r
Nosalty Logó

Vadas mártás sertéshússal

5,0

11 ÉRTÉKELÉS64 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Walaky
Vadas mártás sertéshússal
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

875
Kalória
34.1g
Fehérje
86.6g
Szénhidrátok
43.3g
Zsír
322.3g
Víz
124.8g
Koleszterin
7.8g
Rost
11.4g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 875 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 5259 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 172 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    34.1 g

Zsír

  • Összesen
    43.3 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    125 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    971.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    87 mg
  • Kálcium
    139 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    99 mg
  • Foszfor
    485 mg
  • Nátrium
    149 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    86.6 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    322.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    566 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    92 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    264 micro
  • Kolin:
    105 mg
  • Retinol - A vitamin:
    69 micro
  • α-karotin
    2063 micro
  • β-karotin
    4930 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    170 micro
Összesen 875 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    204.4 g

Zsír

  • Összesen
    259.6 g
  • Telített zsírsav
    102 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    100 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    749 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5827.3 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    521 mg
  • Kálcium
    835 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    595 mg
  • Foszfor
    2911 mg
  • Nátrium
    895 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    519.6 g
  • Cukor
    68 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

Víz

  • Összesen
    1934 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3396 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    101 mg
  • D vitamin:
    551 micro
  • K vitamin:
    139 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    11 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    70 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1585 micro
  • Kolin:
    631 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    12378 micro
  • β-karotin
    29578 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    4 micro
  • Lut-zea
    1022 micro
Összesen 5259 kcal
  • 7% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    190.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    63.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    111 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    405 micro
  • β-karotin
    968 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 172 kcal

Elkészítés

  1. A zsírt egy nagy lábasba tesszük, erre ráreszeljük a megtisztított, megmosott répákat, hagymát. Én nem szeretem turmixolva, a négy oldalú reszelő citrom reszelőjén szoktam lereszelni ezeket - NYERSEN. Ez kicsit fárasztóbb, de megéri. Így egészen más íze lesz! Innentől kezdve nagyon egyszerű minden!:)
  2. Bekapcsoljuk alatta a gázt, s kevergetve összedinszteljük őket, körülbelül 20 percig.
  3. Ezután rádobjuk a megtisztított, megmosott, felkockázott húst, s az összes felsorolt hozzávalót (a tejföl, liszt kivételével, s a mustárnak is csak a felét), összekeverjük, felöntjük vízzel.
  4. Megvárjuk, míg újra forrni kezd, ekkor takarékra vesszük a lángot, s lefedve 90-105 percig főzzük. Közben megkavarjuk időnként, ha szükségét látjuk, kevés vizet önthetünk hozzá, s kóstoljuk meg, elég sós-e.
  5. Ha eltelt az idő, a hús is tökéletesen puha, készíthetjük a tejfölös, mustáros habarásunkat.
  6. Egy kisebb tálba szórjuk a lisztet, s apránként adagolva hozzá a tejfölt, csomómentesre keverjük vele, a felénél hozzáadjuk még a mustár másik felét, amellyel tovább keverjük csomómentesre a lisztet.
  7. Ezt beleöntjük a lábasba, jól összekeverjük, pár percig kevergetve összeforraljuk - ettől sűrűsödik meg -, majd lekapcsoljuk a gázt, lefedve pihentetjük kicsit.
  8. Bármilyen tésztával - aki a zsemlegombócot szereti, azzal - lehet fogyasztani. Én már készítettem nokedlivel is, mennyei volt úgy is. Attól is függ, mennyi időnk van.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 perc
  • Főzés ideje: 130 perc

Bizony, nem mindenki szereti a vadhúsokat... De nem is teheti meg, hogy megvegye... Sokan örülnének, ha csak mártásos tésztát ehetnének... Személy szerint, a családomat is ideértve, nem szeretjük a vadhúst, s a zsemlegombócot sem... Ettől azért még EMBEREK vagyunk... Szerethetjük a vadast... Csak máshogy, ami semmivel sem rosszabb, mint a vadhússal készült, sőt... mi így imádjuk - mert ez a kedvenceink egyike -, ahogyan készítem......így, amit a receptem ír :) ....... aki csak az őzgerincből készült vadast "nézi valamibe", s csak így eszi, ne szólja le az "egyszerűbb" változatot......gondoljon arra, hogy számára is eljöhet még az az idő, hogy "beérné" például az én receptemből készített étellel is.......ezek kikívánkoztak belőlem, egy Facebook oldalon kiemelt vadashoz intézett hozzászólás kapcsán.....

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Csirkés vadasmártás

A vadasmártás szelídebb, csirkés változata épp oly finom, mint a marhából vagy vadhúsból készült verziója. Pirított szalvétagombóccal tálalva egyik nagy kedvencünk.

Simon Gábor

Pikáns vadasmártás szarvassal

A vadas a magyarok nagy kedvence, és rengeteg verziója létezik: ki pikánsan, ki édesebben, ki habarással, ki anélkül készíti. Egy viszont biztos, hogy eszméletlen finom, laktató, és a ...

Lurpak

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!