Naponta kellene fogyasztanunk ezt a gyümölcsöt: a cukorbetegséget is segíthet kivédeni ez a finomság
Egészségünket legkönnyebben úgy tarthatjuk fenn, ha odafigyelünk az étkezésünkre. A kutatók régóta hangoztatják, hogy a vitaminokban gazdag zöldségek és gyümölcsök mennyire hasznosak az immunrendszerünk szempontjából, most pedig megállapították, hogy a mangó rendszeres fogyasztása akár a cukorbetegségtől is megvédhet.
Ezeket láttad már?
Szereted a trópusi gyümölcsöket? Akkor van egy jó hírünk: a mangó rendszeres fogyasztásával akár a cukorbetegség kockázata is csökkenthető. Erről a nagyszerű eredményről egy friss tanulmány során számoltak be a kutatók.
A szervezet rezisztenssé válik az inzulinnal szemben
Egy isteni trópusi gyümölcs rendszeres fogyasztása segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kivédésében - állítja egy friss tanulmány. Ez azért is fontos megállapítás, mert az Egyesült Királyságban például 5,8 millióan élnek együtt ezzel a betegséggel, és ez a szám várhatóan a jövőben csak emelkedni fog.
A legtöbb embernél a 2-es típusú cukorbetegség a túlsúly miatt alakul ki. A szervezet rezisztenssé válik az inzulinnal szemben, amely a vércukorszint szabályozásához szükséges. Így a vércukorszint emelkedhet, ami végül 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet. Ez pedig idővel szívrohamot, agyvérzést, illetve a szem, a vese és a lábak károsodását is előidézheti.
És hogy pontosan melyik gyümölcsről van szó? A kutatók megállapították, hogy napi két csészényi mangó elfogyasztása javíthatja az inzulinérzékenységet és csökkentheti az inzulinszintet a túlsúlyos és az elhízott embereknél - írja a The Sun.
Nem, ez nem vicc: ez történik a zöldségek vitamintartalmával, amikor mikróba teszed őket
A mangófogyasztás segíthet
A Nutrients című folyóiratban publikált tanulmányban kiemelik, hogy akár egyszerű étrendi döntésekkel is csökkenthetjük az olyan krónikus betegségek, mint például a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A vizsgálatba összesen 48, 20 és 60 év közötti alanyt vontak be.
A szakemberek azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a friss mangó illetve a jégkrém fogyasztása a gyulladást és az inzulinérzékenységet a krónikus gyulladásban szenvedő túlsúlyos felnőtteknél. Az eredmények azt mutatták, hogy a mangót evő csoportnál jelentős csökkenést tapasztaltak az inzulinrezisztenciában. És hogy pontosan minek köszönhető mindez? A szakemberek megállapították, hogy a béta-sejtek működése javult jelentősen, amelyek az inzulintermeléssel segítik a vércukorszint szabályozását.
Négy hét elteltével a résztvevőkön orális glükóztolerancia tesztet (cukorterheléses vizsgálatot) végeztek és ez alapján a mangó-csoport tagjainak alacsonyabb volt az inzulinszintje. Ezzel szemben a másik csoportban nem mutatkozott változás.
„A vércukorszint kezelése nem csupán a vércukorszint ellenőrzéséről szól, hanem az inzulinérzékenység javításáról is. Tanulmányunk azt sugallja, hogy a friss mangó beiktatása az étrendbe egyszerű és élvezetes módja lehet a túlsúlyos vagy az elhízott emberek számára a jobb inzulinműködés támogatásának és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésének."
Korábbi tévhiteket cáfoltak meg ezzel a kutatók
Hozzátette, a mangós csoport testsúlya változatlan maradt, a kontrollcsoport azonban hízott. A gyulladásban és a glükózszintben nem volt jelentős különbség a két csoport között. A szakértők szerint a mangó egy szívbarát opció lehet lehet az édes nassolnivalók helyett.
„Igazán figyelemreméltó, hogy a mangó fogyasztásával úgy érhető el az inzulinérzékenység javulása, hogy közben a testsúly változatlan marad. Ez pedig megcáfolja azokat a korábbi tévhiteket, amelyek a mangó természetes cukortartalmával, illetve az elhízással, a cukorbetegségre gyakorolt hatásával kapcsolatosak."
6 hétköznapi finomság, amit a dietetikusok szerint örökre el kellene felejtened reggelire
Ezek az eredmények tehát alátámasztják a korábbi kutatásokat, miszerint a mangó fogyasztása nem vezet súlygyarapodáshoz, és bár egyelőre az összefüggést még vizsgálniuk kell a szakértőknek, úgy tűnik, a mangófogyasztásból származó antioxidánsok közvetítő tényezők lehetnek a vércukorszint szabályozásában.
A szakértők hozzátették, ezzel a kutatással is tovább erősíthetik a friss gyümölcsök, különösen a mangó fogyasztásának fontosságát a szívbarát étrend, az általános jóllétet segítő táplálkozási szokások, valamit a vércukorszint és a testsúly szabályozásának részeként.
