A koleszterin kapcsán általában az egészségünkre leselkedő veszélyek juthatnak eszünkbe, ami nem alaptalan, nagyobb mennyiségben ugyanis súlyos betegségeket, sőt halált is okozhat. Kevesen tudják ugyanakkor, hogy a szervezetünk számára elengedhetetlen anyagról van szó, amely minden sejtünkben megtalálható, hiszen a sejthártyák fontos alkotórésze, sőt egyes hormonok és vitaminok képzésében is részt vesz.
Mégis fontos beszélni a veszélyeiről, hiszen Magyarországon is betegek ezrei szenvednek a magas koleszterinszinthez köthető megbetegedések egyikétől. A koleszterin veszélye, hogy az érfalak belső felszínére fokozatosan vastagodó réteget, úgynevezett plakkot képez. Az erek keresztmetszetének szűkítésével romlik a vérkeringés, a szövetek oxigénhiányos állapotba kerülnek, kisebb megterhelésre is elfáradnak az izmok, később pedig szöveti elhalások keletkezhetnek. A folyamat eredményeként olyan, potenciálisan életveszélyes állapotok alakulhatnak ki, mint például a trombózis vagy a szívonfarktus.
Statisztikék alapján a felnőtt lakosság csaknem kétharmadának olyan magas a koleszterinszintje, ami már veszélyt jelenthet az egészségére. A megfelelő életmóddal és némi odafigyeléssel ugyanakkor mindenki tehetne annak érdekében, hogy ez ne így legyen. A Mayo Clinic cikke összegyűjtötte azokat a legfontosabb első lépéseket, amelyek a megfelelő koleszterinszint irányába terelnek.
Étkezzünk szívbarát módon
Elég, ha csak egy kicsit változtatunk az étrendünkön annak érdekében, hogy a koleszterinszintet normalizáljuk. Az alábbi változtatásokat a szívünk is meghálálja:
Csökkentsük a telített zsírok bevitelét
Nagy mennyiségű állati eredetű zsiradék bevitelével főként telített zsírsavakat juttatunk szervezetünkbe , hogyha azonban ezek bevitelét lecsökkentjük, az úgynevezett lipoprotein (LDL), vagyis a „rossz” koleszterin mértéke is csökken a szervezetünkben.
Csökkentsük a transzzsírok bevitelét
A transzzsírsavak olyan telítetlen zsírsavak, amelyek a folyékony növényi olajok hidrogénezéssel történő keményítésekor keletkeznek, és igazoltan hozzájárulnak a koleszterinszint növekedéséhez. Számtalan feldolgozott élelmiszerben megtalálható édességektől kezdve a mirelit pékáruig: javasolt ezek mértékét lecsökkenteni az étrendünkben.
Növeljük a rostbevitelt
Az oldható rostok csökkenthetik a koleszterin felszívódását a véráramba. Érdemes ezért olyan élelmiszereket fogyasztani, amelyek gazdagok bennük, törekedjünk a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend kialakítására.
Növeljük a fizikai aktivitást
Az aktív életmód testünk minden porcikájára jótékony hatással lehet, és a koleszterinszint helyreállítása miatt is fontos, hogy valamilyen mozgásformát a mindennapjaink részévé tegyünk. Keressünk egy olyan sportot, amelyet a mindennapjaink részévé tehetünk - érdemes heti öt nap legalább 30 perc intenzív testmozgást végeznünk a koleszterinszint enyhítéséért. Segíthet már az is, ha például lesétálunk 1-2 megállónyi távot a munkahelyünk felé menet, vagy ha tömegközlekedés helyett kerékpározunk.
Intsünk búcsút a káros szenvedélyeknek
A dohányzás abbahagyása javítja a HDL-koleszterin szintjét. A pozitív hatások már röviddel a leszokást követően érzékelhetőek:
- Az utolsó elszívott cigaretta után 20 percen belül a vérnyomásod és a pulzusod helyreáll a cigaretta okozta kiugrásból;
- A leszokást követő három hónapon belül vérkeringés és tüdőfunkciók is javulni kezdenek;
- Egy évvel a cigaretta lerakását követően a szívbetegség kockázata fele akkora, mint egy dohányzóé.
Érdemes az alkoholfogyasztást is mértékletes keretek között tartani. A túl sok alkohol súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve a magas vérnyomást, a szívelégtelenséget és a stroke-ot. A legújabb kutatások szerint már nincs is egészséges mértékű alkoholfogyasztás, vagyisha lehet, érdemes teljesen száműzni a szeszesitalokat az életünkből.