1 kw áram ára 2024

Ahogy a globális energiaárak ingadoznak, úgy változnak az áramtarifák is. Ez a cikk részletes betekintést nyújt az áram jelenlegi költségeibe, és megvizsgálja, milyen tényezők befolyásolják az árak alakulását.

1 kw áram ára 2024

Bevezetés

A világ egyre inkább energiafüggő, és ahogy a kereslet növekszik, úgy nőnek az energiaárak is. Az idei év sem kivétel ez alól, különösen, ha figyelembe vesszük a geopolitikai feszültségeket, a környezetvédelmi előírásokat, és az energiatermelési módszerek változásait. De mit is jelent ez a gyakorlatban egy átlagfogyasztó számára? Milyen árakra számíthatnak, és milyen stratégiákat alkalmazhatunk a költségek csökkentése érdekében?

Az áram árának meghatározó tényezői

A nemzetközi olajpiaci ingadozásoktól kezdve a szélerőművek kapacitásának növekedéséig számos tényező határozza meg az áram piaci árát. 2024-ben a várható átlagár 35 és 45 forint között mozog kWh-onként.

A helyi energiapolitika szerepe

Az egyes országok energiastratégiája és szabályozásai szintén fontos szerepet játszik az áram árak alakulásában. Magyarországon például a kormány törekvései az atomenergia és a megújuló források felhasználása terén erőteljes hatással vannak az áram piaci árára. A tervek szerint a megújuló források aránya 2024-re eléri a 20%-ot, ami hozzájárulhat az árak stabilizálásához.

Új technológiák és az áramtermelés költsége

Az innovációk, mint például az okos hálózatok és az energiatárolási technológiák, szintén befolyásolják az áramtermelés költségeit. Ezek a technológiák lehetővé teszik, hogy hatékonyabban kezeljük az energiaellátást. Az ilyen fejlesztések 2024-ben várhatóan 10-15%-kal csökkenthetik a termelési költségeket, ami közvetett módon az áramfogyasztók számláján is megmutatkozik.

áram aktuális ára 2024

Az áram árának aktuális helyzete

Az 1 kw áram ára 2024 év elején körülbelül 39 forint volt, ami már önmagában is 5%-os emelkedést jelent a 2023-as év végi 37 forintos átlagárhoz képest. Ez az árnövekedés részben a nemzetközi szénárak emelkedésének tudható be, részben pedig a megújuló energiaforrásokra való átállás költségeinek fedezésére irányuló politikai intézkedések eredménye. Továbbá, az orosz-ukrán konfliktus is jelentősen befolyásolta az energiaárakat, hiszen Ukrajna jelentős átmeneti útvonal a kelet-európai földgáz számára, aminek költsége közvetve az áramtermelés árait is érinti.

A hazai energiatermelésben a Paks II atomerőmű kapacitásbővítése is fontos szerepet játszik. A projekt, amely a tervek szerint 2026-ra készül el, közvetett módon szintén hozzájárul az áram árának emelkedéséhez. Emellett, a magyar kormány több zöld beruházást is támogat, mint például a napenergiával működő új létesítmények építését, amelyek hosszú távon hozzájárulnak az energiaellátás stabilitásához és a költségek csökkentéséhez.

Az 2024. évi lakossági áramárak

lakossági áram árak 2024

Magyarországon több cég is biztosítja az áramot, többek között az E.On Észak- és Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt.-k, az ELMŰ Hálózati Kft., az MVM Émász és Démász Áramhálózati Kft.-k, valamint az OPUS Titász Áramhálózati Zrt. Nézzük, milyen az 1 kw áram ára 2024-ben.

Rezsicsökkentett áramárak: 2024-ben, ha a háztartások éves fogyasztása 2523 kWh alatt marad, a rezsicsökkentett árak vonatkoznak rájuk. Ez a kedvezményes tarifa jelentősen csökkenti az áram költségét a kisebb fogyasztású háztartások számára.

Piaci árak magasabb fogyasztás esetén: Ha a fogyasztás meghaladja a 2523 kWh-t évente, a lakossági piaci tarifák lépnek érvénybe, amelyek magasabb költséget jelentenek, viszont az aktuális piaci viszonyoktól függnek.

