Tele van vitaminnal és egészséges – mégis érdemes óvatosan bánni az áfonyával. A túlzásba vitt fogyasztás akár vesekövet, allergiát vagy emésztési gondokat is okozhat.

Sokak szerint az áfonya az egyik legegészségesebb gyümölcs, hiszen tele van vitaminnal, rosttal és antioxidánsokkal – és valóban, rengeteg jótékony hatása van. De most kiderült: nem árt mértéket tartani, mert ha valaki túl sokat eszik belőle, komoly egészségügyi problémák is kialakulhatnak – írta meg a Femina.

Az áfonyában található K-vitamin például veszélyes lehet véralvadásgátlót szedők számára, mert fokozhatja a vérrögképződés esélyét. De nem ez az egyetlen kellemetlenség:

  • Fogelszíneződés,
  • puffadás,
  • hasmenés,
  • hipoglikémia,
  • allergiás reakciók

is jelentkezhetnek, ha valaki túlzásba viszi az áfonya fogyasztását.

A gyümölcs különösen vesekőre hajlamos embereknek lehet problémás, ugyanis magas oxaláttartalma fokozza a kalcium-oxalát vesekő kialakulásának kockázatát.

Az áfonya emellett jelentős rosttartalmú, ami ugyan segíti az emésztést, de nagy mennyiségben puffadást és hasmenést is kiválthat, különösen akkor, ha nem fogyaszt mellé elegendő folyadékot.

A cukorbetegeknek is érdemes odafigyelni, mivel az áfonya csökkentheti a vércukorszintet, így a gyógyszerek hatásait is befolyásolhatja. Nem utolsósorban pedig a benne lévő szalicilát – az aszpirin hatóanyaga – allergiás tüneteket válthat ki, különösen érzékenyeknél.

Az áfonya tehát továbbra is szuperélelmiszer, de nem korlátlanul. Mint mindenben, itt is az arany középút a megoldás: mértékkel fogyasztva egészséges, de túlzásba vinni nem érdemes.

(Borítókép: Áfonya. Fotó: Getty Images)