Cukorbetegek húsfogyasztása - Mire kell odafigyelni?

szerző: Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor - Springmed
frissítve:

Húsból miért nem ehet annyit a cukorbeteg, amennyit akar, ha egyszer a napi szénhidrátszámítás szerint nem kell figyelembe venni a szénhidráttartalmát?

Kétségtelen, hogy a húsfélék szénhidráttartalma – a cukorbetegek étrendjének tervezésekor – figyelmen kívül hagyható, a zsír- és fehérjetartalmuk azonban nem mellékes. Ennek elsősorban túlsúlyosaknál van jelentősége, emellett a fehérjetartalom a csökkent veseműködésű betegeknek is fontos, hiszen ott a napi fehérjebevitel korlátozása is szükséges.

A húsfélék zsírtartalmáról

A húsfélék igen eltérő zsír- (és ebből eredően energia-) tartalmának szemléltetésére, hadd említsünk néhány példát. 10 dkg csirkemell 110, liba- vagy kacsamell 350-380, sovány marhahús 120, sertéshús fajtájától függően 160-320 kcal-t tartalmaz. Tonhal esetében ugyanez a mennyiség csak 90, ponty esetében 100 kcal-t jelent.

Ugyanilyen különbség fedezhető fel a húskészítmények, a felvágottak vonatkozásában is. A sovány (prágai) gépsonka 10 dekányi mennyisége 160, a párizsi 210-230, a kenőmájas 310, a téliszalámi 520, angolszalonna 490, a füstölt szalonna 700 kcal-t tartalmaz. (A párizsi, a kenőmájas, a szalámi esetében a hagyományos termékek átlagos energiatartalmát tüntettük fel, a baromfihús alapú termékek energiatartalma valamivel alacsonyabb.)

A sertéshúson belül meg kell emlékeznünk a mangalicatermékekről, amelyek alacsonyabb zsírtartalmuk folytán kisebb energiaértékűek.

Omega-3 zsírsavak optimális aránya

A húsfélék nagyobb arányú fogyasztása a különböző zsírsavak megoszlása szempontjából sem kedvező. A táplálkozás-élettani irányelvek az étrend 25–30 százalékos zsírtartalmát tartják kívánatosnak, ezen belül a telített (saturated fatty acid, SFA), egyszeresen telítetlen (monounsaturated fatty acid, MUFA) és többszörösen telítetlen (polyunsaturated fatty acid, PUFA) zsírsavak 1/3:1/3:1/3 arányát javasolják.

A sertés- és marhahús döntően telített zsírsavakat tartalmaz, de a telítetlen - omega-3 és omega-6 - zsírsavak optimális aránya a csirkehús fogyasztásával sem biztosítható.

A halak gyakoribb étrendbe illesztése lenne kívánatos, ennek hazai hagyományai azonban hiányoznak. A kérdést tovább bonyolítja, hogy a nálunk honos édesvízi, illetve a tengeri halak omega-3 zsírsavtartalma is eltérő, táplálkozás-élettani adatok szerint e tekintetben az utóbbiak a kedvezőbbek.

Diabétesz és omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozás, illetve az ilyen zsírsavakat tartalmazó halolajkapszulák szedésének hatását két szempontból vizsgálta az orvostudomány, egyrészt magával a cukorbetegséggel történő összefüggését, másrészt a cukorbetegség szív-érrendszeri szövődményeivel való kapcsolatát.

A kutatások ellentmondásos eredményt hoztak abban a kérdésben, hogy az omega-3 zsírsavaknak van-e előnyös hatása diabéteszes betegekben a vércukorszint alakulására és az az inzulinérzékenységre. A legutóbbi metaanalízis (2021) szerint azonban a vizsgálatok 70 százaléka szerint kimutatható az előnyös hatás a cukorbetegek számára fontos értékekben.

Egyértelműbb az omega-3 zsírsavak szerepe a cukorbetegek szív-érrendszeri szövődményeinek, például a diabéteszesek körében gyakoribb szívinfarktus megelőzésében. Kutatások szerint alacsonyabb a szívinfarktus előfordulása azon cukorbetegek körében, akik több omega-3 zsírsavat fogyasztanak. Mindez igaz a zsírsavtípus mindhárom formájára (ALA, EPA, DHA).

(WEBBeteg)

A húsok fehérjetartalmának jelentősége

Már utaltunk rá, hogy a beszűkült veseműködés – a vese kiválasztóképességének csökkenése, amelyet az ún. klírensz (clearence) érték, valamint az ennek jellemzésére használt mutató, a mért vagy számított glomeruláris filtrációs ráta (GFR) csökkenése jelez – a fehérjebevitel korlátozását teszi szükségessé.

Míg a szövődménymentes esetekben az étrend ideális fehérjetartalma 0,9 gramm/testsúlykilogramm, a veseműködés károsodásakor ennél kisebb, az állapot súlyosságától függően csupán 0,8–0,6 gramm/testsúlykilogramm fehérjebevitel engedélyezhető. Az ennél nagyobb fehérjetartalom ugyanis a veseműködés károsodása folytán a fehérje-bomlástermékek, a vér maradék nitrogén-tartalmának emelkedését eredményezi.

Részletesen A cukorbetegség veseszövődményeinek étrendi kezelése

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: CukorbetegségA kiadvány fülszövege: "Ajánljuk a könyvet azoknak a cukorbetegségben szenvedőknek, akik többet szeretnének tudni a betegségükről és tudatosan kívánják a szükséges lépéseket végezni a cukorháztartás tartós egyensúlya és a jobb életminőség érdekében."
Szerző(k) - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor
Szakmai lektor: Dr. Hidvégi Tibor
Felelős szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
Felelős kiadó és főszerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
Tipográfia és borítóterv: Németh János
SpringMed Kiadó, 2007, 208 oldal
springmedkonyvaruhaz.hu

Forrás: Springmed/WEBBeteg
További felhasznált forrás: Critical Reviews in Food Science and Nutrition Vol 62.

Cikkajánló

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

Belgyógyász, Diabetológus

Budapest