Nappali és éjszakai tarifák: Az A1 és A2 tarifák a nappali időszakban alkalmazott díjak, míg a B tarifa az éjszakai órákban érvényes kedvezményesebb árakat kínálja. Ez lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy az alacsonyabb díjszabású időszakokban nagyobb energiafelhasználás mellett spóroljanak.

Speciális tarifák: A B komfort és B Geo tarifák különleges feltételeket biztosítanak azok számára, akik geotermikus vagy más speciális energiaforrásokat használnak.

A 2024. év jelentősége az energiaárak szempontjából

2024. kulcsfontosságú időszaknak számít az energiaárak tekintetében, mivel számos új szabályozás és piaci változás lép életbe, amelyek közvetlenül befolyásolják az áram árát. Egyrészt, az Európai Unió szigorúbb környezetvédelmi előírásai, amelyek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célozzák, kötelezik a tagállamokat, hogy növeljék a megújuló energiaforrások arányát. Magyarországon ez azt jelenti, hogy a megújuló energiaforrásokból származó áram aránya 2024 végére várhatóan meghaladja a 25%-ot.

Ezen túlmenően, a nemzetközi energiapiacok változásai, mint például a közel-keleti geopolitikai feszültségek vagy az amerikai szénhidrogén-kitermelés növekedése, szintén hatással vannak a globális energiapiacra, így közvetve befolyásolják az áram árát Magyarországon. Az energiaárak prognózisa szerint 2024 második felében az átlagos áramár kWh-onként 40-42 forint között alakulhat, ami a háztartások és vállalkozások számára újabb kihívásokat jelenthet a költségvetés tervezése és a költségkezelés szempontjából.

lakossági 1 kwh áram ára

Ki minősül lakossági fogyasztónak?

Magyarországon ezt a kategóriát meghatározott kritériumok szabályozzák, melyek elsősorban a fogyasztás helyének jellegét és a fogyasztás célját veszik figyelembe. A lakossági fogyasztók azok a természetes személyek, akik a villamos energiát nem gazdasági tevékenység keretében, hanem saját háztartásukban használják fel. Ez magában foglalja azokat az egyéneket is, akik bérlőként vagy tulajdonosként lakóingatlanban élnek, és az áramot kizárólag saját, magán jellegű szükségleteik kielégítésére használják.

Főbb jellemzők, amelyek alapján a lakossági fogyasztók azonosíthatók:

- Lakóingatlanban történő áramfogyasztás: A felhasználás helye lakóingatlan, mint például lakás, családi ház, nyaraló, stb.

- Nem gazdasági tevékenység céljából történő felhasználás: A fogyasztás nem kapcsolódik semmilyen üzleti, ipari, mezőgazdasági vagy egyéb jövedelemszerző tevékenységhez.

- Személyes vagy családi használat: Az energiafelhasználás kizárólag a lakossági fogyasztó és közvetlen családja mindennapi életviteléhez kapcsolódik.

A lakossági fogyasztók státuszának meghatározása fontos a villamos energia árazása és a különböző energia-támogatási rendszerek igénybevételének szempontjából, mivel ezek a támogatások gyakran kifejezetten a lakossági fogyasztókra vonatkoznak, céljuk a háztartások energiafelhasználása költségeinek csökkentése és az életszínvonal védelme.

A lakossági fogyasztó milyen áron veheti igénybe áramot Magyarországon? (1 kw áram ára 2024)

A lakossági áramfogyasztók által fizetendő árak 2024-ben jelentős változásokon mennek keresztül, amelyeket a nemzetközi piaci trendek, a hazai energiapolitika és a megújuló energiaforrásokra való átállás együttes hatása alakít. Ezek az árak regionális eltéréseket is mutatnak, attól függően, hogy a fogyasztók melyik városban vagy régióban élnek, és milyen mértékű a helyi infrastruktúra fejlettsége.

A1 tarifa 2523 kWh/év-ig

A fogyasztási limit alatt (2523 kWh/év) az 1 kWh áram ára 36 forint. Az A1 tarifa keretében, amely a 2523 kWh/év-ig terjedő fogyasztásra vonatkozik, a lakossági áramszámla a következő tételekből tevődik össze:

- Villamosenergia-ár: Ez a nettó egységár 4,39 forint kWh-onként.

