Erdélyi, sütőben sült, juhtúrós puliszka
5,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
1 l víz
-
250 g kukoricadara
-
400 g juhtúró
-
3 dl tejföl
-
30 dkg füstölt szalonna
-
só ízlés szerint
1149
Kalória
28.7g
Fehérje
52.5g
Szénhidrátok
92g
Zsír
327.6g
Víz
111.8g
Koleszterin
4.6g
Rost
3g
Cukor
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
250g víz0 kcal
-
63g kukoricadara226 kcal
-
100g juhtúró283 kcal
-
75g tejföl149 kcal
-
75g füstölt szalonna491 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1149
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
1000g víz0 kcal
-
250g kukoricadara905 kcal
-
400g juhtúró1132 kcal
-
300g tejföl594 kcal
-
300g füstölt szalonna1965 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
4596
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 18% Zsír
-
44.4g víz0 kcal
-
11.1g kukoricadara40 kcal
-
17.8g juhtúró50 kcal
-
13.3g tejföl26 kcal
-
13.3g füstölt szalonna87 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
203
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.7 g
Zsír
-
Összesen 92 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 112 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 546.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 90 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 92 mg
-
Foszfor 272 mg
-
Nátrium 74 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 5 mg
Víz
-
Összesen 327.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 102 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 93 micro
-
α-karotin 39 micro
-
β-karotin 79 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 850 micro
Összesen
1149
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 114.8 g
Zsír
-
Összesen 367.9 g
-
Telített zsírsav 107 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 115 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 447 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2185.2 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 360 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 367 mg
-
Foszfor 1089 mg
-
Nátrium 296 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 210.1 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 18 mg
Víz
-
Összesen 1310.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 409 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 84 micro
-
Kolin: 112 mg
-
Retinol - A vitamin: 372 micro
-
α-karotin 158 micro
-
β-karotin 318 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3400 micro
Összesen
4596
kcal
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 18% Zsír
- 65% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 97.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 58.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 151 micro
Összesen
203
kcal
Elkészítés
- Első lépésként megfőzzük a kukoricakását, polentát, puliszkát, ki hogy ismeri. Ehhez vizet forralunk, amit jól megsózunk, majd ha felforrt, kanalanként dobjuk bele a kukoricadarát. Mindig elkavarjuk, és mikor kezd kicsit megdagadni, mehet a következő kanál, és így tovább, és így tovább. Főzés közben, amikor elkezd felvenni egy kicsit sűrűbb tejbegríz állagot, és bugyborékolni kezd, azaz "köpködni", akkor készen vagyunk, és lehúzhatjuk a tűzről. Vigyázat, a bugyborékolás során nagyon könnyen megégetheti magát az ember, nem árt az óvatosság.
- Egy másik lábasban vagy serpenyőben megpirítjuk az apró kockákra vágott szalonnát, nem bacont. Ha megpirult, szűrőkanállal vagy villával kiszedjük a zsírból, és félretesszük. Ha túl sok a zsír, öntsünk ki belőle nyugodtan. A szalonnazsírba öntjük a juhtúrót és a tejfölt. Kicsit megforgatjuk, átmelegítjük. Mivel a juhtúró elég sós, így ezt a keveréket nem szükséges sózni.
- A kész juhtúrós keveréket és a puliszkát egy hőálló edényben, tepsiben, serpenyőben elkezdjük rétegezni, és érdemes előtte zsírral, vajjal vagy napraforgó olajjal kikenni. Alulra kerül egy réteg puliszka, rá a juhtúrós keverék, majd puliszka és ismét juhtúrós réteg. Feltétlenül az utóbbival zárjuk a sort. Édesanyám sajtot is szokott reszelni még a tetejére. Ha kész a rétegezés, tolhatjuk a sütőbe 180 fokra, összesütjük. Ha a tetején lévő tejföl kicsit megbarnult, akkor készen is vagyunk.
- Tálalását nem szükséges túlbonyolítani, van, hogy serpenyőből esszük, és persze rászórjuk a végén a megpirított szalonnát. Plusz tejföllel is meg lehet ajándékozni a kész ételünket.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 15 perc
- Sütés ideje: 20 perc
- Sütés hőfoka: 180 °C
Keményre főzve, tejjel, rakottan, édesen, feltekerve vagy csak úgy szépen, egytálban a puliszka az erdélyi gasztronómia megkerülhetetlen sarkpontja. Ahány ház, annyiféle polenta. Én ezt így hozom otthonról, onnan, ahol sosem szabad műanyag vizesflakonba bátorsággal beleinni, mert többször van benne pálinka, mint víz.
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!