A rozmaringban, a zsályában és számos más gyógynövényben megtalálható karnozinsav ígéretes eredményeket mutatott az Alzheimer-kór gyógyítását célzó teszteken – számolt be a kaliforniai Scripps Kutatóintézet vizsgálatának eredményeiről a Science Alert.
Azoknál az egereknél ugyanis, amelyek kaptak a karnozinsav stabil származékából, javult a memória, több neuronszinapszis alakult ki, illetve csökkent a gyulladás mértéke, ahogy az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó fehérjék mennyisége is. Ráadásul a készítmény amellett, hogy csökkentette a memória romlását, segített azt visszaállítani a normál szintre.
Az
alzheimeres egerek három hónapig, hetente háromszor kaptak a szerből, ezt követően megvizsgálták őket. Az eredmények szerint a memóriához
köthető képességeik egyértelműen fejlődtek, valamint káros mellékhatást sem
találtak, sőt a toxikus fehérjék felhalmozódása is csökkent az agyban.