r
Nosalty Logó

Kárpátok-krémes

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
Kárpátok-krémes: lengyel sütemény égetett tésztával és vaníliakrémmel, porcukros hintéssel tálalva
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A krémhez

A tésztához

Az összeállításhoz

510
Kalória
8.8g
Fehérje
42.6g
Szénhidrátok
33.8g
Zsír
35.8g
Víz
249.9g
Koleszterin
371.3mg
Rost
29.3g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A krémhez

A tésztához

Az összeállításhoz

Összesen 510 kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A krémhez

A tésztához

Az összeállításhoz

Összesen 4090 kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 28% Zsír

A krémhez

A tésztához

Az összeállításhoz

Összesen 266 kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    33.8 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    250 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    599.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    362 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.6 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    35.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    302 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    143 mg
  • Retinol - A vitamin:
    297 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    63 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    203 micro
Összesen 510 kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    70.2 g

Zsír

  • Összesen
    270.6 g
  • Telített zsírsav
    157 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    79 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    1999 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4793.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    128 mg
  • Kálcium
    927 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    51 mg
  • Foszfor
    777 mg
  • Nátrium
    2898 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    341 g
  • Cukor
    234 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    286.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2418 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    293 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    219 micro
  • Kolin:
    1145 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2374 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    505 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1624 micro
Összesen 4090 kcal
  • 7% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    17.5 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    129 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    310 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    50 mg
  • Nátrium
    187 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.1 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    18.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    156 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    154 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 266 kcal

Elkészítés

A krémhez

  1. A vaníliarudat félbevágjuk, magjait kikaparjuk, majd a magokat és a rudat feltesszük melegedni a tejjel. Vigyázzunk, ne legyen túl forró!
  2. A tojássárgájákat egy tálba tesszük és teljesen simára keverjük a cukorral, keményítővel és sóval. Ha kell, egy kevés hideg tejet adunk hozzá, hogy el lehessen keverni.
  3. A meleg (de nem forró) tejet fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a sárgájákhoz: ezzel hőkiegyenlítést végzünk, amitől a tojás nem csapódik majd ki melegítés közben.
  4. A tejes-tojásos keveréket visszaöntjük a fazékba, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle.
  5. A kész krémet egy tálba öntjük, felszínére frissentartó fóliát nyomunk (hogy ne bőrösödjön), majd hűtőbe tesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
  6. A puha vajat 3-5 perc alatt alaposan kihabosítjuk egy kézi mixerrel, majd kis adagokban, fokozatosan hozzáadjuk a kihűlt vaníliakrémet. Mindig várjuk meg, hogy a vajas keverék felvegye a pudingadagot, különben ikrás lesz a krém. Amikor a krém összeállt, fokozatosan hozzáadjuk az expressz zselatint és elkeverjük.

A tésztához

  1. A tejet, vizet, cukrot, sót és vajat összeolvasztjuk egy lábosban. Amikor a vaj már teljesen elolvadt és a fazék tartalma gyöngyözni kezd, az edényt lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a lisztet. Teljesen elkeverjük a masszát, majd a lábost visszatesszük a tűzre, ahol közepes lángon, folyamatosan keverve addig főzzük a tésztát, míg az edény alján kialakul egy vékony, lisztes réteg és a gombóc összeállva elválik az edény falától.
  2. A tésztát egy tálba tesszük, majd hagyjuk hűlni: maradjon egy kicsit meleg, de ne legyen forró! A tojásokat felverjük egy mérőpohárban, majd a mixerrel folyamatosan kevert tésztához adjuk. Fokozatosan dolgozzunk, csak akkor csorgassunk újabb adag tojást a masszához, ha az már az előző mennyiséget fölvette. A végeredmény egy lágy, enyhén folyós, de sűrű tészta legyen.
  3. A sütőnket előmelegítjük 200 fokra, egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral és kivajazzuk két 20 centiméter átmérőjű, kapcsos tortaforma oldalát (az aljuk nem kell, csak a két tortakarika). Ha csak egy formánk van, két adagban kell megsütnünk a tésztát.
  4. A tésztát habzsákba töltjük, majd elosztjuk a papíros tepsire helyezett két tortaforma aljában. Egy spatulával elkenjük a masszát és enyhén egyenetlen felületet adunk neki, hogy szép hullámosra süljön.
  5. A tésztát a 200 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütjük: legyen szép, aranybarna és nőjön meg jó magasra. A sütőből kivéve a tésztákat hagyjuk a formákban teljesen kihűlni.

Az összeállításhoz

  1. Egy 20 centiméter átmérőjű, kapcsos tortaforma aljába helyezzük az első tésztalapot, erre töltjük rá a bekevert vaníliakrémet, majd az egészet bezárjuk a második tésztával, amit óvatosan, enyhén rányomunk a krémrétegre. Legalább 3 órára hűtőbe tesszük, de akár egy egész éjszakát is adhatunk neki.
  2. Pihentetés után meghintjük a torta tetejét porcukorral, majd szeletelve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 perc
  • Főzés ideje: 25 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk meg a névadó hegyláncokat, amelyek alatt egy szerény, de annál istenibb, házias édesség bújik.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Hájas tészta

Nevezhetnénk a „legbűnösebb levelesnek” is, olyan mennyiségű sertéshájjal készül ez a lemezes, ropogós, foszlós sütemény. De el kell ettől tekinteni, hiszen tényleg felejthetetlen ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!