Kutatás bizonyítja: egyáltalán nem mindegy, hogyan főzzük le a kávét
Kiderült, melyik lefőzési módszer teszi a legjobbat a kávénak.
A Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases folyóiratban megjelent tanulmány részeként a svéd kutatók különböző kávéfőzési módszereket vizsgáltak, és megállapították, hogy a főzött, szűretlen kávé, például a török kávé tartalmazza a legmagasabb szintű kafesztolt és kahweolt (ezek a kávéban található diterpénvegyületek, amelyek emelhetik az LDL-koleszterin, azaz a „rossz koleszterin” szintjét).
Ezzel szemben a papírszűrővel készült kávék, mint például a csepegtetős filteres kávé jelentősen kevesebb ilyet tartalmazott, mivel a szűrő felfogta az anyagokat – magyarázzák. A munkahelyeken gyakran használt kávégépek is magas diterpénszintű kávét készíthetnek, különösen, ha fémszűrőt alkalmaznak. A beszámolóban kiemelik: a kutatók úgy találták, hogy ezek a gépek több kafesztolt és kahweolt hagynak a kávéban, mint a hagyományos papírszűrős készülékek.
Ezért a szakértők azt javasolják, hogy aki csökkenteni szeretné az LDL-koleszterinszintjét, részesítse előnyben a papírszűrős elkészítési módot. Fontos megjegyezni: bár a kávé számos egészségügyi előnnyel járhat, a megfelelő elkészítési mód megválasztása kulcsfontosságú lehet a koleszterinszint szabályozásában és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében.
A csapat számításai szerint ha valaki napi 3 kávét iszik a hétköznapok során, ám a kávégépet papírszűrős eszközre cseréli, az érelmeszesedéses szív- és érrendszeri betegségek relatív kockázatát 5 év alatt 13 százalékkal, 40 év alatt pedig 36 százalékkal csökkentheti – írta meg a 24.hu a Science Alert beszámolója alapján.
NE HAGYD KI
Ebben a cikkben arra is kitértünk, hogy egy szakértő szerint lassabban öregszünk, ha egy dolgot hozzáadunk a reggeli kávéhoz. Egy neurológus árult el ennek kapcsán részleteket, kiemelve: ha az említett dolgot hozzáadjuk a reggeli kávéhoz, az segíthet megelőzni az öregedést, és megszabadíthat a ráncoktól.