- Rendszerhasználati díjak: Ezek a felhasználó által fizetendő díjak, amelyek nettóban 23,4 forintot tesznek ki kWh-onként.

- Általános forgalmi adó (ÁFA): Az ÁFA mértéke kWh-onként 7,5 forint.

Amikor ezeket az összegeket összeadjuk, az áfával növelt, tehát bruttó ár, amit a fogyasztók ténylegesen fizetnek, kWh-onként 35,29 forintot tesz ki. Ez az összeg tartalmazza az energia árát, a rendszerhasználati díjakat és az ÁFA-t is.

2523 kWh/év feletti lakossági fogyasztó esetében az áram ára

Amennyiben egy lakossági fogyasztó éves szinten 2523 kWh-nál többet használ, vagyis meghaladja a limitet, akkor ebben az esetben 1 kWh áram ára már 70 forintot jelent. Az A1 lakossági piaci tarifával a következőképpen alakul az áramszámla tételeinek összetétele:

- Villamosenergia-ár: A nettó egységár kWh-onként 31,8 forint.

- Rendszerhasználati díjak: Ezeket a felhasználók fizetik meg, és a nettó összeg kWh-onként 23,4 forint.

- Általános forgalmi adó (ÁFA): Ez a tétel kWh-onként 14,9forint.

Összegezve, a bruttó ár, tehát az az összeg, amit a fogyasztók ténylegesen fizetnek, kWh-onként 70,1 forint. Ez az összeg tartalmazza a villamos energia árát, a rendszerhasználati díjakat és az ÁFA-t is, így nyújtva egy teljes képet arról, mennyibe kerül az elektromos áram azok számára, akik az éves 2523 kWh fogyasztási határt meghaladják.

Az éjszakai áram ára

Az éjszakai áram, vagy más néven csúcsidőn kívüli áram, egy olyan tarifatípus, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy alacsonyabb díjszabással vásároljanak áramot az éjszakai órákban. Ez az időszak általában éjjel 10 órától reggel 6 óráig tart, amikor a villamosenergia-igény általában alacsonyabb, és így az energiaszolgáltatók olcsóbban kínálhatják az áramot. Az éjszakai áram használata különösen előnyös azok számára, akik nagy energiaigényű berendezéseket, például elektromos fűtőtesteket vagy mosógépeket üzemeltetnek éjszaka.

A2 csúcsidőszak lakossági alapárak:

- Villamosenergia-ár: Nettó 10,7 Ft/kWh

- Felhasználó által fizetendő rendszerhasználati díjak: Nettó 23,4 Ft/kWh

- ÁFA: 9,2 Ft/kWh

- Bruttó összegzett ár: 43,4 Ft/kWh

Ha a fogyasztás a csúcsidőszakban meghaladja a megszokott kereteket, a következő árak alkalmazandók:

- Villamosenergia-ár: Nettó 31,8 Ft/kWh

- Felhasználó által fizetendő rendszerhasználati díjak: Nettó 23,4 Ft/kWh

- ÁFA: 14,9 Ft/kWh

- Bruttó összegzett ár: 70,1 Ft/kWh

Miben tud segíteni a Qjob - a szakemberkereső?

Ha tanácsadásra van szüksége az elektromos energia felhasználásának kalkulálásához, optimalizálásához, vagy csak biztos akar lenni a számítások helyességében, akkor érdemes megpróbálni keresni egy szakembert a Qjob.hu weboldalán. Itt számos villanyszerelő, mérnők található, akik különböző területeken rendelkeznek tapasztalattal és személyre szabott tanácsadást akár nyújthatnak, legyen szó akár otthoni, akár ipari energiafelhasználásról. A Qjob szakemberkereső platform lehetővé teszi a közvetlenül kapcsolatteremtést.

