu Piactér
Több mint 3.400 hirdetés 196 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés