Ez történik a testeddel, ha teljesen felhagysz ezzel az étellel: a zsírmáj és a szívroham kockázata is csökken

Már az is sokat jelent, ha kevesebbet eszel belőle, ha teljesen elhagyod, a szervezeted sokkal egészségesebbé válik.

Gyorséttermi ételek káros hatasa
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor valaki felhagy a gyorséttermi és ultrafeldolgozott ételek fogyasztásával, akkor olyan egészségügyi kockázatok csökkennek jelentősen, mint a zsírmájbetegség, vagy a szívroham. A gyorséttermi ételek természetesen megférnek a mindennapi étrendben, ha a táplálkozás egyébként kiegyensúlyozott és nagyrészt egészséges ételek fogyasztásából áll. Az ultrafeldolgozott termékek kiiktatása ezzel együtt rengeteg egészségügyi előnnyel jár.

Az ultrafeldolgozott ételek káros hatásai

A gyorséttermi vagy ultrafeldolgozott ételek rendszeres fogyasztásával az a baj, hogy nagymértékben megnöveli a telített zsírok, a finomított  szénhidrátok, cukrok, nátrium  bevitelét a szervezetbe. Ezeket a tápanyagokat csak kis mennyiségben érdemes bevinni, ugyanis több tanulmány is készült már arról, hogy nagy mennyiségben olyan betegségek kialakulását fokozzák, mint az elhízás, a zsírmáj, a szív- és érrendszeri betegségek, az anyagcsere-betegségek, a depresszió és a gyomor- és bélrendszeri betegségek nagy többsége. 

Ezekkel az ételekkel sokkal kevesebb víz és rostok kerülnek a szervezetbe, mint amikor teljes értékű, magas tápértékű ételt veszel magadhoz. Az ultrafeldolgozott ételek többségével a kalóriabevitel is megnő, tehát már csak az a kérdés, hogy milyen előnyök származnak abból, ha egy napon teljesen felhagysz az ilyen ételek fogyasztásával.

Persze kérdés, hogy ezt valóban meg tudod-e tenni, hiszen időnként jólesik egy pizzaszelet, vagy akár egy gyorséttermi menü is a tányérodra kerülhet. Ha mégis eljátszol a gondolattal, akkor ebben a döntésben segíthet ez a lista, mely az előnyöket veszi sorra:

gyorsettermi-etelek-karos-hatasa
Fotó: Marko Jan / Getty Images Hungary

Egészségesebb gyomor- és bélrendszer 

Az ultrafeldolgozott és gyorséttermi ételek elhagyásával a bélrendszert nem fogod ezután túlzott mértékben zsírokkal, cukrokkal terhelni, amivel a káros baktériumoknak szolgáltattál táplálékot eddig. Ha rostokra és probiotikumokra váltasz, akkor azzal a megfelelő bélbaktériumok szaporodását fogod előidézni. 

Egy tanulmány szerint azok, akik heti négyszer esznek rántott húst, akkor kisebb volt a bélrendszerben a mikrobiális diverzitás. A bélrendszer egészsége összefügg a mentális egészséggel és az immunrendszer egészségével.

Szív- és érrendszer egészsége

A magas nátriumbevitel, a túlzott zsír-, cukor- és szénhidrátfogyasztás hozzájárul a rossz koleszterin szintjének növekedéséhez és ezzel a szívbetegségek, a magas vérnyomás és más hasonló betegségek kialakulásához. 

Kiegyensúlyozott vércukorszint

A gyorséttermi ételek elhagyása egyértelműen csökkenti a cukorbevitelt, amivel elkerülhető az elhízás és a kettes típusú cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulása is. 

A gyorséttermi ételek fogyasztása önmagában nem okoz súlyos egészségügyi problémákat, ha emellett a kellő mennyiségű egészséges táplálék és mozgás is a mindennapi élet része. A probléma leginkább abból adódik, hogy általában a gyorséttermi és ultrafeldolgozott ételek túlzott fogyasztása mozgáshiányos életmóddal  és a tápláló ételek elhagyásával jár együtt. Mindezek fényében mindenképpen csak jó tesz magával az, aki csökkenti, vagy teljesen kiiktatja azokat ez étrendjéből.

Nem egészséges, ha ennél gyorsabb ütemben fogysz le: nagyon rosszat tesz a testtel

A tünetek egy része kellemetlen, és fájdalmakkal járó betegségeket is okozhat a túl gyors súlyvesztés.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük