Emberkísérlet: Ez történne a testeddel, ha kollagént adnál a reggeli kávédhoz
Te is azok közé tartozol, akik el sem tudják képzelni a reggelüket kávé nélkül? Akkor üdv a klubban! Azonban jóval többet kihozhatsz a napindító lattédból, ha belekeversz egy népszerű étrend-kiegészítőt: a kollagén amellett, hogy erősíti a csontokat és védi az ízületeket, a körmünket, a hajunkat és a bőrünket is megszépítheti.
Ezeket láttad már?
A különböző kávé-trendek az elmúlt években valósággal elárasztották a netet - gondolj csak a kurkumás lattéra, vagyis az arany tejjel felturbózott kávéra, a vajas eszpresszóra vagy a levendulás kávéra. Azonban az amerikai Vogue magazin újságírója, Morgan Fargo szerint mind közül a kollagénnel dúsított reggeli kávé az egyik legelőnyösebb a testünk szempontjából.
„Évek óta kollagént keverek a reggeli italomba. Legyen az kávé, matcha, vagy egy reggeli turmix, a port hozzáadom” - fogalmaz Morgan. Ez pedig Jessica Shand természetgyógyász és táplálkozási szakértő szerint is nagyon egészséges reggeli rutin. „Mivel a kollagén rugalmas fehérje, és hő hatására is sértetlen marad, ezért szeretem a reggeli kávémba vagy a matchámba keverni. Nemcsak az aminosavak mennyiségét növeli, de potenciálisan tompíthatja a kávé kortizol-indukáló hatását is” - árulta el a szakértő.
Milyen hatással van a kollagénes kávé a testünkre?
Azontúl, hogy a kollagén segít megfékezni a koffein fogyasztása után esetlegesen kialakuló hangulatváltozásokat és ingerlékenységet, számos további előnnyel is jár. A kollagén a test szöveteinek egyik legfőbb fehérjéje, amely a test állványzataként vagy 'ragasztójaként' működik
- magyarázza Shand.
„Én szeretem úgy elképzelni, mint az anyagot, ami összetart minket - a bőrünktől kezdve az izmainkon át a csontjaink, a körmeink, a hajunk és még a bélfalunk állapotát is befolyásolja. Gyakran ajánlom olyan ügyfeleknek, akik a perimenopauza és a menopauza idején az egészséges bőrre szeretnének összpontosítani. Ilyenkor az ösztrogén (a bőr rugalmasságáért és rugalmasságáért felelős hormon) természetes módon csökken. Továbbá segíthet ízületi és izomfájdalmak esetén is."
Érezhető a kollagén íze a kávéban?
Nem. A kollagénnek alapvetően nincs íze. Igaz, vannak ízesített változatai is, ha esetleg szívesen kipróbálnád őket. A kávéd textúráját azonban befolyásolhatja. A reggeli italod állaga attól függően változhat, hogy mennyi kollagént adsz hozzá, valamint attól is, hogy kanállal kevergeted vagy habosítod az italt annak érdekében, hogy a por teljes mértékben felolvadjon.
A kollagén fehérjének számít?
Igen, de nem úgy, mint a fehérjében gazdag ételek. „Az olyan ételek, mint a csirkemell elsődleges fehérjeforrásnak számítanak, míg a kollagénpor egy koncentrált kollagénforrás, a kötőszövetben található speciális típusú fehérje” - magyarázza a szakértő.
Ha nyomon követed a fehérjebeviteledet, a kollagénből származó fehérjét inkább tekintsd bónuszpontnak, ne elsődleges fehérjének. Mivel a kollagén nem tartalmazza mind a kilenc esszenciális aminosavat, támogatja ugyan a bőr, az ízületek és az izmok egészségét, de nem biztos, hogy az izomszintézis szempontjából ugyanolyan hasznos, mint az elsődleges fehérjeforrásból származó fehérjék.
Milyen kollagénport érdemes választani?
Egy jó minőségű étrend-kiegészítő megtalálása nem könnyű feladat, de Shand kiemelt néhány olyan kifejezést, melyek jó, ha szerepelnek a kollagénpor címkéjén. A tengeri kollagén esetében keresd a „tiszta hidrolizált kollagén” kifejezést, a szarvasmarha-kollagén (a leggyakoribb típus) esetében pedig a „fűvel táplált” kifejezést - tanácsolja a szakértő.
Shand szerint a vegán kollagén jó választás abban az esetben, ha valaki növényi alapú étrendet követ, de táplálkozási szempontból nem állja meg a helyét a tengeri vagy szarvasmarha kollagénhez képest. „A vegán kollagén általában növényi eredetű összetevőket tartalmaz, amelyek segítenek serkenteni a szervezet természetes kollagéntermelését” - mondja a szakértő.
