A demencia új kockázati tényezőjét azonosították: sokan félvállról veszik, pedig komoly gondokat is okozhat a probléma
Sokan azt feltételezik, hogy a demencia kizárólag az öregedés következménye, egy új kutatás azonban kiderítette, hogy vannak más kockázati tényezői is a betegségnek. A többség ráadásul nincs is tudatában annak, hogy fokozottan ki vannak téve a demencia kockázatának.
Ezeket láttad már?
Az Alzheimer Társaság által finanszírozott kutatás kiderítette, hogy a kezeletlen látásvesztés és a rossz koleszterin (LDL) magas szintje növeli a demencia esélyét. A hivatalos ajánlások szerint a rossz koleszterin szintjét 3,4 mmol/l alatt kellene tartanunk. Magas koleszterinszintről akkor beszélhetünk, ha a vérünkben túl sok zsír gyülemlik fel.
Néhány kockázati tényező megelőzhető lenne
Egy friss tanulmány szerint a demenciaesetek közel fele világszerte különböző kockázati tényezőkhöz köthető, ez pedig rávilágít arra, hogy ezen tényezők kezelésével késleltethetjük vagy megelőzhetjük a demenciát. Míg vannak olyan kockázati tényezők, amelyek elkerülhetetlenek, sok közülük megfelelő támogatással kezelhető vagy csökkenthető.
Fiona Carragher kutatásvezető hangsúlyozta, a proaktív lépések segíthetnek a kockázat csökkentésében. „A demencia az Egyesült Királyság legnagyobb gyilkosa és egyfajta globális válságot okoz, amely több mint 55 millió embert érint. Ezért soha nincs túl korán vagy későn csökkenteni a kockázatot."
Társadalmi szinten kellene kezelni a problémát
Hozzátette, ez a mostani kutatás is rávilágít, hogy a demenciás esetek közel fele világszerte késleltethető vagy megelőzhető lenne. „Néhány kockázati tényező, mint például az alkoholfogyasztás és a testmozgás kezelhető lenne az életmód megváltoztatásával, de ezt társadalmi szinten kellene kezelni. A társadalmi elszigeteltség, az oktatási egyenlőtlenségek és a légszennyezettség nem befolyásolhatóak az egyének által, tehát közegészségügyi beavatkozásokra lenne szükség, a kormányoknak és az iparnak együttesen kellene fellépnie ennek érdekében" - idézi az Express a szakértő szavait.
Erre cseréld a vajat, ha hosszabb életre vágysz: ezekkel az egészségesebb alternatívákkal éveket nyerhetsz
Kijelentette, ha támogatni tudnák az embereket abban, hogy csökkentsék a demencia kockázatát és foglalkozni tudnának a szükséges társadalmi változásokkal, akkor az azt jelenthetné, hogy az Egyesült Királyságban több százezerrel kevesebb embernél alakulna ki a demencia.
A demencia további kockázati tényezői közé tartoznak:
- időskor
- öröklött gének
- egyéb hosszú távú egészségügyi állapotok
- életmód (például a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás)
- nem és nemi hovatartozás
- kognitív tartalék (az agy azon képessége, hogy a betegség ellenére is képes működni)
Így csökkenthető a koleszterinszint
A most feltárt kockázati tényező, a magas koleszterinszint leginkább a zsíros ételek, illetve a telített zsírok csökkentésével kerülhető el. Ezek helyett fogyasszuk inkább a következőket:
- olajos halak (például makréla és lazac)
- olívaolaj, repceolaj
- barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér és teljes kiőrlésű tésztafélék
- diófélék és magvak
- gyümölcsök és zöldségek
A következőknek pedig limitáljuk a fogyasztását:
- pástétomok, kolbászok, zsíros húsok
- vaj, disznózsír, ghí
- tejszín és kemény sajtok (például cheddar)
- sütemények és kekszek
- kókusz- vagy pálmaolajat tartalmazó élelmiszerek
Az étrendi változtatások mellett próbáljunk meg többet mozogni, csökkentsük az alkoholfogyasztást és hagyjunk fel a dohányzással. A magas koleszterinszint olyan súlyos problémákat okozhat még, mint például a szívroham, a stroke és a rák.
