szerző:
Tetszett a cikk?

A magyar családi tulajdonban lévő BioTechUSA 5,5 milliárd forintból modernizált szadai üzemében jártunk, ahol az elsők között kóstolhattuk meg a cég ősszel forgalomba kerülő legújabb termékét, a nem mesterséges intelligencia által megkomponált ízű Crusht.

A BioTechUSA 32 ezer négyzetméteres szadai üzemébe invitáltak bennünket, ahol megnéztük, hogy hogyan készül a cég ősszel forgalomba kerülő legújabb csokoládés szelete.

A gyárbejáráson olasz gyártmányú keverő- és dán szeletformázó gépekkel találkoztunk, a hamarosan beüzemelendő csomagológépek Olaszországból érkeznek. A keverők 120 kilogramm alapanyagot tudnak feldolgozni, a hatalmas hűtőalagút 17 méter hosszú.

A magyar szürkeállomány által kifejlesztett új, többrétegű szeletek gyártására (multi layer) létrehozott üzemben évente 55 millió szelet készülhet, ily módon az üzem teljes kapacitása eléri a 75 millió szeletet.

A BioTechUSA szadai új gyártóüzeme
László Ferenc

Pontosan hogyan készül?

A többrétegű szeletek gyártása folyékony és szilárd alapanyagok kimérésével indul, melyből a gyártósoron masszát kevernek, majd egy liftes rendszer segítségével ezt beadagolják a gyártósor formázó garatjába.

A massza úgynevezett formakeresztmetszeten halad át, így ennek megfelelő tetszőleges formájú szeletpászmák jönnek létre. Ebben a lépésben történik meg az esetleges töltelék, például a karamell beadagolása is.

Itt készül a massza
László Ferenc

A berendezés 15 sor masszacsíkot állít elő egyszerre, ezek átmennek az első hűtőberendezésen, melynek során állaguk megszilárdul, hőmérsékletük lecsökken. Miután lehűltek, ultrahangos vágóberendezés segítségével a pászmákat szelet méretűre vágják, ezt követi az első bevonatolás, mely után rögtön a szórás következik, majd a második hűtőalagút megszilárdítja a csokoládé bevonatot.

Ezt egy újabb csokoládé réteg felvitele követi, majd a szelet áthalad a harmadik hűtőalagúton is, ekkor az egész szelet megszilárdul. A kész szeleteket egy robotizált berendezés csomagolja, így a teljes folyamat az alapanyagbetöltéstől a bevonatozáson át egészen a csomagolásig automatizált, az üzemben mindössze 6–8 fős a kiszolgáló személyzet.

Másodpercenként 5-6 szelet hagyja el itt hamarosan a gyártósort
László Ferenc

Fókuszban a por

A szadai üzem fehérjeporok gyártásával foglalkozó részében a high-tech légrendszernek köszönhetően sehol sem száll a por. Mint megtudtuk, a kimérő részleg mérlegei közvetlenül rá vannak kötve a vállalatirányítási rendszerre, így folyamatosan monitorozhatók, és a mérlegek csak akkor engedélyezik befejezni a kimérési folyamatot, ha a por tömege grammra pontosan stimmel.

Az egyszerre 500–600 kilogramm fehérjepor keverésére alkalmas keverőgépek gyógyszerészeti pontosságúak és teljesen homogén végterméket állítanak elő. A töltősorokon a közelmúltban végrehajtott optimalizálásoknak köszönhetően a korábbi öt helyett már csak két munkatárs dolgozik, az ily módon felszabadult munkaerőt a cégen belül más területre irányították át.

A kisebb dobozokra gépek, a nagyobbakra viszont egyelőre még emberi kezek tekerik fel a zárókupakot, de e tekintetben is várhatók fejlesztések.

Kapszulákat tartalmazó dobozok
BioTechUSA

Nem Chokito

Bár semmi köze a piacról már jó ideje eltűnt Chokitóhoz, mégis a régi „ronda és finom” szlogen jutott eszünkbe az új gyártósoron készülő első termékről. A Crush egy 32 százalék fehérjét tartalmazó proteinszelet, mely a nyár folyamán kerül sorozatgyártásba és a tervek szerint ősztől lesz kapható.

Nekünk már módunkban állt megkóstolni a gluténmentes újdonságot, melyről – bár messze vagyunk a fehérjeszeletek sommelier-i – ki merjük jelenteni, hogy finom, bár egy kicsit talán túl édes.

Az új csokoládés szelet
László Ferenc

Mint azt a céget 11 éve sikeresen terelgető és még mindig csak 38 esztendős ügyvezetőtől, Lévai Bálinttól megtudtuk, a végső összetétel és ízélmény több száz kísérlet és megannyi kóstolás, mintegy 2 éves fejlesztőmunka eredményeként született meg.

Kérdésünkre Lévai elmondta, hogy sem az íz megalkotása, sem a gyártási folyamat során nem alkalmaznak mesterséges intelligenciát, egyes üdítőital-gyártó cégektől eltérően ők nem kívánnak piacra dobni AI segítségével kiporciózott termékeket.

Lévai Bálint a keverőgépek előtt
László Ferenc

A hozzáadott cukor nélküli, 50 grammos szelet az általunk megkóstolt sós-karamellás verzió mellett a tervek szerint mogyoróvajas, fehércsoki-kókuszos, mogyorós csokoládés és pisztáciás ízben lesz kapható.

Egyelőre nyitott kérdés, hogy az új termék ősszel milyen áron debütál a boltokban. Annyi viszont biztos, hogy drágább lesz, mint a korábbi hasonló szeletek, többek közt már csak azért is, mert a csokoládé az eddigieknél magasabb kakaótartalmú.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!