Kárpátok-krémes
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
Hozzávalók
A krémhez
-
500 ml tej
-
4 db tojássárgája
-
100 g cukor
-
2 ek étkezési keményítő
-
1 db vanília
-
1 csipet só
-
30 g zselatinfix
A tésztához
Az összeállításhoz
-
100 g porcukor
510
Kalória
8.8g
Fehérje
42.6g
Szénhidrátok
33.8g
Zsír
35.8g
Víz
249.9g
Koleszterin
371.3mg
Rost
29.3g
Cukor
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 28% Zsír
A krémhez
-
63g tej35 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
14 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
4g zselatinfix5 kcal
A tésztához
-
9g tej5 kcal
-
9g víz0 kcal
-
9g vaj67 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
1g só0 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
21g tojás26 kcal
Az összeállításhoz
-
13g porcukor48 kcal
Összesen
510
kcal
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 28% Zsír
A krémhez
-
500g tej280 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
114 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
30g zselatinfix39 kcal
A tésztához
-
75g tej42 kcal
-
75g víz0 kcal
-
75g vaj538 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
6g só0 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
165g tojás208 kcal
Az összeállításhoz
-
100g porcukor387 kcal
Összesen
4090
kcal
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 28% Zsír
A krémhez
-
32.3g tej18 kcal
-
5.2g tojássárgája17 kcal
-
6.5g cukor25 kcal
-
1.9g étkezési keményítő7 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0g só0 kcal
-
12.9g vaj93 kcal
-
1.9g zselatinfix3 kcal
A tésztához
-
4.9g tej3 kcal
-
4.9g víz0 kcal
-
4.9g vaj35 kcal
-
0.6g cukor3 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
6.5g finomliszt24 kcal
-
10.7g tojás13 kcal
Az összeállításhoz
-
6.5g porcukor25 kcal
Összesen
266
kcal
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.8 g
Zsír
-
Összesen 33.8 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 250 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 599.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 116 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 97 mg
-
Nátrium 362 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.6 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 0 mg
Víz
-
Összesen 35.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 302 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 143 mg
-
Retinol - A vitamin: 297 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 63 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 203 micro
Összesen
510
kcal
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 70.2 g
Zsír
-
Összesen 270.6 g
-
Telített zsírsav 157 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 1999 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4793.3 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 128 mg
-
Kálcium 927 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 777 mg
-
Nátrium 2898 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 341 g
-
Cukor 234 mg
-
Élelmi rost 3 mg
Víz
-
Összesen 286.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2418 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 293 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 219 micro
-
Kolin: 1145 mg
-
Retinol - A vitamin: 2374 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 505 micro
-
β-crypt 39 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1624 micro
Összesen
4090
kcal
- 7% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 28% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 17.5 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 129 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 310 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 187 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.1 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 0 mg
Víz
-
Összesen 18.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 156 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 154 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 105 micro
Összesen
266
kcal
Elkészítés
A krémhez
- A vaníliarudat félbevágjuk, magjait kikaparjuk, majd a magokat és a rudat feltesszük melegedni a tejjel. Vigyázzunk, ne legyen túl forró!
- A tojássárgájákat egy tálba tesszük és teljesen simára keverjük a cukorral, keményítővel és sóval. Ha kell, egy kevés hideg tejet adunk hozzá, hogy el lehessen keverni.
- A meleg (de nem forró) tejet fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a sárgájákhoz: ezzel hőkiegyenlítést végzünk, amitől a tojás nem csapódik majd ki melegítés közben.
- A tejes-tojásos keveréket visszaöntjük a fazékba, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle.
- A kész krémet egy tálba öntjük, felszínére frissentartó fóliát nyomunk (hogy ne bőrösödjön), majd hűtőbe tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A puha vajat 3-5 perc alatt alaposan kihabosítjuk egy kézi mixerrel, majd kis adagokban, fokozatosan hozzáadjuk a kihűlt vaníliakrémet. Mindig várjuk meg, hogy a vajas keverék felvegye a pudingadagot, különben ikrás lesz a krém. Amikor a krém összeállt, fokozatosan hozzáadjuk az expressz zselatint és elkeverjük.
A tésztához
- A tejet, vizet, cukrot, sót és vajat összeolvasztjuk egy lábosban. Amikor a vaj már teljesen elolvadt és a fazék tartalma gyöngyözni kezd, az edényt lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a lisztet. Teljesen elkeverjük a masszát, majd a lábost visszatesszük a tűzre, ahol közepes lángon, folyamatosan keverve addig főzzük a tésztát, míg az edény alján kialakul egy vékony, lisztes réteg és a gombóc összeállva elválik az edény falától.
- A tésztát egy tálba tesszük, majd hagyjuk hűlni: maradjon egy kicsit meleg, de ne legyen forró! A tojásokat felverjük egy mérőpohárban, majd a mixerrel folyamatosan kevert tésztához adjuk. Fokozatosan dolgozzunk, csak akkor csorgassunk újabb adag tojást a masszához, ha az már az előző mennyiséget fölvette. A végeredmény egy lágy, enyhén folyós, de sűrű tészta legyen.
- A sütőnket előmelegítjük 200 fokra, egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral és kivajazzuk két 20 centiméter átmérőjű, kapcsos tortaforma oldalát (az aljuk nem kell, csak a két tortakarika). Ha csak egy formánk van, két adagban kell megsütnünk a tésztát.
- A tésztát habzsákba töltjük, majd elosztjuk a papíros tepsire helyezett két tortaforma aljában. Egy spatulával elkenjük a masszát és enyhén egyenetlen felületet adunk neki, hogy szép hullámosra süljön.
- A tésztát a 200 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük: legyen szép, aranybarna és nőjön meg jó magasra. A sütőből kivéve a tésztákat hagyjuk a formákban teljesen kihűlni.
Az összeállításhoz
- Egy 20 centiméter átmérőjű, kapcsos tortaforma aljába helyezzük az első tésztalapot, erre töltjük rá a bekevert vaníliakrémet, majd az egészet bezárjuk a második tésztával, amit óvatosan, enyhén rányomunk a krémrétegre. Legalább 3 órára hűtőbe tesszük, de akár egy egész éjszakát is adhatunk neki.
- Pihentetés után meghintjük a torta tetejét porcukorral, majd szeletelve tálaljuk.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 25 perc
- Főzés ideje: 25 perc
- Sütés ideje: 25 perc
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk meg a névadó hegyláncokat, amelyek alatt egy szerény, de annál istenibb, házias édesség bújik.
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!