Demencia: ebből az ételből már napi 85 gramm is fokozza a kockázatot

​A feldolgozott vörös húsok rendszeres fogyasztása jelentősen növelheti a demencia kialakulásának kockázatát – derül ki egy átfogó, több évtizedes kutatásból.​

2025. március 28., 14:14

Szerző:

A feldolgozott vörös húsok magas só- és telített zsírtartalma, valamint a tartósítás során alkalmazott nitrátok és nitritek hozzájárulhatnak az oxidatív stressz és gyulladás fokozódásához, amelyek negatívan befolyásolják az agy egészségét. Ezek a tényezők hosszú távon hozzájárulhatnak a kognitív funkciók romlásához és a demencia kialakulásához.

Feldolgozott vörös húsok és a demencia kapcsolata


Az Amerikai Neurológiai Akadémia által végzett tanulmány 133 771, átlagosan 49 éves résztvevő étkezési szokásait és egészségi állapotát követte nyomon 43 éven keresztül. A kutatás során a résztvevők rendszeresen beszámoltak étrendjükről, különös tekintettel a feldolgozott vörös húsok – mint a bacon, virsli, kolbász és szalámi – fogyasztására. Az eredmények szerint azoknál,

akik napi 0,25 adag (kb. 85 gramm) vagy annál több feldolgozott vörös húst fogyasztottak, 13%-kal magasabb volt a demencia kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik napi 0,10 adagnál kevesebbet ettek.

A kutatás arra is rámutatott, hogy a feldolgozott vörös húsok helyettesítése egészségesebb fehérjeforrásokkal csökkentheti a demencia kockázatát. Például a diófélék, hüvelyesek vagy tofu beiktatása az étrendbe akár 20%-kal is mérsékelheti a rizikót. Ezek az élelmiszerek gazdagok antioxidánsokban, vitaminokban és egészséges zsírokban, amelyek támogatják az agy egészségét és hozzájárulhatnak a kognitív funkciók megőrzéséhez.

Fontos megjegyezni, hogy bár a tanulmány jelentős összefüggést talált a feldolgozott vörös húsok fogyasztása és a demencia kockázata között, az ok-okozati kapcsolatot nem sikerült egyértelműen bizonyítani. A kutatás önbevalláson alapuló étkezési naplókat használt, ami bizonyos torzításokat eredményezhet. Ezért további, kontrollált vizsgálatok szükségesek a pontos összefüggések feltárásához és a táplálkozási ajánlások finomításához.​

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Tegnap 14:04

Az épületek minősége nemcsak komfortérzetünket, hanem egészségünket is befolyásolja. A beteg épület szindrómát a 70-es évektől kutatják, amikor Amerikában elkészültek az első gigantikus felhőkarcolók, ahol sok ember betömörült viszonylag kis helyre, kis irodákba, és észrevették azt, hogy egyeseknek fejfájás, rossz közérzet, másoknak ennél súlyosabb egészségügyi problémáik jelentkeztek.