Felejtsd el a cukrot: ettől a meglepő, egyszerű hozzávalótól is édesebb lehet a kávéd
Túl keserűnek érzed önmagában a kávét? Cukrot azonban nem szeretnél hozzáadni, mert tudod, hogy úgy egészségtelenebb lesz? Inkább a tejet is mellőznéd? Itt egy egyszerű trükk, amellyel cukor nélkül is megédesítheted kedvenc reggeli italodat.
Ezeket láttad már?
- A kávé keserű ízét egy csipet sóval ellensúlyozhatjuk
- Az arabica kávé lágyabb ízű, míg a robusta kesernyésebb
- A kávézást az ebéd előtti időszakban érdemes megejteni
Sót a kávéba? Első hallásra meghökkentőnek és egyenesen butaságnak tűnhet, valójában azonban nagyon is jó ötlet lehet. Egy kevéske só ugyanis képes megédesíteni a reggeli italunkat. Hogy hogyan? És minek köszönhető mindez? Eláruljuk!
Egy csipet só segíthet megédesíteni a kávénkat
Sokunk számára elképzelhetetlen, hogy kávé nélkül indítsuk a napot. Van, aki a koffein élénkítő hatása miatt fogyasztja, más pedig az ital ízéért van oda. Egyesek a rövid és erős eszpresszóra esküsznek, mások azonban inkább a tejeskávét, a hosszú kávét vagy a cappuccinót választják.
Ha arról van szó, hogyan igyuk a kávét, nincs helyes vagy helytelen módszer, abban azonban talán mindenki egyetért, hogy nincs rosszabb a pocsék módon lefőzött feketénél és a keserű íznél. Szerencsére egy egyszerű konyhai alapanyag még a nagyon keserű italt is megmentheti attól, hogy a lefolyóba öntsék: ez pedig nem a cukor, hanem a só.
Legközelebb tehát, ha úgy érzed, nincs jó íze a kávédnak, túl kesernyésnek találod, ahelyett, hogy a cukorért nyúlnál vagy egy löttyintésnyi tejet adnál hozzá, mint általában, inkább sózd meg!
Erre cseréld a vajat, ha hosszabb életre vágysz: ezekkel az egészségesebb alternatívákkal éveket nyerhetsz
Egyszerű trükk, amivel megtéveszthetjük az agyunkat
A Cooks Illustrated magazin vezető szerkesztője, Steven Dunn elárulta, hogy a só hozzáadása a kávéhoz ellensúlyozhatja annak keserűségét. Minek köszönhető mindez? A szakértő szerint a só és a benne lévő nátriuminonok kombinációja kölcsönhatásba lép a nyelvünkön található keserű ízreceptorokkal. Tehát valójában nem a kávét teszi édessé, hanem becsapja az agyunkat: a nyelvünk nem fog „keserűségjeleket" küldeni számára.
Ha a keserű íz elnyomottá válik, jobban érzékeljük az édességet és a kávé egyéb ízeit. Akik szeretnének kevésbé keserű főzetet és inkább lágyabb, édesebb ízvilágra vágynak, jobb, ha az arabicát választják. A robusta kávészemek ugyanis általában ennél savasabbak, ezáltal kissé kesernyésebbek is - írja az Express.
Könnyen elronthatjuk a kávét
Természetesen az sem mindegy, hogyan főzzük a kávét, a megfelelő technika is befolyásolhatja az ízét. A túl sok vagy a túl forró víz is előidézhet kesernyés végeredményt. Ez főként akkor fordulhat elő, ha épp sietünk, például reggelente, munkába indulás előtt nincs sok időnk. A szakember azt tanácsolja, mindenképp tegyünk egy csipetnyi sót a bögrénkbe, ezzel megszabadulhatunk a nem kívánt keserű utóíztől.
Ha az ízével már tényleg semmi gondunk nincs, már csak az a kérdés merülhet fel bennünk, mikor fogyasszuk. Nemrég egy kutatás során kiderült, hogy még délelőtt célszerű meginni, ha szeretnénk élvezni jótékony hatásait. Ha így teszünk, azzal akár az életünket is meghosszabbíthatjuk néhány évvel, ugyanis az ebéd előtt elfogyasztott kávé képes csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek esélyét. Nem véletlen, hogy a világ kék zónáiban, tehát azokon a területeken, ahol sokáig élnek az emberek, szintén így fogyasztják.
