Ezeket látta már?

A sajt lenne a horkolásmentes alvás titka?

Tünet
2025. március 23. 21:34
sajt horkolás alvási apnoe tanulmány kutatás

Örömhírrel szolgál a sajtkedvelők számára egy új kutatás: azok, akik rendszeresen fogyasztanak sajtot, alacsonyabb eséllyel szenvednek alvási apnoétól, mint azok, akik kerülik ezeket.

Az alvási apnoe egy gyakori alvászavar, amely során a légzés időnként megakad, majd újraindul, súlyosan rontva az alvás minőségét és hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz, például szív- és érrendszeri betegségekhez, anyagcsere-rendellenességekhez és kognitív hanyatláshoz vezethet.

A tanulmányról

A Sleep Medicine folyóiratban publikált tanulmány 400 000 ember adatait elemezték és megállapították, hogy a sajtfogyasztók körében 28 százalékkal alacsonyabb az alvási apnoe kockázata azokhoz képest, akik nem fogyasztják. A kutatók arra is rámutattak, hogy a sajt beivitele 23 biomarkerrel hozható összefüggésbe, amelyek az alvási apnoéhoz kapcsolódnak.

Bár további vizsgálatok szükségesek, de a kutatócsoport reméli, hogy felfedezéseik új utakat nyithatnak az alvási apnoe megelőzésére és kezelésére vonatkozóan.

Miért pont a sajt?

A sajt gazdag fehérjében, kalciumban, esszenciális tápanyagokban, zsírsavakban, aminosavakban, vitaminokban és bioaktív peptidekben, amelyek mind hozzájárulnak az általános egészséghez. A kutatók úgy gondolják, hogy ezek a tápanyagok kedvezően befolyásolják az anyagcserét és a szív- és érrendszeri egészséget, ezáltal csökkentve az alvási apnoe kockázatát.

- Ez a tanulmány jelentős bizonyítékokat tár fel arra vonatkozóan, hogy a sajtfogyasztás és az alvási apnoe kockázata között fordított arányosság áll fenn. Ezt az összefüggést számos fontos biomarker közvetíti, beleértve az aszpartát-aminotranszferázt, a karbamidot, a cisztatin C-t, a nemi hormonokat kötő globulint, a tesztoszteront és a diasztolés vérnyomást– nyilatkozták a kutatók.

Milyen sajtot válasszam?

Annak ellenére, hogy a sajt számos egészségügyi előnnyel bír, sokakat elriaszthatnak a magas telített zsír- és nátriumtartalmú termékek. Ám érdemes tudni, hogy jól beépíthetők egy kiegyensúlyozott étrendbe, ha olyan fajtákat választ, amelyek alacsony nátriumtartalmúak és minimálisan feldolgozottak. A keményebb sajtok, mint a cheddar, a svájci, a parmezán és a kék sajtok általában egészségesebbek, mint a lágy típusok, mivel több kalciumot tartalmaznak. Továbbá, az érlelt sajtok plusz egészségügyi előnnyel is járhatnak, ugyanis segíthetnek az emésztés javításában és az immunrendszer erősítésében is.

- Nem minden sajt egyforma, ráadásul túlzott fogyasztásuk súlygyarapodáshoz vezethet, ami viszont növelheti az alvási apnoe kockázatát. Léteznek azonban olyan egészséges sajtok, amelyek magasabb fehérjetartalommal és alacsonyabb zsírtartalommal bírnak - mondja Kevin Shayani, MD, a Northwell Lenox Hill Kórház munkatársa.

Mire utal a horkolás?
Kapcsolódó cikk

Mire utal a horkolás?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Sleep Medicine
# alvás # horkolás # alvási apnoe # sajt # táplálkozás # Kutatás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés