A mediterrán diétának számtalan előnye van, amelyekről már is beszámoltunk:
- tele van friss zöldségekkel és gyümölcsökkel,
- egészséges zsírforrásokat tartalmaz (például olívaolaj),
- nincsenek benne feldolgozott élelmiszerek,
- antioxidánsokban, polifenolokban és rostokban gazdag, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatásuk van.
Azonban, ahogy a VerywellFit.com felhívja rá a figyelmet, nem egyszerű betartani ezt az étrendet. Ennek egyik oka, hogy elég drágák tudnak lenni az összetevők, például a tenger gyümölcsei, főleg, ha frissen szeretnénk fogyasztani. Ugyanakkor nem kell elzárkózni a fagyasztott változatoktól, illetve a halkonzervektől sem.
Arra is felhívták a figyelmet, hogy bár az eddigi kutatások alapján a mediterrán diéta csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának esélyét, azoknál, akiknél már kialakult a diabétesz, érdemes dietetikussal konzultálniuk, mielőtt megváltoztatnák az étrendjüket. A cukorbetegek számára fontos, hogy a nap folyamán egyenletes, ellenőrzött mennyiségű szénhidrátot fogyasszanak, hogy elkerüljék a vércukorszint szélsőséges hullámzásait (ha inzulint vagy gyógyszereket használnak).
Ezen kívül nehéz lehet betartani az étrendet, főleg, ha előtte rendszeresen fogyasztottunk feldolgozott élelmiszereket. Ezért szerencsésebb, ha különleges alkalmakkor megengedünk magunknak cukros ételeket is. Akinek a vörös húsokról nehéz lemondani, azok sovány és feldolgozatlan vörös húsokkal lepjék meg magukat (például szeggyel), de csak kisebb adagokban.
A mediterrán diéta megengedő az alkohollal, különösen a vörösborral szemben, a szakértők viszont nem értenek egyet abban, hogy valóban egészségügyi előnyökkel jár a fogyasztása. Az biztos, hogy aki eddig sem ivott, annak nem ajánlott elkezdeni, illetve az alkoholfogyasztás csökkentése is javasolt.
Másik probléma lehet, hogy kevesebb tejtermék szerepel az étrendben, ezért például kalciumból nem feltétlenül fogyasztanak az érintettek. Ennek pótlására viszont több lehetőségünk van, például szója tartalmú termékek, dúsított narancslevek, teljes kiőrlésű gabonafélék, a tenger gyümölcsei, a spenót, vagy a szezámmag - ezek pedig részei a mediterrán diétának.
A mediterrán diéta azért is tűnhet nehéznek, mivel mindent magunknak kell főznünk. Ebben az étrendben a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása nem megengedett, míg a teljes értékű alapanyagokból készült kiegyensúlyozott ételek fogyasztása javasolt. Ezért némi időbe kerülhet, mire átszervezzük a napjainkat és beépítjük a rendszeres főzést, ha eddig nem ez volt ránk a jellemző.