Naponta kellene fogyasztanunk ezt a gyümölcsöt: a cukorbetegséget is segíthet kivédeni ez a finomság

2025. március 29.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egészségünket legkönnyebben úgy tarthatjuk fenn, ha odafigyelünk az étkezésünkre. A kutatók régóta hangoztatják, hogy a vitaminokban gazdag zöldségek és gyümölcsök mennyire hasznosak az immunrendszerünk szempontjából, most pedig megállapították, hogy a mangó rendszeres fogyasztása akár a cukorbetegségtől is megvédhet.

A mangó rendszeres fogyasztása akár a cukorbetegségtől is megvédhet
A mangó rendszeres fogyasztása akár a cukorbetegségtől is megvédhet
Fotó: istetiana/Getty Images

Szereted a trópusi gyümölcsöket? Akkor van egy jó hírünk: a mangó rendszeres fogyasztásával akár a cukorbetegség kockázata is csökkenthető. Erről a nagyszerű eredményről egy friss tanulmány során számoltak be a kutatók.

A szervezet rezisztenssé válik az inzulinnal szemben

Egy isteni trópusi gyümölcs rendszeres fogyasztása segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kivédésében - állítja egy friss tanulmány. Ez azért is fontos megállapítás, mert az Egyesült Királyságban például 5,8 millióan élnek együtt ezzel a betegséggel, és ez a szám várhatóan a jövőben csak emelkedni fog.

A legtöbb embernél a 2-es típusú cukorbetegség a túlsúly miatt alakul ki. A szervezet rezisztenssé válik az inzulinnal szemben, amely a vércukorszint szabályozásához szükséges. Így a vércukorszint emelkedhet, ami végül 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Ez pedig idővel szívrohamot, agyvérzést, illetve a szem, a vese és a lábak károsodását is előidézheti.

És hogy pontosan melyik gyümölcsről van szó? A kutatók megállapították, hogy napi két csészényi mangó elfogyasztása javíthatja az inzulinérzékenységet és csökkentheti az inzulinszintet a túlsúlyos és az elhízott embereknél - írja a The Sun.

Nem, ez nem vicc: ez történik a zöldségek vitamintartalmával, amikor mikróba teszed őket

Meghalt a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya

A mangófogyasztás segíthet

A Nutrients című folyóiratban publikált tanulmányban kiemelik, hogy akár egyszerű étrendi döntésekkel is csökkenthetjük az olyan krónikus betegségek, mint például a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A vizsgálatba összesen 48, 20 és 60 év közötti alanyt vontak be.

A szakemberek azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a friss mangó illetve a jégkrém fogyasztása a gyulladást és az inzulinérzékenységet a krónikus gyulladásban szenvedő túlsúlyos felnőtteknél. Az eredmények azt mutatták, hogy a mangót evő csoportnál jelentős csökkenést tapasztaltak az inzulinrezisztenciában. És hogy pontosan minek köszönhető mindez? A szakemberek megállapították, hogy a béta-sejtek működése javult jelentősen, amelyek az inzulintermeléssel segítik a vércukorszint szabályozását.

Négy hét elteltével a résztvevőkön orális glükóztolerancia tesztet (cukorterheléses vizsgálatot) végeztek és ez alapján a mangó-csoport tagjainak alacsonyabb volt az inzulinszintje. Ezzel szemben a másik csoportban nem mutatkozott változás.

„A vércukorszint kezelése nem csupán a vércukorszint ellenőrzéséről szól, hanem az inzulinérzékenység javításáról is. Tanulmányunk azt sugallja, hogy a friss mangó beiktatása az étrendbe egyszerű és élvezetes módja lehet a túlsúlyos vagy az elhízott emberek számára a jobb inzulinműködés támogatásának és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésének."

Korábbi tévhiteket cáfoltak meg ezzel a kutatók

Hozzátette, a mangós csoport testsúlya változatlan maradt, a kontrollcsoport azonban hízott. A gyulladásban és a glükózszintben nem volt jelentős különbség a két csoport között. A szakértők szerint a mangó egy szívbarát opció lehet lehet az édes nassolnivalók helyett.

„Igazán figyelemreméltó, hogy a mangó fogyasztásával úgy érhető el az inzulinérzékenység javulása, hogy közben a testsúly változatlan marad. Ez pedig megcáfolja azokat a korábbi tévhiteket, amelyek a mangó természetes cukortartalmával, illetve az elhízással, a cukorbetegségre gyakorolt hatásával kapcsolatosak."

6 hétköznapi finomság, amit a dietetikusok szerint örökre el kellene felejtened reggelire

Meghalt a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya

Ezek az eredmények tehát alátámasztják a korábbi kutatásokat, miszerint a mangó fogyasztása nem vezet súlygyarapodáshoz, és bár egyelőre az összefüggést még vizsgálniuk kell a szakértőknek, úgy tűnik, a mangófogyasztásból származó antioxidánsok közvetítő tényezők lehetnek a vércukorszint szabályozásában.

A szakértők hozzátették, ezzel a kutatással is tovább erősíthetik a friss gyümölcsök, különösen a mangó fogyasztásának fontosságát a szívbarát étrend, az általános jóllétet segítő táplálkozási szokások, valamit a vércukorszint és a testsúly szabályozásának részeként.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
0 seconds of 29 minutes, 17 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
29:17
29:17
 

Ez is érdekelhet

Varga Vicky tündöklése: magyar modell a nagyszabású IUMAN divatshow-n

Varga Vicky tündöklése: magyar modell a nagyszabású IUMAN divatshow-n

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

A hormonok irányítják a hangulatodat? Mutatjuk, mi segíthet (x)

A hormonok irányítják a hangulatodat? Mutatjuk, mi segíthet (x)

Feldobnád valamivel a ruhatáradat? - Idén tavasszal ezek a darabok hódítanak! (x)

Feldobnád valamivel a ruhatáradat? - Idén tavasszal ezek a darabok hódítanak! (x)

Hihetetlen, de a túl sok cukor fogyasztás még erre is hatással lehet (x)

Hihetetlen, de a túl sok cukor fogyasztás még erre is hatással lehet (x)

Ezek a hatóanyagok segítenek, hogy a legszebb állapotában ragyogjon hajkoronád (x)

Ezek a hatóanyagok segítenek, hogy a legszebb állapotában ragyogjon hajkoronád (x)