Haladnak a munkálatok a Gyöngyös nyugati elkerülő útján

Forgalomba helyeztek a 3-as számú főúton egy közel 500 méteres felújított szakaszt, egy új körforgalmat és egy tengelysúlymérő állomást - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 03. 17:30
Megosztás:

Pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok hétfőn.
2024. 06. 03. 17:00
Megosztás:

Luxemburg pénzügyminiszterével tárgyalt Varga Mihály

Magyarország továbbra is kiemelt célpont a befektetők számára, a versenyképes üzleti környezetet a háborús válság alatt is sikerült megőrizni - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter, miután hivatalában fogadta Gilles Roth luxemburgi pénzügyminisztert, a tárca közleménye szerint.
2024. 06. 03. 16:30
Megosztás:

Diákmunka-körkép: mekkora órabérre számíthatnak idén a diákok?

Már csak néhány hét és itt a nyári vakáció, ami több ezer diák számára a felhőtlen szabadsággal és a tanulásmentes hétköznapokkal járna. Ám vannak, akik a pihenés mellett szeretnék a bankszámlájukat is feltölteni. Körbejártuk, milyen lehetőségek közül választatnak a dolgozni vágyó tanulók idén nyáron.
2024. 06. 03. 16:00
Megosztás:

Ötmilliárd dolláros globális hálózatával átrajzolja a könyvvizsgálati-tanácsadási iparág élvonalát a Forvis Mazars

A Mazars, a világ egyik vezető nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalatcsoportja, valamint a FORVIS, az Egyesült Államok nyolcadik legnagyobb könyvvizsgáló és tanácsadó cége a mai napon hivatalosan útjára indítja új globális hálózatát. A Forvis Mazars 4,7 milliárd eurós árbevételével évtizedek óta a legnagyobb új belépő lesz a globális szolgáltatók top 10-es rangsorában. A piacon egyedülálló, két cégből álló hálózati modell világszerte biztosítja az ügyfeleik támogatásához szükséges rugalmasságot, kapacitást és lefedettséget.
2024. 06. 03. 15:30
Megosztás:

Nőtt a részvényforgalom, a BUX minimálisan csökkent májusban

Májusban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexe, a BUX áprilishoz képest 0,3 százalékkal csökkent, 67 906,5 pontra, az azonnali részvénypiac forgalma viszont - az előző hónapban elért 248 milliárd forintról - 284 milliárd forintra nőtt, ami napi átlagban 13,5 milliárd forintnak felel meg - közölte a BÉT hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 03. 15:00
Megosztás:

A Control-X Medical komplex fejlesztést hajt végre Dunakeszin

A Control-X Medical Zrt. orvostechnikai vállalat komplex fejlesztést hajt végre Dunakeszin az Európai Unió és a magyar állam 1,181 milliárd forint visszatérítendő támogatásának felhasználásával - közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 03. 14:30
Megosztás:

Új vezetője lett a makói Continental gyárnak

Június 1-jétől Hrubi József vezeti a Continental cégcsoporthoz tartozó ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói gyárát - tájékoztatta a vállalkozás hétfőn az MTI-t.
2024. 06. 03. 14:00
Megosztás:

Lassult az euróövezeti feldolgozóipar csökkenése májusban

Májusban tovább lassult az euróövezeti feldolgozóipar teljesítményének csökkenése és már közelít a stabil szint felé az S&P Global Market Intelligence és a Hamburg Commercial Bank AG közös beszerzésimenedzser-indexének tanúsága szerint.
2024. 06. 03. 13:30
Megosztás:

Több budapesti játszótér is felújításra került

Számos játszótéren átfogó felújítást végeztek el Budapesten, és két további, nagyobb mértékű felújítás is hamarosan megkezdődik - közölte a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. hétfőn az MTI-vel.
2024. 06. 03. 13:00
Megosztás:

Az Euro 2024 szponzorai tapasztalnak majd részvényárfolyam-emelkedést a torna alatt?

A labdarúgás emberek milliói számára jelent: vannak, akik a mérkőzés hangulata miatt járnak a stadionokba, mások inkább az otthon kényelmére esküdnek és saját tévéjük előtt élvezik a játékot, s természetesen szép számmal akadnak, akik az úgynevezett szurkolói zónákban a közös meccsnézéseket részesítik előnyben. Akárhogy is legyen, a rengeteg embert megmozgató események egyúttal rengeteg potenciális fogyasztót is jelentenek.
2024. 06. 03. 12:30
Megosztás:

Két hét és indul a regisztráció az idei Nyári diákmunka programra

A kormány 2010. óta a teljes foglalkoztatottság elérésén és a munkaalapú gazdaság kiépítésén dolgozik, így a Gyurcsány-korszakhoz képest ma már egymillióval dolgoznak többen, átlagosan háromszor magasabb fizetésért. A kormány mindemellett 2013. óta töretlen sikerrel hirdeti meg a Nyári diákmunka programot, amelyre idén 3,8 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak - jelentette be hétfői közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.
2024. 06. 03. 12:30
Megosztás:

Jó hírek a Richter részvényeseknek

A Richter befektetési kapcsolatokért felelős igazgatója pénteken egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy a társaság vezető készítményének, a Vraylarnak (cariprazine) a szabadalmi védettsége akár fél évvel meghosszabbodhat.
2024. 06. 03. 12:00
Megosztás:

Újabb szakmai egyeztetés a KSH és a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete között

Másodjára ültek össze szakmai egyeztetésre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE) képviselői. A tárgyalás során a felek megvitatták az előző egyeztetés óta elért eredményeket, felvázolták a további terveket és teendőket, valamint megegyeztek a két szervezet közötti együttműködés folytatásában a statisztikai adatszolgáltatás pontosságának, folytonosságának és a válaszadói terhek csökkentésének érdekében.
2024. 06. 03. 11:30
Megosztás:

Szoronganak a magyar anyák a munkába való visszatéréskor

Magyarországon a tipikus munkába visszatérő anya képe nem túl pozitív. Fáradt, szétesett, csak a gyerekre fókuszáló, önmagát mindenben háttérbe szorító nő képét rajzolták meg egy közelmúltban végzett kutatásban a résztvevők. Ez a nő folyamatosan izgul, fél, hogy hogy van éppen a gyermeke. Közben vágyik arra, hogy befogadja, elismerje őt a munkahelyi közeg. „Ez a kép sajnos alátámasztja a korábbi kutatások eredményeit, melyek szintén hasonló eredményre jutottak. Sokan az anyákat nem tekintik „teljes értékű munkavállalónak”, és ők maguk is hasonlóan gondolkodnak, mivel napjuk nagy részét a gyermekgondozási feladatok teszik ki. Ez pedig folyamatos szorongást okoz az édesanyákban” – hangsúlyozza Chapman-Varga Anna, a Jobtain “Anya dolgozik!” projektcsoportjának vezetője.
2024. 06. 03. 11:00
Megosztás:

Tavaly már hozták a covid előtti számokat a kínai légitársaságok

Tavaly 146,1 százalékkal 620 millióra nőtt a kínai légitársaságok polgári utasforgalma, megközelítve a járvány előtti utolsó év, a 2019-es 660 milliós utasforgalmát a kínai polgári légügyi hivatal jelentése szerint.
2024. 06. 03. 10:30
Megosztás:

Simonyi Albert a KPMG könyvvizsgálati üzletágának új vezetője

2024. június 1-jétől Simonyi Albert a KPMG könyvvizsgálati üzletágának új vezetője. Kinevezésével Head of Audit-ként a Management Board tagja is lesz.
2024. 06. 03. 10:00
Megosztás:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

A nemzetközi befektetői hangulat kifejezetten pozitív, így emelkedéssel nyithat hétfőn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX 188,68 pontos, 0,28 százalékos csökkenéssel 67 906,51 ponton zárt pénteken.
2024. 06. 03. 09:30
Megosztás:

Diákmunka órabér - 14%-kal magasabb órabérre számíthatnak a diákok

Június kezdetére az érintett cégek többsége már meghirdette, mely pozíciókra keres diákmunkásokat az idei nyári szezonban.
2024. 06. 03. 09:00
Megosztás:

Trump akár a börtönbüntetést is elfogadná

Donald Trump közölte, hogy számára elfogadható a börtön, vagy házi őrizet kilátása is, miután csütörtökön a New York-i esküdtszék bűnösnek találta üzleti iratok meghamisításának vádjában.
2024. 06. 03. 08:30
Megosztás: